O βρετανικός στρατός επενδύει σε αλεξίπτωτα
αγαπημένα σου στη Google
Με ένα άλμα και τη δύναμη του έλικα, οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες θα μπορούν πλέον να πετάξουν και να διανύσουν μια απόσταση 322 χιλιομέτρων πίσω από τις γραμμές του εχθρού και σε δύσβατες περιοχές.
Πρόκειται για μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς, στα οποία επενδύει το βρετανικό υπουργείο Aμυνας με σκοπό να εξελίξει τόσο τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων όσο και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, μια δέσμευση της χώρας προς το ΝΑΤΟ.
Ο υφυπουργός Αμυνας Λουκ Πόλαρντ τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί «μια πιο ανθεκτική, εγχώρια αμυντική αλυσίδα εφοδιασμού και διασφαλίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν τον πρωτοποριακό εξοπλισμό που θα τους δώσει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης».
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα νέα συστήματα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τα ραντάρ και είναι σχεδόν αθόρυβα σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο ρίψης από αεροπλάνο. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, έχουν μέγεθος σακιδίου πλάτης, συναρμολογούνται σε οκτώ λεπτά, ενώ ο σκελετός τους είναι φτιαγμένος από τιτάνιο. Επιπλέον, μπορούν να μεταφέρουν τη θωράκιση του χειριστή, συσκευές νυχτερινής όρασης και οπλισμό.
Το πρότζεκτ το έχει αναλάβει η εταιρεία Blakcro, με έδρα το Wiltshire, η οποία έχει λάβει κυβερνητική υποστήριξη για δύο ακόμη εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συνεργάζεται και με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τη σελίδα της κυβέρνησης, το υπουργείο Αμυνας θα ξοδέψει 6 εκατομμύρια λίρες για το σύστημα και οι δοκιμές είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν «τους επόμενους μήνες», με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιείται ήδη και από άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο έχει 11 εργαζομένους και δημιουργήθηκε μόλις το 2023, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να επενδύσει περισσότερο στην εγχώρια παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού και να εντάξει μικρότερες εταιρείες στην αμυντική παραγωγή.
Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης δήλωσε ότι «το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης είναι οι πολίτες να παραμένουν ασφαλείς. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν πλήρως το σχέδιο των αμυντικών δαπανών (…) χαράζοντας πορεία για την εκπλήρωση της δέσμευσής μας προς το ΝΑΤΟ, ώστε οι αμυντικές δαπάνες να φτάσουν στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035».
Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας της βρετανικής άμυνας απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά τις απειλές Τραμππρος όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζον Χίλι, ο οποίος πριν από δύο μήνες διατηρούσε τη θέση του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση Στάρμερ, παραιτήθηκε έπειτα από παράπονα για τις αμυντικές δαπάνες.
Πηγή: Deutsche Welle
-
28 Αυγουστου 2026, 12:06Κρήτη: «Καλπάζουν» οι πληθυσμοί του δάκου στις ελαιοκαλλιέργειες - Τι αναφέρει ο εντομολόγος Ευρικλής Φιτσάκης στο newshub.gr -
28 Αυγουστου 2026, 08:15Πιέρρος Τζανετάκος: Κύπρος 1955-1974, από το όνειρο της ένωσης στον εφιάλτη της κατοχής! -
28 Αυγουστου 2026, 17:30Συνελήφθη ψυχολόγος στον Πειραιά για διακίνηση ναρκωτικών, στη δικογραφία λαϊκή τραγουδίστρια ως πελάτισσα -
29 Αυγουστου 2026, 07:06Το ΠΑΣΟΚ μετακομίζει στην… Κρήτη λόγω της 3ης Σεπτέμβρη - Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξορμήσεων -
28 Αυγουστου 2026, 23:22Ιός Δυτικού Νείλου: Στο Ρέθυμνο το πρώτο εγχώριο κρούσμα στην Κρήτη - 63χρονη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ -
28 Αυγουστου 2026, 08:59Μαγικές βραδιές κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού σε μνημεία της Κρήτης
