Πανελλαδικές: Δυνατότητα πρόσβασης στις Στρατιωτικές Σχολές από 3 Επιστημονικά Πεδία και ΕΠΑΛ, με μισθό 600 ευρώ
αγαπημένα σου στη Google
Τη δυνατότητα πρόσβασης στις Στρατιωτικές Σχολές από 3 Επιστημονικά Πεδία και ΕΠΑΛ, δρομολογούν το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να προσελκύσουν τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων. Επιπλέον, αποφασίστηκαν μισθός 609 ευρώ, ενίσχυση των υποδομών και χορήγηση διδακτορικών.
Το σχέδιο επεξεργάστηκαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Άμυνας.
Τις αποφάσεις τους σχετικά με τους τρόπους προσέλκυσης αποφοίτων Λυκείου στις Στρατιωτικές Σχολές, ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συγκεκριμένα, προανήγγειλαν τη δυνατότητα πρόσβασης στις Στρατιωτικές Σχολές από τρία Επιστημονικά Πεδία όπως και τα ΕΠΑΛ, από τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2026
Αποφασίστηκε, επίσης, οι σπουδαστές να λαμβάνουν μισθό 609 ευρώ έναντι 150 που λαμβάνουν σήμερα. Για την ενίσχυση των υποδομών τους, πρόκειται να χορηγηθούν 20 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών τίτλων καθώς οι Στρατιωτικές Σχολές θα συνεργάζονται με φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας.
Οι αλλαγές, που επεξεργάστηκαν οι δύο υπουργοί, βασίστηκαν σε «εθνικό λόγο», δεδομένης της μειωμένης κάλυψης των θέσεων στις στρατιωτικές σχολές, η οποία έχει πέσει στο 64% ενώ στη Σχολή Ευελπίδων στο 34%.
Τέλος, ο κ.Δένδιας σημείωσε ότι θα παρέχονται δωρεάν κατοικίες στους στρατιωτικούς όταν παίρνουν μετάθεση ενώ ανακοίνωσε πως προγραμματίζεται η ανέγερση 1000 κατοικιών.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2026) να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους και των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων, να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές.
Επιπλέον, σχεδιάζεται η αύξηση του μισθού των φοιτητών των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών από τα 150 στα 600 ευρώ ενώ δρομολογείται η χορήγηση διδακτορικών.
Αποκλείστηκε, ωστόσο, η προοπτική δημιουργίας ενός ξεχωριστού - 5ου - Επιστημονικού Πεδίου, το οποίο θα περιελάμβανε αποκλειστικά τις Σχολές που οδηγούν στα ένστολα επαγγέλματα - Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστική, Λιμενικού και άλλες.
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο) -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο) -
30 Μαΐου 2026, 21:47Πρόγραμμα Ανακαινίζω: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 95% για αναβάθμιση κατοικίας -
31 Μαΐου 2026, 09:36Γιώργος Ατσαλάκης: Ο μεγάλος οικονομικός, γεωπολιτικός και ενεργειακός ανασχηματισμός στη ΝΑ Μεσόγειο (podcast)
