Συνταγή για την πιο χορταστική κοτόπιτα -Με χωριάτικο φύλλο, γραβιέρα και πιπεριές
αγαπημένα σου στη Google
Οι πίτες με κρεατικά, και συγκεκριμένα με κοτόπουλο, είναι η ιδανική πρόταση για το καθημερινό τραπέζι. Όχι μόνο επειδή είναι πολύ νόστιμες, άρα αρέσουν σε όλους, αλλά και γιατί είναι πλούσιες και θρεπτικές, όπως ακριβώς ένα κανονικό γεύμα.
Έτσι, μας δίνουν τη λύση κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε κάτι γευστικό, χορταστικό και σχετικά γρήγορο για όλη την οικογένεια. Ένα καλό έτοιμο φύλλο, ένα ψητό ή μαγειρευτό κρέας που μπορεί να έχει μείνει και από προηγούμενο μαγείρεμα, ό,τι λαχανικά έχουμε στο ψυγείο και το τυρί που μας αρέσει αρκούν για να ετοιμάσουμε ένα πιάτο που τα έχει όλα. Εμείς σας προτείνουμε να πάρετε ένα ωραίο χοντρό φύλλο, φτιαγμένο με ελαιόλαδο, και να φτιάξετε μια πίτα γεμάτη πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, δηλαδή μια χωριάτικη κοτόπιτα με πιπεριές και γραβιέρα.
Υλικά για 8 μερίδες (στρογγυλό ταψί, διάμετρος: 30 εκ.)
1 πακέτο έτοιμα χωριάτικα φύλλα (2 φύλλα)
Για τη γέμιση
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
750 γρ. φιλέτα κοτόπουλου, από στήθος ή μπούτι, ψημένα και ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 χούφτα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο ή δυο πρέζες ξερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τη γραβιέρα, τον βασιλικό και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να χλιάνει.
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα στρογγυλό ταψί (διάμετρος: 30 εκ.) στρώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο και απλώνουμε μέσα τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο χωριάτικο φύλλο. Ενώνουμε τις άκρες γύρω γύρω, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να κολλήσουν για να μην ξεχειλίσει η γέμιση και γυρίζουμε λίγο προς τα μέσα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα περισσεύματα. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά από κάτω και από πάνω. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να χλιάνει λίγο. Κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip
Εκτός από γραβιέρα, μπορείτε να βάλετε στην κοτόπιτα και άλλα ελληνικά παραδοσιακά τυριά, όπως κεφαλοτύρι, κασέρι ή ακόμα και φέτα. Για πιο έντονη γεύση και άρωμα, βάλτε και κλασική πράσινη πιπεριά που είναι πιο σπιρτόζικη στη γεύση από την κίτρινη και την πορτοκαλί, καθώς και μια σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη.<p>Πηγή:
iefimerida.gr
-
23 Οκτωβριου 2026, 07:15Λευτέρης Κουσούλης: «Οι μεγάλες "διαδηλώσεις" στην Ελλάδα θα γίνουν στην κάλπη!…» (podcast) -
23 Οκτωβριου 2026, 07:06Μανόλης Αλεξανδράκης: Θετικά μηνύματα για την ελαιοπαραγωγή, αλλά με χαμηλή τιμή και πολλά ερωτηματικά -
23 Οκτωβριου 2026, 14:55Όλα έτοιμα για το 47ο Ράλλυ Κρήτης 2026- Το Σάββατο 24/10, η σούπερ ειδική διαδρομή στην καρδιά του Ηρακλείου -
23 Οκτωβριου 2026, 12:40Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
23 Οκτωβριου 2026, 10:00H Τουρκία επιμένει με νέα NAVTEX για το καλώδιο EMC που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα -
24 Οκτωβριου 2026, 07:00Παρέμβαση για τις ελλείψεις στο Παράρτημα ΑμεΑ Λασιθίου – Στο επίκεντρο οι συνθήκες διαβίωσης 77 περιθαλπόμενων
