Μητσοτάκης: Η Ευρώπη οφείλει να παραμείνει ενωμένη διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους συνεννόησης με τις ΗΠΑ
Στις διεθνείς εξελίξεις, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανάρτηση.
Όπως τόνισε, η Ευρώπη οφείλει να παραμείνει ενωμένη, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών-μελών της, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, τη στήριξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε ΕΕ και ΟΗΕ, με αναφορά στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρωθυπουργός έθεσε στο επίκεντρο τον κυβερνητικό προγραμματισμό για το 2026, κάνοντας λόγο για ένα συνεκτικό σχέδιο 30 μεταρρυθμίσεων και έργων και 10 εμβληματικών νομοθετικών παρεμβάσεων, από τη στήριξη των εισοδημάτων και τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», έως την υγεία, την εκπαίδευση, την πολεοδομία, την εθνική άμυνα και την πολιτική προστασία. Παράλληλα, παρουσίασε παραδείγματα δεσμεύσεων που ήδη υλοποιούνται, όπως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ξάνθης – ελληνοβουλγαρικών συνόρων, η αναβάθμιση Κέντρων Υγείας σε Βάρη και Κορωπί και η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων γιατρών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στα έργα διαχείρισης αποβλήτων, στις πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία, στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων με εντατικοποίηση ελέγχων και ψηφιακή διασύνδεση των πρατηρίων, στην άνοδο της καινοτομίας με ιστορικό ρεκόρ σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και εμπορικά σήματα, στη διευρυμένη χρηματοδότηση του αθλητισμού και στον επαναπατρισμό σημαντικών αρχαιοτήτων από το Λονδίνο. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, η συνοχή της Ευρώπης και η πολυεπίπεδη ισχύς της χώρας αποτελούν κρίσιμους παράγοντες αξιοπιστίας και σταθερότητας.
-
24 Απριλιου 2026, 14:30Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στη Μονή Επανωσήφη-Η αναφορά του Αρχιεπισκόπου στις ψευτο-καπετανιές (Φωτο) -
24 Απριλιου 2026, 10:37Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
24 Απριλιου 2026, 06:19Ισχυρός σεισμός «ξύπνησε» την Κρήτη-Που εντοπίζεται το επίκεντρο-Οι πρώτες δηλώσεις Λέκκα -
25 Απριλιου 2026, 14:06Ηράκλειο: Χωρίς γιγαντοοθόνη ο τελικός ΟΦΗ – ΠΑΟΚ στο Πάρκο Γεωργιάδη, λόγω κακοκαιρίας -
24 Απριλιου 2026, 14:40Η Κρήτη στους κορυφαίους προορισμούς που ταξίδεψαν οι Έλληνες το Πάσχα – Η ανατροπή της Gen Z -
24 Απριλιου 2026, 12:20Ελένη Γερακάκη: «Κάθε γυναικοκτονία ξεκινά πολύ πριν το έγκλημα… μέσα σε σχέσεις, αντιλήψεις και σιωπές που συχνά δεν αναγνωρίζονται εγκαίρως (podcast)
