Γιώργος Πουκαμισάς: Η Ελλάδα αδράνησε για τα 12 ν.μ. νότια της Κρήτης και η Τουρκία το εκμεταλλεύτηκε! (podcast)
αγαπημένα σου στη Google
Ο Πρέσβης επί τιμή και ιστορικός μελετητής για τα Ελληνοτουρκικά, το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και τον ρόλο της Ευρώπης
Την αδράνεια που επέδειξε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθυστερώντας την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, πληρώνει σήμερα η χώρα, καθώς η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα περιθώρια που της δόθηκαν. Αυτό τονίζει ο Πρέσβης επί τιμή, συγγραφέας και ιστορικός μελετητής Γιώργος Πουκαμισάς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Όπως επισημαίνει, το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων είχε τεθεί ήδη από το 2021, ωστόσο η απουσία αποφασιστικών κινήσεων από ελληνικής πλευράς επέτρεψε στην Τουρκία να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή. Σήμερα, η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης, επιχειρώντας να διαχειριστεί μια ολοένα και πιο σύνθετη γεωπολιτική πραγματικότητα.
Το μήνυμα στην Ευρώπη: Από τις συμβουλές στην έμπρακτη στήριξη
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Πουκαμισάς στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές παραινέσεις και οι ευχές δεν αρκούν. Η Ελλάδα χρειάζεται ξεκάθαρη και έμπρακτη ευρωπαϊκή στήριξη στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι τα ενεργειακά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν τεράστιο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για την Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής εκτιμάται ότι μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
«Καμία υποχωρητικότητα» για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Αναφερόμενος ειδικότερα στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ο κ. Πουκαμισάς τονίζει, ότι, η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να επιδείξει καμμία υποχωρητικότητα, καθώς μια τέτοια στάση ενδέχεται να ενθαρρύνει την Τουρκία να θέσει και άλλα ζητήματα κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή.
Το διακύβευμα, επομένως, δεν περιορίζεται στην υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την προάσπιση των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ευρωπαϊκή ελίτ μπροστά στην κοινωνική δυσαρέσκεια
Ο Πρέσβης επί τιμή αναφέρεται και στην κοινωνική αναταραχή που καταγράφεται στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία οφείλει να στρέψει την προσοχή της στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.
Όπως υπογραμμίζει, η ευρωπαϊκή ελίτ πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί ουσιαστικά με τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι. Διαφορετικά, η δυσαρέσκεια κινδυνεύει να ενταθεί, οδηγώντας σε ακόμη πιο δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές.
Ρωσία – Ουκρανία: Μια επώδυνη ειρήνη στον ορίζοντα
Τέλος, σχολιάζοντας τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ο κ. Πουκαμισάς εκτιμά ότι προετοιμάζεται μια επώδυνη ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να θέσει δύσκολα διλήμματα και να διαμορφώσει νέα δεδομένα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, τόσο στο πεδίο της ασφάλειας όσο και σε εκείνο της ενεργειακής και κοινωνικής συνοχής.
Β.Β.
-
30 Οκτωβριου 2026, 14:10Δημος Ηρακλείου: Καταστήματα της γειτονιάς γίνονται σημεία πρόσβασης σε υπηρεσίες, πληροφόρησης και συμμετοχής -
30 Οκτωβριου 2026, 07:00Προβληματισμός για τις εξευτελιστικές τιμές στο ελαιόλαδο: Δείτε πού έπεσε η τιμή στο αγουρέλαιο της Λακωνίας και τι ισχύει για την Κρήτη -
30 Οκτωβριου 2026, 09:14ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Ξυλούρης - Αναβλήθηκε για το 2027 η δίκη -
29 Οκτωβριου 2026, 20:03Πότε θα πληρωθεί η επιστροφή ενοικίου: Οι πιθανές ημερομηνίες και τα ποσά -
30 Οκτωβριου 2026, 11:00Άγγελος Συρίγος: Το "ιστορικό" πλαίσιο και το "παρασκήνιο" πίσω από την συμφωνία, για την Μονή Σινά (podcast) -
30 Οκτωβριου 2026, 11:42Συλλαλητήρια για τη δημόσια Υγεία σημερα στην Κρήτη - Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά
