Πολεμικό Ναυτικό: Προβληματίζουν οι παραιτήσεις στελεχών στην ολοκαίνουργια φρεγάτα ΚΙΜΩΝ
Την ώρα που η χώρα προσπαθεί να γεφυρώσει ένα χάσμα που έχει δημιουργήσει στη θαλάσσια ισορροπία ισχύος με την Τουρκία η πολυετής οικονομική κρίση και ο ναυπηγικός οργασμός των γειτόνων, η διαρροή στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.
Μάθετε περισσότερα για τη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ και τους εξοπλισμούς του ΠΝ εδώ
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν ακόμα και στο μόλις πριν από λίγες ημέρες αφιχθέν καμάρι του ελληνικού στόλου, τη φρεγάτα F-601 ΚΙΜΩΝ, επιθυμούν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία και έχουν υποβάλει αναφορές αποστρατείας!
Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newshub τα στελέχη από το πλήρωμα της νεότευκτης φρεγάτας, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, που έχουν ήδη ζητήσει αποχώρηση από τις τάξεις του στρατεύματος δεν είναι τέσσερα, όπως έχει γραφεί από διάφορα μέσα, αλλά οκτώ! Οκτώ από τα 128 άτομα που στελεχώνουν το πλοίο έχουν υποβάλει αναφορές και ζητούν την αποχώρησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόκειται, όπως άμεσα αντιλαμβάνεται καθένας, για γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό. Ούτως ή άλλως το ΠΝ μαστίζεται όλα τα τελευταία χρόνια από τις αποχωρήσεις των στελεχών του -όπως και οι άλλοι δύο κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων άλλωστε- όμως εδώ μιλάμε για το πλήρωμα της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ, που μόλις παραλήφθηκε και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη ναυτική μας δύναμη. Πρόκειται για στελέχη που επελέγησαν για την εμπειρία και την αριστεία τους, ενώ πέρασαν πολύμηνη εκπαίδευση και εξοικείωση με τα συστήματα του πλοίου, που όπως γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα.
Μάθετε περισσότερα για τις αιτίες αποχώρησης στελεχών από τις ΕΔ εδώ
Το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει παράγοντας άμεσης και σοβαρής ανησυχίας για την πολιτική ηγεσία, καθώς, όπως εύκολα καταλαβαίνει καθένας, όσα χρήματα κι αν επενδύσει η χώρα σε οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, αν δεν υπάρχουν τα έμπειρα και κατάλληλα άτομα που θα τα στελεχώσουν, είναι δώρο-άδωρο… Δυστυχώς, τα πρόσφατα ψηφισμένο και πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Δένδια για τη ρύθμιση μεταξύ άλλων των ζητημάτων που αφορούν τους στρατιωτικούς, δεν φαίνεται ότι ενθαρρύνει την παραμονή τους στην ενεργό υπηρεσία, μάλλον το αντίθετο κάνει.
Όπως είχε δηλώσει, μιλώντας πρόσφατα στο Newshub ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών Δημήτρης Ρώτας, ο νέος νόμος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει πριν καν ψηφιστεί καλά-καλά οδηγήσει σε αύξηση της διάθεσης των στελεχών για αποχώρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το κύμα παραιτήσεων στον ΚΙΜΩΝΑ, πριν προλάβει να δέσει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας ήρθε να το επιβεβαιώσει.
Εκπρόσωποι των στρατιωτικών, απόστρατοι αλλά και επιτελείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για αυτές τις εξελίξεις. Τα πράγματα πιθανότατα θα επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια καθώς θα έρχονται να προστεθούν στο δυναμικό του στόλου και οι άλλες τρεις φρεγάτες FDI HN (Belharra), αλλά, αν όλα πάνε καλά στο πρόγραμμα, και οι δύο (συν δύο) ιταλικές FREMM κλάσης Μπεργκαμίνι. Οι τελευταίες μάλιστα έχουν ανάγκη από διακόσια άτομα πλήρωμα η καθεμιά, κάτι που εκτοξεύει τις ανάγκες στελέχωσης από πλευράς ΠΝ.
-
21 Απριλιου 2026, 22:00Ηράκλειο: Το απρόοπτο με τη γυναίκα στο αναπηρικό αμαξίδιο και η άμεση αντίδραση τουριστών και οδηγού mini bus -
21 Απριλιου 2026, 15:24Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνονται αύριο από τον Μητσοτάκη μετά το «υπερπλεόνασμα» από ΕΛΣΤΑΤ -
21 Απριλιου 2026, 10:45Δημήτρης Βεριώνης: Θάνατοι στη χούντα, τα γνωστά και άγνωστα θύματα 1967-1974 (podcast) -
21 Απριλιου 2026, 20:55Ηράκλειο-Τραγωδία: Γυναίκα εντοπίστηκε απαγχονισμένη -
21 Απριλιου 2026, 12:17Ηράκλειο: Τελευταίο αντίο στη μητέρα του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού που συγκίνησε με τον επικήδειο του (Φωτο) -
21 Απριλιου 2026, 07:15Κώστας Λουκόπουλος: Το MAGA εναντιώνεται στον Τραμπ και λόγω τιμής γαλονιού - Η σχέση μας με τη Γαλλία ενισχύει την αρχιτεκτονική εξισορρόπηση στην περιοχή του Αιγαίου! (podcast)
