Υψηλοί πολιτικοί συμβολισμοί στη συνάντηση της χήρας του Ναβάλνι με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ
Ως μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή συνάντηση της Γιούλια Ναβάλναγια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της, του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Η συνάντηση έγινε λίγο μετά τη μετάδοση βιντεοσκοπημένου μηνύματός της στο οποίο ορκίστηκε να συνεχίσει το πολιτικό έργο του εκλιπόντος συζύγου της και κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν μαζί της για να αγωνιστούν για μια ελεύθερη Ρωσία.
Η Ναβάλναγια στο μήνυμά της που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησε τις αρχές της Ρωσίας ότι έκρυψαν τη σορό του, περιμένοντας να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευρικού παράγοντα νόβιτσοκ με τον οποίο τον δηλητηρίασαν και πρόσθεσε:
«Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι ... Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να οικοδομήσω μια ελεύθερη Ρωσία».
Λίγο μετά το βίντεο κυκλοφόρησαν και οι πρώτες φωτογραφίες με την ίδια και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ όπως και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ που προήδρευε του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
«Εκφράσαμε τα θερμά συλλυπητήρια της ΕΕ στη Γιούλια Ναβάλναγια Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του θα λογοδοτήσουν για το θάνατο του Αλεξέι @navalny Όπως είπε η Γιούλια, ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία. Η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία των πολιτών & τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας» γράφει ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Χ.
Μάλιστα ο Μπορέλ κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο και πριν τη συνάντησή του με τη χήρα του Ναβάλνι ανέφερε ότι για να τιμηθεί η μνήμη του Αλεξέι Ναβάλι, θα προταθεί στους Υπουργούς, να μετονομαστεί το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας το όνομά του: «Το καθεστώς κυρώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναβάλνι». Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε εάν η πρότασή του έγινε δεκτή.
«Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι αντιφρονούντες»
Μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στα συμπεράσματα εκτός από τα συλλυπητήρια για το θάνατο του Ναβάλνι τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς διεθνούς έρευνας σχετικά με τις περιστάσεις του αιφνίδιου θανάτου του.
«Η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υποχρεώσει, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της, την πολιτική ηγεσία και τις αρχές της Ρωσίας να λογοδοτήσουν και θα επιβάλει την καταβολή περαιτέρω οικονομικού κόστους για τις ενέργειές τους, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων».
Το Συμβούλιο καταλήγει λέγονας ότι: «Ο απροσδόκητος και συγκλονιστικός θάνατος του Ναβάλνι αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους λοιπούς πολιτικούς κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων των
Γιούρι Ντιμίτριεφ
Βλαντίμιρ Καρα-Μούρζα,
Ίλια Γιασίν
Αλεξέι Γκόρινοβ,
Λίλια Τσανίσεβα,
Ξένια Φαντίβα,
Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο και
Ιβάν Σαφρόνοβ
* Ο Δημοσθένης Γκαβέας, είναι αρθρογράφος, Blog Editor - Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Huffington.gr
*Σημείωση: Οι απόψεις των αρθρογράφων αποτελούν προσωπικές θέσεις και δεν αποτελούν τυχόν θέσεις του newshub.gr
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
