Θοδωρής Κολυδάς: Πόσο έξω έπεσαν οι μηνιαίες προγνώσεις και γιατί – Το μάθημα του Νοεμβρίου 2025
αγαπημένα σου στη Google
Στις αποκλίσεις των μηνιαίων προγνώσεων και στα όρια της μετεωρολογικής πρόβλεψης αναφέρεται σε τελευταία ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή τον ιδιαίτερα βροχερό Νοέμβριο του 2025.
Όπως τονίζει, ο περασμένος μήνας αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό «μάθημα», επιβεβαιώνοντας ότι η ατμόσφαιρα της Μεσογείου παραμένει ένας δυναμικός και δύσκολα προβλέψιμος μηχανισμός.
Παρά τη συνεχή εξέλιξη των προγνωστικών μοντέλων και την πρόοδο της τεχνολογίας, η φύση εξακολουθεί να διατηρεί το στοιχείο της έκπληξης, σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως η πρόγνωση του καιρού δεν μπορεί να είναι στατική διαδικασία. Αντίθετα, απαιτεί διαρκή προσαρμογή, συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων και εμπιστοσύνη στα αξιόπιστα εργαλεία της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης.
«Οι καταιγίδες δεν διαβάζουν εποχικά μοντέλα, αλλά μόνο τη φυσική της ατμόσφαιρας», καταλήγει ο έγκριτος μετεωρολόγος, συνοψίζοντας το βασικό μήνυμα του φετινού Νοεμβρίου.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά
ΠΟΣΟ ΕΞΩ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ
Ο Νοέμβριος του 2025 δεν ήταν απλώς ένας βροχερός μήνας· ήταν ένα μάθημα. Έδειξε ξεκάθαρα ότι η ατμόσφαιρα της Μεσογείου παραμένει ένας ζωντανός, δύσκολα προβλέψιμος οργανισμός. Όσο κι αν βελτιώνονται τα μοντέλα, όσο κι αν προχωρά η τεχνολογία, η πραγματικότητα εξακολουθεί να έχει το προνόμιο της έκπληξης. Για τους επιστήμονες, τους επιχειρησιακούς φορείς και τους πολίτες, το μήνυμα είναι σαφές: η πρόγνωση δεν μπορεί να είναι στατική. Χρειάζεται προσαρμογή, συνεχή παρακολούθηση και εμπιστοσύνη στα εργαλεία που έχουν αποδείξει ότι αποδίδουν στη μεσοπρόθεσμη κλίμακα.
Και αν ο Νοέμβριος του 2025 μας δίδαξε κάτι, είναι ότι οι καταιγίδες δεν διαβάζουν εποχικά μοντέλα· διαβάζουν μόνο τη φυσική της ατμόσφαιρας.

-
10 Ιουνιου 2026, 15:50Θλίψη στον ορειβατικό κόσμο της Κρήτης για την απώλεια του Μανόλη Δακανάλη -
09 Ιουνιου 2026, 12:45Νίκος Μπουνάκης: Αντί η Ελλάδα να είναι ισχυρή αγροτική δύναμη πληρώνει 10 δισ ευρώ σε εισαγωγές τροφίμων το χρόνο! (podcast) -
09 Ιουνιου 2026, 11:33Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο με την εμπλοκή τριών αυτοκινήτων (Φωτο) -
08 Ιουνιου 2026, 22:31«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Καλοκαίρι με 95 δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 94 αρχαιολογικούς χώρους-Ποιες στην Κρήτη -
09 Ιουνιου 2026, 18:55Κρήτη: «Μας καταστρέφουν και φοβόμαστε να μιλήσουμε» - Σε απόγνωση λόγω της παράνομης βόσκησης σε περιοχές της Μεσαράς -
10 Ιουνιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
