Με εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των ασθενών που θα κάνουν δωρεάν επεμβάσεις το απόγευμα
αγαπημένα σου στη Google
Αναζητείται ακόμη η «φόρμουλα» των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, τα οποία διαφημίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το Υπουργείο Υγείας και έχουν κρατήσει σε αναμονή αρκετούς πολίτες που θέλουν να χειρουργηθούν γρήγορα αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε να πληρώσουν για απογευματινή επί πληρωμή επέμβαση ούτε να πάνε στον ιδιωτικό τομέα.
Ενώ αναμένεται η έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πρόγραμμα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για διενέργεια περίπου 50.000 απογευματινών επεμβάσεων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε στο κάδρο ακόμη ένα κριτήριο προς εξυπηρέτηση των πολιτών.
Έτσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη (Αντ1), εξετάζεται το ενδεχόμενο, εκτός από τον χρόνο αναμονής, να συμπεριληφθούν και εισοδηματικά κριτήρια στην επιλογή των ασθενών που θα κάνουν δωρεάν χειρουργεία.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων δεν εξυπηρετεί έναν βασικό σκοπό του, την αποσυμφόρηση της μακράς λίστας για επέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Και αυτό καθώς σήμερα δε χειρουργούνται όσοι ασθενείς περιμένουν περισσότερο καιρό, αλλά όσοι επιθυμούν να πληρώσουν. Έτσι, η κυβέρνηση επιδιώκοντας να διασφαλίσει την ταχύτερη απορρόφηση ανθρώπων που περιμένουν πολλούς μήνες και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, εξετάζει τη διεύρυνση των κριτηρίων για απογευματινά χειρουργεία.
«Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί πράγματι με απασχολεί αυτό, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Σου λέει ο άλλος «εγώ δεν έχω λεφτά να δώσω καθόλου, άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτήν την δύσκολη θέση να πρέπει να πληρώσω για κάτι;».
O Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για επείγοντα χειρουργεία, αναφέρθηκε στη λογική της νέας δυνατότητας, επισημαίνοντας: «Αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς οι οποίοι μπορούν και θέλουν να πληρώσουν, τότε προφανώς και η σειρά κάποιου που δεν μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς. Όμως θα πρέπει πάνω στο τρίμηνο -και έχω ζητήσει και από τον Υπουργό- να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα χειρουργεία και να κάνουμε τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται».
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο) -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο)
