Χανιώτης διαιτητής στους «μυημένους» στο κύκλωμα με τα στημένα ματς που συνταράσσει το ελληνικό μπάσκετ
αγαπημένα σου στη Google
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το φερόμενο κύκλωμα με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ελληνική Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο.
Συνολικά, 8 με 9 διαιτητές, μεταξύ των οποίων και ένας 42χρονος Χανιώτης, φέρονται να ήταν «μυημένοι» στο κύκλωμα.
Φέρονται να συνεργάζονταν κατά τη διάρκεια των αγώνων, λαμβάνοντας αποφάσεις που επηρέαζαν καθοριστικά την έκβαση των παιχνιδιών ενώ σε αυτή τη φάση της έρευνας, ελέγχονται 49 ματς.
Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται ως εμπλεκόμενα, σύμφωνα με το Zarpanews.gr είναι και αυτό του 42χρονου Χανιώτη διαιτητή, που έχει σφυρίξει σε δύο αγώνες της Basket League στο πλευρό της Τσαρούχα, οι οποίοι έληξαν με αποτελέσματα που καταγγέλθηκαν από τότε ως σκανδαλώδη υπέρ του Προμηθέα Πατρών.
Το πρώτο ματς είναι το Προμηθέας Βίκος Κόλα Πατρών – ΑΕΚ, στις 16 Νοεμβρίου 2024, για την Basket League.
Διεκόπη πολλές φορές για αποδοκιμασίες στην διαιτησία και τελικά έληξε 84-76 υπέρ του Προμηθέα με τα ρεπορτάζ να κάνουν ανοιχτά λόγο για ένα ματς παρωδία.
O Πρόεδρος της ΑΕΚ, κ. Αλέξης Αλεξίου, μετά το ματς, δήλωση για τα όσα έγιναν στο ματς:
«Τουλάχιστον υβριστική και άκρως προσβλητική για την οντότητα της ΑΕΚ και του Μάκη Αγγελόπουλου προσωπικά, η αντιμετώπιση που έτυχαν σήμερα. Θλίβομαι ειλικρινά για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το πιο ιστορικό μπασκετικό σωματείο της Ελλάδας και ο Μάκης Αγγελόπουλος, που μέχρι τώρα είναι ίσως ο μόνος που τηρεί χαμηλούς τόνους και με κάθε τρόπο επιδιώκει να προάγει το “ευ αγωνίζεσθαι” με συνθήκες προφανούς ανισότητας.
Θα είναι πραγματικά μια σημαντική προσφορά απέναντι στο άθλημα, αυτοί που ορίζουν τις τύχες του, προσωρινά, να αντιληφθούν τη θέση τους και το πραγματικό μέγεθος τους, τέτοιο που η ιστορία δεν θα το λάβει ποτέ υπόψη της».
Το δεύτερο είναι το ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΒΙΚΟΣ ΚΟΛΑ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΑΟΚ για την Basket League στις 8-3-2025 που ολοκληρώθηκε 87 – 76 υπέρ του Προμηθέα.
Σύμφωνα με την δικογραφία, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας έστειλε πριν την επίσημη ανακοίνωση τη σύνθεση της διαιτησίας στον προπονητή του Προμηθέα.
Κέρδισε ο Προμηθέας με διπλάσιες βολές υπέρ του. Στις 5-3-2025, ο κ. Λιόλιος έστειλε στον προπονητή του Προμηθέα, κ. Παπαθεοδώρου, μήνυμα με τα ονόματα των διαιτητών, πριν από την επίσημη – δημόσια ανακοίνωσή τους.
Όπως αναφέρουν οι βασικοί μάρτυρες, οι κατηγορούμενοι είχαν τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας στο μπάσκετ και πραγματοποιούσαν συναντήσεις με διαιτητές πριν από σημαντικούς αγώνες. Υπάρχουν μαρτυρίες για 5 έως 7 τέτοιους αγώνες στους οποίους συμμετείχαν και άλλοι μυημένοι διαιτητές.
Μάλιστα για τον Χανιώτη και τον έτερο διαιτητή που σφύριξαν μαζί με την Τσαρούχα, αναφέρεται ότι του είχαν υποσχεθεί χρηματικά ανταλλάγματα και ανέλιξη.
Ένας από τους εμπλεκομένους ανέφερε ότι συνολικά 8 ή 9 διαιτητές φαίνεται να σχετίζονται με την υπόθεση. «Εγώ είχα τις κρίσιμες αποφάσεις, αλλά με βοήθησε και ένας άλλος διαιτητής, ο οποίος έδωσε στο τέλος τις τρεις κρίσιμες βολές», ανέφερε ένας από αυτούς. Ανάμεσα στους διαιτητές περιλαμβάνεται και μία γυναίκα, η οποία αναφέρεται σε ορισμένους από τους επτά ύποπτους αγώνες.
Τέλος, οι Αρχές προχώρησαν σε αιφνιδιαστικές έρευνες και κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων. Η επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων αναμένεται να αποκαλύψει νέα, επιβαρυντικά στοιχεία.
-
23 Οκτωβριου 2026, 07:15Λευτέρης Κουσούλης: «Οι μεγάλες "διαδηλώσεις" στην Ελλάδα θα γίνουν στην κάλπη!…» (podcast) -
23 Οκτωβριου 2026, 07:06Μανόλης Αλεξανδράκης: Θετικά μηνύματα για την ελαιοπαραγωγή, αλλά με χαμηλή τιμή και πολλά ερωτηματικά -
23 Οκτωβριου 2026, 14:55Όλα έτοιμα για το 47ο Ράλλυ Κρήτης 2026- Το Σάββατο 24/10, η σούπερ ειδική διαδρομή στην καρδιά του Ηρακλείου -
23 Οκτωβριου 2026, 12:40Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
23 Οκτωβριου 2026, 10:00H Τουρκία επιμένει με νέα NAVTEX για το καλώδιο EMC που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα -
24 Οκτωβριου 2026, 07:00Παρέμβαση για τις ελλείψεις στο Παράρτημα ΑμεΑ Λασιθίου – Στο επίκεντρο οι συνθήκες διαβίωσης 77 περιθαλπόμενων
