Πως φτιάχνουμε πετιμέζι από χαρούπια
(Με 6 κινήσεις)
Το πετιμέζι από χαρούπια το λέγανε κι αλλιώς χαρουπόμελο η χαρουποπετίμεζο, η χαρουμπία, και ήταν απαραίτητο σε κάθε σπίτι, για πολλούς λόγους!
Πρώτα πρώτα ήταν και είναι φάρμακο στις στομαχικές διαταραχές, και κυρίως στις διάρροιες.
Δεύτερον το χρησιμοποιούσαν σαν τονωτικό γλύκισμα όπως το κανονικό πετιμέζι, η δυναμωτικό, ήταν δηλ ματζούνι, και τρίτον, την εποχή που δεν υπήρχε εύκολα ζάχαρη, το χαρουπομελο την αντικατιστουσε επάξια, γιατί όλοι ήξεραν πως τα χαρούπια περιέχουν μέσα ζάχαρη!
Κοινό μυστικό των παιδιών ήταν να σπάνε πολλά πολλά χαρούπια, και να βλέπουν ποια είχαν την πιο πολλή ζάχαρη στους θήλακες τους, και αυτά έτρωγαν!
Φτιάχνουμε λοιπόν το πετιμέζι μας μόνοι μας στο σπίτι, μια και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, φτάνει να έχει μαζέψει κάποιος τα χαρούπια.
Αν τύχει και έχουμε μαζέψει 2,5 με 3 κιλά χαρούπια, ειδικά από τα φθινοπωρινά που δεν είναι πολύ στυφά, μπορούμε να πειραματιστουμε στο σπιτι ως εξης:
1- Σπάμε τα χαρούπια μας σε όσο μπορούμε μικρά κομματάκια με το χέρι, που να είναι τουλάχιστον ένα με δύο εκατοστά.
Ακόμα καλύτερα θα ήταν να τα κοπανήσουμε με το βαρύ και φαρδύ γουδοχέρι που έχουν οι χασάπηδες και χτυπάνε τις πριζόλες για να μαλακώσουν, και με αυτό μπορούμε να τα κάνουμε σκόνη!
Όλα αυτά τα χαρούπια που κοπανίσαμε τα βάζουμε σε μια λεκάνη με 5 η 6 λίτρα νερο για 24 ώρες.
2 - Στη συνέχεια τα βάζουμε στην κατσαρόλα μας σε σιγανή φωτιά, να βράσουν για 5 λεπτά, και δεν τα αφήνουμε πολύ, για το λόγο να μην γίνει στυφό το χαρουπόμελο μας.
Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο περισσότερο βράζεται το νερό μαζί με το χαρούπι, τόσο πιο πολύ πικριζει μετά το χαρουπόμελο!
3 - Το κατεβάζουμε λοιπόν σχετικά γρήγορα την κστσαρόλα, και τα αφήνουμε πάλι για 24 ώρες όπως είναι για να μουλιάσουν καλά. Στο ενδιάμεσο τα ανακατεύουμε, κι αν είναι σε κομματάκια των 2 εκατοστών, τότε τα πιέζουμε στη φούχτα μας για να ελευθερώσουν τα υγρά τους.
4 - Κατοπιν μετά τις 24 ώρες, την ίδια ώρα την από πάνω μέρα, σουρώνουμε όλο το υγρό, και το βάζουμε σε χωριστή κατσαρόλα, την οποία στήνουμε παλι στην παρασθιά η όπου αλλού θέλουμε.
Το χαρούπι δεν χρειάζεται ασπρόχωμα όπως το πετιμέζι από μούστο, απλά το ξαφρίζουμε έτσι κι ότι αφρό βγάλει.
5 - Κατεβάζουμε αυτό το σουρωμένος υγρό μας και το αφήνουμε για άλλες 24 ώρες στην άκρη, κι αν θέλουμε και παραπάνω, μέχρι να κατασταλάξουν πολύ καλά και τα λίγα ψίγματα χαρουπιού, και να μείνει πλέον ένα πολύ καθαρό διαυγές υγρό.
6 - Μετά τις24 ώρεςκσαι με πολύ προσοχή, μεταδειάζουμε και πάλι σε μια άλλη κατσαρόλα το διαυγές πλέον καθαρό υγρό, που αρχικά μπορεί να ήταν περίπου 5 κιλά, αλλά με προσοχή να μείνουν τα άχρηστα κατακάθια στον πάτο και να μην περάσουν στο καθαρό υγρό
Αφού πάρουμε μόνο το καθαρό υγρό, τότε το στήνουμε πάλι σε μέτρια φωτιά για τόσες ώρες, μεχρι να πήξει και να γίνει ένα κιλό με 700 γρ σκούρο σιρόπι, που θα είναι τελικά το χαρουπομελο μας!
Θα έχουμε λοιπόν ένα φαρμακευτικό προϊόν χωρίς ζάχαρη, χωρίς ξένες προσμήξεις, ένα πραγματικά φυσικό φαρμακο!
Κείμενο - φωτο: Γεώργιος Χουστουλακης
-
27 Μαρτιου 2024, 13:10Κρήτη: Τέσσερα ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί τον Απρίλιο σε Ρέθυμνο, Πλακιά και Χερσόνησο
-
26 Μαρτιου 2024, 18:33Εικαστική παρέμβαση έξω από το Μποδοσάκειο- Συνεργασία διεθνούς φήμης καλλιτέχνη με μαθητές
-
27 Μαρτιου 2024, 07:59Λασίθι: Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στη Σητεία- Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο
-
27 Μαρτιου 2024, 09:40Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
27 Μαρτιου 2024, 21:07«Έφυγε» από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης
-
27 Μαρτιου 2024, 10:56Τουριστική εκπαίδευση: Τι απάντησε το Υπουργείο στα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης