Ευρωκοινοβούλιο: Παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Την ενσωμάτωση στην Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη δύο τροπολογιών για το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο και για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πραγματοποίησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι τροπολογίες κατατέθηκαν από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και μεταξύ άλλων αναφέρουν ρητά ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες.
Παράλληλα, καλούν την Λιβύη να προχωρήσει άμεσα: στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και στην ακύρωση της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες που προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.
Αναλυτικά οι τροπολογίες αναφέρουν:
1. λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019
2. παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας για τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.
-
02 Οκτωβριου 2025, 15:11Ηράκλειο: Φωτιά στις Μαλάδες – Ισχυρή κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ενώ ήχησε το 112 (φωτο)
-
02 Οκτωβριου 2025, 18:39Η κακοκαιρία "πιέζει' την Κρήτη - Έρχονται βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι- Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου
-
03 Οκτωβριου 2025, 11:10Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής!
-
02 Οκτωβριου 2025, 11:31Κοβέσι: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει παρά τους εκφοβισμούς-Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Τέμπη, "Καλυψώ"
-
03 Οκτωβριου 2025, 12:40Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός 26χρονος σε τροχαίο στο Ηράκλειο
-
02 Οκτωβριου 2025, 11:00Λάουρα Κοβέσι για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τους σταύλους του Αυγεία