Γεραπετρίτης: «Οι σχέσεις μας πιο στενές από ποτέ»-Ρούμπιο: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας»
αγαπημένα σου στη Google
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας, έστειλε ο Μάρκο Ρούμπιο σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου αναφέρθηκε ο Μάρκο Ρούμπιο, τονίζοντας ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε μια ασφαλή εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι κάτι που θα οικοδομήσουμε μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, που έχει καταστήσει την Ελλάδα ασφαλή ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά αμερικανικού LNG», ανέφερε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στάθηκε και στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών. «Μοιραζόμαστε κοινή κουλτούρα, θρησκεία και πολιτιστική κληρονομιά με την Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας: «Έχουμε ατέρμονο χρέος στην αρχαία Ελλάδα. Έχει διαμορφώσει όλο τον πολιτισμό μας».
Στο υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στάθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, τονίζοντας ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή».
«Η Ελλάδα είναι άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία, σημείωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αλεξανδρούπολη.
«Η συλλογική ασφάλεια απαιτεί από κάθε σύμμαχο να αναλάβει τις δικές του ευθύνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην παρουσία αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Chevron και η ExxonMobil «υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».
-
06 Οκτωβριου 2026, 07:00Σφοδρές αντιδράσεις και… προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκαλεί η δημιουργία Μονάδας εξαρτημένων ατόμων στην «καρδιά» του Ηρακλείου! -
05 Οκτωβριου 2026, 16:19Κρήτη: Οι βροχές έδωσαν «ανάσα» στο φράγμα Αποσελέμη- Μεγάλη η άνοδος της στάθμης (βίντεο) -
05 Οκτωβριου 2026, 19:12Απάτη με κρυπτονομίσματα: Πώς εξαπάτησαν 10.000 θύματα - Ο «Μπρέιντεν», τα δήθεν κέρδη και οι δωρεές μέχρι και σε νοσοκομεία -
06 Οκτωβριου 2026, 07:43UBS: Βλέπει ακόμα υψηλότερα τις ελληνικές τράπεζες – Μπορούν να φτάσουν και σε premium -
05 Οκτωβριου 2026, 23:32Υπόθεση Μαζωνάκη: Η 56χρονη έκανε πλασμαφαίρεση στον εαυτό της και στην κόρη της -
05 Οκτωβριου 2026, 13:41Μαρία Καναβάκη: Δεν μπορεί στον 4ο Δήμο της χώρας, το Ηράκλειο, να μην λειτουργεί Κέντρο Αστέγων - Τι προτείνει η ίδια (podcast)
