Υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής Σταφυλιών Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου για το έτος 2025
αγαπημένα σου στη Google
Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου υπενθυμίζει σε όλους τους παραγωγούς Οινοστάφυλων ότι η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2025.
Οι Δηλώσεις Συγκομιδής είναι υποχρεωτικές, σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, τον κατ΄ εξουσιοδότηση ΚΑΝ. (ΕΕ) 273/2018 καθώς επίσης και τον εκτελεστικό Καν. (ΕΕ) 274/2018, για όλους τους παραγωγούς Οινοστάφυλων είτε αυτοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα Οινοποιεία, είτε οινοποιούν για λογαριασμό τους και υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr.
Επίσης υπόχρεοι υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής είναι και οι κάτωθι:
α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν Δήλωση Συγκομιδής και εν συνεχεία Δήλωση Παραγωγής.
β) οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος (φασόν οινοποίηση). Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν Δήλωση Συγκομιδής και εν συνεχεία Δήλωση Παραγωγής.
γ) οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση έως και του ενός (1) στρέμματος και ανώτατο όριο παραγωγής τα 1700 κιλά σταφύλια. Αυτοί οι αμπελουργοί συμπληρώνουν:
· Όταν παράγουν οίνο, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» πληκτρολογούν την ένδειξη «ΟΙΝΟΣ».
· Όταν οδηγούν τα σταφύλια τους για απόσταξη στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» πληκτρολογούν την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ».
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική Δήλωση Συγκομιδής, οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε (π.χ. ανωτέρα βία, μη συγκομιδή για οικονομικούς λόγους, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα και λοιποί λόγοι).
Επίσης μηδενική Δήλωση Συγκομιδής υποβάλλουν οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν μηδενική παραγωγή λόγω αναδιάρθρωσης ή νέας φύτευσης του αμπελώνα τους.
Για να ισχύει η υποβολή της Δήλωσης Συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ».
Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη Δήλωση Συγκομιδής του, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την υπηρεσία μας διόρθωσή της, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών – παραστατικών.
Παραγωγοί οι οποίοι δεν υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα πρώιμης συγκομιδής).
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλ. 2813407933 – Αργυρίου Δούκας, 2813407934 – Μυσίκος Ελευθέριος
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο)
