Τι ζήτησε ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου από τον Πρωθυπουργό

Ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντ. Κ. Περράκης συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Κ. Μητσοτάκη, με συναρμόδιους υπουργούς και τους δημάρχους των 33 μικρών ορεινών Δήμων της χώρας.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν για τους μικρούς ορεινούς δήμους της χώρας, μαζί με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συνολικά, ο πρωθυπουργός πρότεινε τη διαδημοτική συνεργασία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών εργαλείων που υπάρχουν στη διάθεση των δήμων και ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιας πολύ μικρής ομάδας εργασίας, που εντός 6 μηνών θα εκπονήσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα.
Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση της χρηματοδότησής τους, συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι δήμοι (με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων) από το υπουργείο Εσωτερικών (243,36 εκατ. ευρώ) και από προγράμματα άλλων υπουργείων (125,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 6,05 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο και 367 χιλ. ευρώ από το ΠΑΑ Αγροτικής Ανάπτυξης).
Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν περισσότερο να ακούσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των δημάρχων, ώστε να χαρτογραφηθεί μια πορεία σταθερής συνεργασίας η οποία να μπορέσει να μετατρέψει ενδεχόμενα μειονεκτήματα της ορεινής Ελλάδος σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επίσης κατέγραψε τις τοποθετήσεις των Δημάρχων, αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τόνισε τις δυνατότητες ανάπτυξής των περιοχών τους.
Oι δήμαρχοι αναφέρθηκαν σε τρόπους τόνωσης και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος για να καλύπτει και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και στις αναπτυξιακές δυνατότητες των περιοχών αυτών, που μπορούν να προσελκύσουν ως μόνιμους κατοίκους, ακόμη και «ψηφιακούς νομάδες» και να οδηγήσουν πολλούς να επιστρέψουν για εργασία στον τόπο καταγωγής τους.
Ανάμεσα στα θέματα προς επίλυση που έθεσαν οι επικεφαλής των ορεινών δήμων της χώρας, ήταν αυτά της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, της έλλειψης μηχανημάτων για την κάλυψη των αναγκών του ορεινού ανάγλυφου, των μελετών και της προετοιμασίας έργων, της οδοποιίας στα εσωτερικά τους δίκτυα, της λειτουργίας των σχολείων και των κέντρων υγείας, της κάλυψης με δίκτυο 5G, της ύπαρξης έστω και ενός τραπεζικού υποκαταστήματος στην έδρα τους, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ενεργειακού κόστους, της αποσύνδεσης της χρηματοδότησής τους από το πληθυσμιακό κριτήριο και της σύνδεσής της με την έκταση που καταλαμβάνουν, και της θεσμοθέτησης της «ορεινότητας» με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους ορεινούς από τους νησιωτικούς δήμους.
Η παρέμβαση του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου
Ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου έθεσε τα προβλήματα που ταλανίζουν το δήμο μας και αφορούν στην αναβάθμιση των παροχών εκπαίδευσης και υγείας στους δημότες, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για νέα ζευγάρια να εγκατασταθούν στο δήμο μας και να εξασφαλιστούν παροχές για όλους τους κατοίκους μας και την έλλειψη προσωπικού που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.
Επίσης, ζήτησε να υπάρξουν άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για την έμπρακτη δημιουργία προϋποθέσεων βελτίωσης της ζωής στους χαρακτηρισμένους ορεινούς Δήμους, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση υφιστάμενων (πριν την ισχύ του Ν. 4014/2011) διανοιχθέντων δρόμων σε δασικές εκτάσεις.
Ταυτόχρονα τόνισε τις ανάγκες για χρηματοδοτήσεις και έργα υποδομής στην περιοχή μας και αιτήθηκε χρηματοδότηση για:
1) Την οικονομική ασφυξία που προκαλείται στις ΔΕΥΑ με τη δυσανάλογη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την αδυναμία να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους πολίτες.
2) Την υλοποίηση του καθόλα ώριμου έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΡΙΟΣ – ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΓΙΑΝΙΣΚΑΡΙ – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ – ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – ΚΡΙΟΣ – ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ, ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ»
3) Βελτίωση αγροτικών δρόμων Δ.Ε. Καντάνου και Κουντούρας, πρόταση η οποία έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης και δεν έχει ακόμα εγκριθεί, καθώς επίσης εξασφάλιση χρηματοδότησης για όλους τους κύριους αγροτικούς δρόμους της επαρχίας που δεν έχουν ασφαλτόστρωση.
4) Την απαλλοτρίωση έκτασης 30 στρεμμάτων (εκτός σχεδίου πόλης) και την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρου πολιτισμού στην πρωτεύουσα του δήμου την Παλαιόχωρα.
5) Την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλεως και τη διάνοιξη των δρόμων εντός σχεδίου Παλαιόχωρας.
Διαβάστε επίσης:
Πακέτο 357 εκ. ευρώ στους μικρούς ορεινούς δήμους- Ποιοι κρητικοί Δήμαρχοι βρέθηκαν στο Μαξίμου
-
19 Μαΐου 2022, 15:39ΟΠΕΚΕΠΕ: Μετά την πρώτη πληρωμή έρχονται και άλλες- Πότε θα γινουν για β. ενίσχυση, Εθνικο Απόθεμα, συνδεδεμένες
-
19 Μαΐου 2022, 22:37Κατέστρεψαν ολόκληρο αμπέλι στο Αμάρι – Έκπληκτος ο ιδιοκτήτης (Φωτογραφίες)
-
18 Μαΐου 2022, 19:20Τι απαντά ο Άδωνης Γεωργιάδης για την πρόσληψη της κόρης του στο «Ελληνικό»
-
18 Μαΐου 2022, 18:00Δεν πήρε θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στο ζήτημα καταστροφής του Παλίγκρεμνου
-
19 Μαΐου 2022, 12:40Βολές στο κέντρο...
-
20 Μαΐου 2022, 08:12Χερσόνησος: Από την αρχή της σχολικής χρονιάς χωρίς σχολικούς τροχονόμους-Κινδύνευσε 8χρονος