Μ. Γραφάκος: Οι στόχοι του νέου νόμου για την ανακύκλωση
αγαπημένα σου στη Google
Στους στόχους του νέου νόμου για την ανακύκλωση και τη διαχείρηση των αποβλήτων που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Σε αυτήν ο κ. Γραφάκος σημειώνει ότι «από Δευτέρα όλοι μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινούμε την εφαρμογή του, σε μια απαιτητική και επίπονη διαδικασία, που όμως είναι καλά σχεδιασμένη» και προσθέτει ότι «αποφασιστικά, με τόλμη θα κάνουμε την πατρίδα μας μέχρι το 2030 να είναι μια από τις χώρες που θα πετύχουν τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από ουραγός που ήταν το 2019».
Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο κ. Γραφάκος αναφέρει ότι:
Χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων. Από Δευτέρα όλοι μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινούμε την εφαρμογή του, σε μια απαιτητική και επίπονη διαδικασία, που όμως είναι καλά σχεδιασμένη. Οι στόχοι μας είναι σαφείς:
Εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας στο σύνολο της χώρας μέχρι το τέλος το 2025. Οι πολίτες θα έχουν ένα δίκτυο με 15.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, όπου θα μπορούν εύκολα να επιστρέφουν τα πλαστικά και τα μεταλλικά μπουκαλάκια ποτών ώστε να εισπράττουν το εγγυοδοτικό αντίτιμο των 10 ή 15 λεπτών. Λαμβάνουμε έτσι πίσω καθαρά υλικά, με χαμηλό κόστος διαχείρισης που δεν το επιβαρύνονται οι πολίτες, ενώ ενισχύουμε ουσιαστικά τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας.
Σε συνεργασία με τους υπόχρεους παραγωγούς σχεδιάζουμε ένα ενιαίο σύστημα ανακύκλωσης στη χώρα, που θα καλύψει και τη συλλογή, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους Δήμους.
Σχεδιάζουμε σύστημα υπόχρεων παραγωγών για τη συλλογή και επεξεργασία βιοαποβλήτων από ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προσφέροντας έτσι άλλη μια σημαντική βοήθεια στους Δήμους.
Παρέχουμε σε όλους τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας κάτω των 10.000 κατοίκων, βοήθεια για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων, ενισχύοντας έτσι και το τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας.
Αποκτούμε πλέον τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε για το αυτονόητο. Να βοηθάμε την τοπική αυτοδιοίκηση να καθαρίσει χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και να αποτρέπουμε καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους.
Ενισχύουμε τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων. Η χώρα έχει πλέον 14 ισχυρούς φορείς, που με την ενίσχυση που δίνουμε σε προσωπικό, σε εκείνους που έχουν ανάγκη, θα μπορούν μέχρι 31/12/2024 να πιστοποιηθούν από τη ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής διαχείρισης αποβλήτων που λειτουργούν, κατασκευάζονται ή δρομολογούνται σε όλη τη χώρα.
Αποφασιστικά, με τόλμη θα κάνουμε την πατρίδα μας μέχρι το 2030 να είναι μια από τις χώρες που θα πετύχουν τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από ουραγός που ήταν το 2019.
Moneyreview.gr
-
13 Σεπτεμβριου 2026, 08:05Αιματολόγος Αγγ. Αθανασόπουλος: Η πλασμαφαίρεση δεν είναι θεραπεία αντιγήρανσης ή αποτοξίνωσης! Τι συμβαίνει σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής (podcast) -
12 Σεπτεμβριου 2026, 23:25Κινέζικο ρομπότ τρέχει τα 100 μέτρα πιο γρήγορα από το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ -
13 Σεπτεμβριου 2026, 14:40Λιθίνες Σητείας: Συγκίνηση στην επίσκεψη του καταγόμενου από την περιοχή Μητροπολίτη Αγκύρας κ Γρηγορίου Φραγκάκη -
13 Σεπτεμβριου 2026, 19:58Τι κάνει στον εγκέφαλό μας η καθημερινή χρήση AI - Η ανησυχία των επιστημόνων για την τεχνητή νοημοσύνη -
13 Σεπτεμβριου 2026, 08:48Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο ΒΟΑΚ προς τα ανατολικά από 17-21 Σεπτεμβρίου λόγω εργασιών-Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς -
13 Σεπτεμβριου 2026, 18:42Μεσαρά: Ένα οδικό δίκτυο που προκαλεί μεγάλη και δικαιολογημένη αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία!
