Κρήτη: Γέμισαν περονόσπορο τα αμπέλια-Σε απόγνωση οι αμπελουργοί-Δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ

Μια δύσκολη χρονιά προμηνύεται για τους Κρητικούς αμπελουργούς καθώς oι κακές καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο ευνοούν την προσβολή των αμπελιών από περονόσπορο με το μύκητα να έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του σε μεγάλη κλίμακα που όσο περνούν οι μέρες επιδεινώνεται περαιτέρω.
Οι διαρκείς βροχές σε συνδυασμό με τη ζέστη που ακολουθεί και την σχεδόν άπνοια λειτουργούν καταστροφικά για τα αμπέλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της άνθισης.
Οι αμπελουργοί όσο οι βροχές συνεχίζονται δε μπορούν να προβούν σε ψεκασμούς με το μύκητα του περονόσπορου ωστόσο να κάνει πάρτι και να προσβάλει σε τέτοιο βαθμό ώστε καμιά καλλιεργητική φροντίδα να μην μοιάζει ικανή να του κόψει το δρόμο.
Και δυστυχώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει για τέτοιες περιπτώσεις αποζημιώσεις οπότε θα πρέπει να κινηθούν άλλες περισσότερο χρονοβόρες διαδικασίες κι αφού φανεί το πρόβλημα σε όλη του την έκταση.
Σε επικοινωνία που είχε το Newshub.gr με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκη μας τόνισε πως σε αυτή τη φάση πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το πρόβλημα και το βαθμό προσβολής.
Οι αμπελουργοί μόλις σταματήσουν οι βροχές να κάνουν ότι μπορούν και προβλέπεται για να σώσουν τα αμπέλια τους.
Αν παρολαυτά η προσπάθεια αποβεί άκαρπη και μπορεί να τεκμηριωθεί πως έγινε προσπάθεια αλλά δεν απέδωσε θα πρέπει το Κράτος και το αρμόδιο υπουργείο να δρομολογήσει διαδικασίες για να καλύψουν οι αμπελουργοί τις ζημιές τους.
Αυτό, μας λέει, θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω των παλιών ΠΣΕΑ, είτε μέσω De minimis ή μέσω κρατικής αρωγής ή με όποιο άλλο τρόπο κριθεί πρόσφορος.
Οδηγίες
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου σε οδηγίες που είχε δώσει το τελευταίο διάστημα ανέφερε:
1. Περονόσπορος: Όλα τα αμπέλια την περίοδο αυτή πρέπει να είναι προστατευμένα. Να προτιμούνται διασυστηματικά σκευάσματα.
2. Βοτρύτης: Συνιστάται προστασία στα αμπέλια που βρίσκονται στο τέλος της άνθησης επειδή η καιρική αστάθεια παραμένει και σημειώθηκαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τον μύκητα (διυγράνσεις ή υψηλή σχετική υγρασία με διάρκεια άνω των 15 ωρών).
Καλλιεργητικά μέτρα:
Η πυκνή - πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους.
Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία.
Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.
Ελιές
Μέσα σε όλη την απογοήτευση πάντως που προκαλούν οι βροχές στα αμπέλια είναι ελπιδοφόρα η κατάσταση που δημιουργείται για την ελιά από τις βροχοπτώσεις, μέχρι αυτή τη στιγμή γιατί αν συνεχιστούν για πολύ ακόμα τα σκαμπανεβάσματα του καιρού ίσως κι εκεί να υπάρξει θέμα.
Τα δέντρα της ελιάς καλοδέχονται , σε αυτή τη φάση, το νερό της βροχής και βοηθούνται σημαντικά στην δική τους καρποφορία μετά από έναν άνυδρο χειμώνα.
Η ελαιοκομική χρονιά που έκλεισε άφησε καλό εισόδημα στους καλλιεργητές ελιάς και όπως όλα δείχνουν το ίδιο θα συμβεί και τη νέα ελαιοκομική περίοδο που το ελαιόλαδο θα είναι περιζήτητο και θα καλοπληρωθεί.
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 07:00Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία - «Μαύρα» τα μηνύματα (Βίντεο)
-
24 Σεπτεμβριου 2023, 09:33Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 11:17Εντυπωσιακή η πρώτη ανοικτή εκδήλωση της Παράταξης «Λασίθι ώρα ευθύνης»
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 17:48Καλλιάνος: Αυτές οι περιοχές θα επηρεαστούν πιο έντονα από τη νέα κακοκαιρία
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 16:32Βόλος: Αυτός είναι ο 28χρονος που έδερνε και κρατούσε φυλακισμένη τη γυναίκα του
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 14:29Συγκλονιστική μαρτυρία του συζύγου της Εύης: Δεν πήγε εθελοντικά στη Λιβύη, την υποχρέωσαν