Το πιάτο της ημέρας
Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί
Υλικά Συνταγής
- 10 μέτριες μελιτζάνες
- 6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα (Βατικιώτικα ή Ζακύνθου ή Κρανιδίου είναι πιο καυτερά αλλά πολύ γλυκά όταν μαγειρευτούν)
- 6 σκόρδα
- 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- 1 λεμόνι (χυμός)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί,
πολύ σημαντική είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε στις μελιτζάνες. Πρώτα τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε από μπροστά 1 μικρή φέτα (όχι από το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά). Με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε ριγωτά την κάθε μελιτζάνα (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ). Κατά μήκος τις χαράζουμε και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλες για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί.
Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό με 1 κ.σ. αλάτι βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να ανοίξουν.
Φτιάχνουμε τη γέμιση για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε λιμάροντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Κόβουμε στη μέση και με κουτάλι ή ζουλώντας αφαιρούμε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
- Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι.
- Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες
Έχουμε στο μεταξύ προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
- Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους.
- Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους.
- Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά-κοντά, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω-γύρω, να κλείσει.
- Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάστρα. Ψήνουμε 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι.
- Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί.
Κάντε μας follow:
-
27 Μαρτιου 2024, 13:10Κρήτη: Τέσσερα ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί τον Απρίλιο σε Ρέθυμνο, Πλακιά και Χερσόνησο
-
27 Μαρτιου 2024, 07:59Λασίθι: Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στη Σητεία- Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο
-
27 Μαρτιου 2024, 09:40Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
27 Μαρτιου 2024, 21:07«Έφυγε» από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης
-
27 Μαρτιου 2024, 10:56Τουριστική εκπαίδευση: Τι απάντησε το Υπουργείο στα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης
-
27 Μαρτιου 2024, 12:10Επιτυχημένη η Ημέρα Καριέρας της Σ.Α.Ε.Κ Τουρισμού Κρήτης (ΦΩΤΟ)