Όλη η Κρήτη να παλέψει για τη διάσωση της Παπούρας
αγαπημένα σου στη Google
Νομίζω, ότι όλη η Κρήτη πρέπει σήμερα να χαίρεται και να χειροκροτεί και αύριο και πάλι όλη η Κρήτη να παλέψει για τη διάσωση της Παπούρας.
Έγραψαν πολλοί ότι άργησε αυτή η αναγνώριση του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO και είμαι απ αυτούς που πάντα έλεγα ότι ήταν ντροπή όλης της Κρήτης που τόσα χρόνια δεν είχε εγγράψει ούτε ένα μνημείο στη Λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτής που φιλοξενεί τον ανθό του Παγκόσμιου Πολιτισμού της Ανθρωπότητας. Την ίδια ώρα που η χώρα μας είχε 19, ενώ η Κύπρος 8, για να μην πιάσουμε τη γείτονα Ιταλία που έχει εγγράψει 56!!!
Καθυστέρησε πολύ αυτή η εγγραφή με ευθύνη όλων όσων διαχειρίστηκαν τα θέματα του πολιτισμού μέχρι σήμερα. ¨Όμως τώρα μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες έγινε πραγματικότητα, με την έξυπνη αυτή τη φορά επιλογή μιας σειριακής εγγραφής όπου τα ανακτορικά κέντρα της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου και της Ζωμίνθου δεν μπορούσαν να μείνουν έξω από τη Λίστα για τις αδυναμίες της Κνωσού και της Κυδωνίας. Μιάς εγγραφής που θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλα αντίστοιχα μνημεία όπως ο Γαλατάς να αιτηθούν την ένταξή τους μελλοντικά.
Οφείλουμε λοιπόν ένα μπράβο σε όλους όσους το κατάφεραν, με πρώτους από όλους τους ακούραστους αρχαιολόγους που ανέσκαψαν και διατήρησαν μέχρι τώρα τα 6 αυτά Μνημεία. Το ίδιο οφείλουμε και σε όλους όσους προώθησαν και στήριξαν όλη την πορεία της αίτησης, ασχέτως των όποιων σφαλμάτων έχουν κάνει μέχρι τώρα.
Από αύριο ναι, πρέπει όλοι να γίνουμε μια γροθιά και να απαιτήσουμε απ τους ίδιους που χθες τα κατάφεραν με τα Ανάκτορα, να προστατεύσουν και να διατηρήσουν ανάλογα και την Παπούρα, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν οι εναλλακτικές. Πρέπει να προωθήσουμε θετικές προτάσεις όπως αυτή που κατατέθηκε για να γίνει σύμβολο του νέου αεροδρομίου, που δυστυχώς ολοκληρώνεται, η Παπούρα. Να μπει στο λογότυπο και γιατί όχι όταν τεκμηριωθεί πλήρως η αξία της, να αιτηθούμε την ένταξη της στη Λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.
Ας γίνει λοιπόν η παρούσα έγγραφή το έναυσμα να ετοιμάσουμε τους αντίστοιχους φακέλους και να εντάξουμε και άλλα μνημεία της Κρητικής ιστορίας σε αυτό το απαύγασμα της Παγκόσμιας Ανθρώπινης Ιστορίας και Πολιτισμού, που αντιπροσωπεύουν τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για να έχει επιτέλους ο Κρητικός Πολιτισμός την ανάλογη θέση που του αξίζει σε αυτή τη Λίστα.
*Σημείωση: Οι απόψεις των αρθρογράφων αποτελούν προσωπικές θέσεις και δεν αποτελούν τυχόν θέσεις του newshub.gr
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο) -
30 Μαΐου 2026, 09:10Χωρίς διακοπή οι ροές μεταναστών στην Κρήτη-Μια ακόμα καραβιά νότια των Καλών Λιμένων
