Δυτική Οχθη: H Bρετανία ζητεί από το Ισραήλ να αναστείλει σχέδιο που προβλέπει την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών
αγαπημένα σου στη Google
«Απαράδεκτο» μέτρο, αντέδρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Εντ Μίλιμπαντ σε ανακοίνωσή του.
Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι κάλεσε την επιτετραμμένη του Ισραήλ και της ζήτησε να ανασταλεί το τεράστιο σχέδιο επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά την έναρξη της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για την κατασκευή περισσότερων από χίλιων οικιστικών μονάδων.
Το Ισραήλ ενέκρινε τον Αύγουστο του 2025 το πρόγραμμα Ε1, το οποίο προβλέπει την ανέγερση περίπου 3.400 κατοικιών στη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή του από το 1967, συγκεκριμένα σε μια περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανατολικά της Ιερουσαλήμ μεταξύ του οικισμού Μάαλε Αντουμίμ και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Οι νέες κατοικίες θα κόψουν στα δύο το παλαιστινιακό έδαφος, υπονομεύοντας την εδαφική συνοχή ενός πιθανού παλαιστινιακού κράτους. Ο ΟΗΕ και πολλοί διεθνείς ηγέτες έχουν καταδικάσει αυτό το σχέδιο.
Την Τρίτη το υπουργείο Στέγασης του Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για την ανέγερση περισσότερων από 1.200 κατοικιών στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ανακοίνωσαν η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Peace Now και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν διορία ως τις 19 Οκτωβρίου για να καταθέσουν προσφορά, οκτώ ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.
-
24 Οκτωβριου 2026, 07:06Ακατάλληλες συνθήκες σε νηπιαγωγεία του Ηρακλείου - Τι επισημαίνει η Άννα Στουμπίδη στο newshub.gr -
25 Οκτωβριου 2026, 07:51Βρετανία: Αποθέματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης υπό τον φόβο κρίσεων -
25 Οκτωβριου 2026, 17:50Ηράκλειο: Μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις στον ΒΟΑΚ τις ώρες αιχμής (Φωτο) -
24 Οκτωβριου 2026, 16:00Χανιώτης διαιτητής στους «μυημένους» στο κύκλωμα με τα στημένα ματς που συνταράσσει το ελληνικό μπάσκετ -
24 Οκτωβριου 2026, 07:15Στάθης Λιακόπουλος: Η μικρομεσαία επιχείρηση, ο μεγάλος αδικημένος του Ταμείου Ανάκαμψης (podcast) -
24 Οκτωβριου 2026, 07:00Παρέμβαση για τις ελλείψεις στο Παράρτημα ΑμεΑ Λασιθίου – Στο επίκεντρο οι συνθήκες διαβίωσης 77 περιθαλπόμενων
