Ελληνοτουρκικά: Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη- Τι κρύβει η σπουδή Στόλτενμπεργκ για διάλογο
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Λίγες ώρες μετά τη σπουδή του γ.γ. του ΝΑΤΟ να προεξοφλήσει διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη στάση της κυβέρνησης έναντι των προκλήσεων της Αγκυρας. «Από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν συγκρατώ μία, με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη μας πυξίδα μπορεί να είναι το Διεθνές Δίκαιο».
Παράλληλα, εγκάλεσε την Τουρκία για ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.
Οπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, θα επιδώσει στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στην οποία τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Αγκυρας και οι απειλές που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή.
Στο μεταξύ, Ευρώπη και Αμερική έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση κρέμεται από μια κλωστή και έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς την Άγκυρα για να σταματήσει να παίζει με τη φωτιά. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τις τελευταίες ώρες δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, όπως έκανε καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, ενώ στον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας υπήρχαν διαρροές περί προθέσεων διαλόγου με την Αθήνα.
Νέα μεσολάβηση Μέρκελ σε Ερντογάν
Ενδεικτική των εντατικών προσπαθειών για να πέσουν οι τόνοι είναι η νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε χθες νέα τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά δεν είχε δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα από το Βερολίνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε στην κυρία Μέρκελ ότι «είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την "εγωιστική" και “άδικη” συμπεριφορά της Ελλάδας», στρέφοντας τα βέλη του προς το Παρίσι.
Τα ερωτήματα και το παρασκήνιο από το tweet του Στόλτενμπεργκ για διάλογο
Ερωτήματα προκαλεί και η σπουδή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μέσω Τwitter υποστήριξε ότι «μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo». Η Αθήνα έσπευσε να διαψεύσει τον κ. Στόλτενμπεργκ καθώς δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών ούτε -πολύ περισσότερο- με τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.
Στόλτενμπεργκ υπάρχει ένα πλούσιο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Συμμαχία και τους παρουσίασε ένα έγγραφο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιγραφή ενός νατοϊκού μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων και επικίνδυνων περιστατικών στην περιοχή μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του Οργανισμού. Οι δύο εκπρόσωποι παρέλαβαν το έγγραφο, με το περιθώριο μίας εβδομάδας για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
Αναλυτές αποδίδουν τη σπουδή Στόλτενμπεργκ σε πιθανές αμερικανικές πιέσεις για τη δραστηριοποίηση της Συμμαχίας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν ότι «προϋπόθεση διαλόγου συνιστά η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό σήμερα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Δένδια με τον κ. Στόλτενμπεργκ.
Στη Νέα Υόρκη ο Δένδιας, ενημερώνει για Ανατ. Μεσόγειο
Η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα τον ενημερώσει για την ένταση που επικρατεί στην περιοχή και τις ευθύνες της Άγκυρας. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που συγκαλεί ο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, ενώ είναι πιθανό το πρωί της ίδιας ημέρας να υπογραφεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας από τους δύο ηγέτες στο Παρίσι.
Μια επίσης κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η του μήνα, οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX και θα μάθουμε αν η Άγκυρα θα προχωρήσει στην έκδοση νέας και σε ποια περιοχή θα είναι αυτή. Ημέρα της κρίσης όμως θεωρείται η 24η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση οι 27 ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τις κυρώσεις στην Άγκυρα με βάση το έγγραφο που θα τους παρουσιάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο δρόμος των κυρώσεων, παρά τις ενστάσεις που καταθέτουν ορισμένες χώρες, μοιάζει μονόδρομος καθώς Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν επιτακτικά το θέμα, ενώ και μια σειρά χωρών στηρίζουν σθεναρά μια δυναμική απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά της Ένωσης, με προεξάρχουσα τη Γαλλία.
Πηγή: iefimerida.gr
-
18 Μαΐου 2026, 11:12Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο) -
17 Μαΐου 2026, 21:38Ελευσίνα: Δύο σοβαρά τραυματίες μετά από τροχαίο
