Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για τις διερευνητικές επαφές
αγαπημένα σου στη Google
Διπλωματικός «πυρετός» ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθούν με τους πρέσβεις της ΕΕ.
Η Αθήνα κατέρχεται στις διαπραγματεύσεις με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τις θαλάσσιες ζώνες. Η Άγκυρα δημοσίως διά του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανοίγει τη «βεντάλια» θέτοντας ζητήματα όπως αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο Αιγαίο ή τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες.
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ , Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι ήδη υπάρχει διάσταση απόψεων καθώς η πρόθεση της Ελλάδας είναι να υπάρξει σύνταξη συμφωνητικού για προσφυγή στη Χάγη για το θέμα των θαλασσίων ζωνών ενώ της Τουρκίας να συζητηθεί όλη η «ατζέντα Καλίν», όπως χαρακτήρισε τις τουρκικές αξιώσεις.
Με αιχμή τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ότι «έχει μείνει στο παρελθόν» το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ο κ. Μάζης εκτίμησε ότι η Τουρκία επιδιώκει να μην επιβληθούν κυρώσεις, να μην διαταραχθεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ αλλά και να λάβει χρήματα για το μεταναστευτικό.
«Δεν βλέπω καρποφορία αυτών των διερευνητικών και φοβούμαι ότι τον Μάρτιο θα έχουμε νέες καταστάσεις και διαφωνίες που θα οδηγήσουν σε νέες οξύνσεις», τόνισε ο κ. Μάζης.
Από την πλευρά του ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, δήλωσε στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι οι διερευνητικές είναι μια διαδικασία που επιθυμούσε η Ελλάδα και την οποία η Τουρκία έχει τορπιλίσει τουλάχιστον δύο φορές.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επανέλθει στις προκλήσεις και την ένταση που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης και γι αυτό η ελληνική πλευρά χρειάζεται αντοχές.
Πηγή: skai.gr
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
