ΗΠΑ: Ποιος Έλληνας κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Μαδούρο!
αγαπημένα σου στη Google
Το λέμε συχνά μεταξύ αστείου και σοβαρού, πως "όποια πέτρα κι άν σηκώσεις στον κόσμο θα βρεις κι έναν Έλληνα", όμως να που έρχεται η ώρα που επαληθεύεται στα σοβαρά! Ένας Έλληνας, Ελληνοαμερικανός για την ακρίβεια βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση "Απόλυτη Λύση" (Absolute Resolve), την επιχείρηση σύλληψης του πρώην πλέον προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαβάστε περισσότερα:
Πρόκειται για τον συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού και συγκεκριμένα των Ειδικών Δυνάμεων (Special Forces, γνωστοί και ως Green Berets) Κρις Κουντουριώτη (Chris Countouriotis). Ο Κουντουριώτης, που είναι σαφώς ελληνικής καταγωγής αλλα΄δεν είναι γνωστό αν συνδέεται με τη γνωστή ναυτική ιστορική οικογένεια, υπηρετεί πάνω από είκοσι χρόνια στον Αμερικανικό Στρατό. Ξεκίνησε από το Υγειονομικό, όμως το 2006 πέρασε στις Ειδικές Δυνάμεις και εξειδικεύτηκε στον ανορθόδοξο πόλεμο, την αντιτρομοκρατία και τη σχεδίαση ειδικών επιχειρήσεων, ενώ είναι επί χρόνια εκπαιδευτής και διδάσκων σε εκπαιδευτικά προγράμματα αντιτρομοκρατίας. Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε πρώτος ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σεθ Χαρπ, ο Κουντουριώτης είναι επικεφαλής της περιβόητης Delta Force, της κορυφαίας αντιτρομοκρατικής μονάδας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που κανονικά ονομάζεται 1st Special Forces Operational Detachment - Delta (1st SFOD-D).

Από τα λίγα που γνωρίζουμε για τη διεξαγωγή της επιχείρησης στην προεδρική κατοικία στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το απόσπασμα της Delta Force είχε αποστολή τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του. Σύμφωνα με όσα είπε στη σχετική συνέντευξη τύπου ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διεξαγωγή της επιχείρησης υπήρξε έντονη ανταλλαγή πυρών με στοιχεία της φρουράς του Μαδούρο, ενώ αρχές της Κούβας αργότερα έκαναν γνωστό ότι στη διάρκεια της σύγκρουσης έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30 Κουβανοί! Αυτό πιθανότατα σημαίνει, εφόσον ευσταθεί, ότι το σύνολο σχεδόν της προσωπικής φρουράς του προέδρου αποτελούσαν Κουβανοί σωματοφύλακες, οι οποίοι εξουδετερώθηκαν μάλλον άνετα από την αμερικανική δύναμη κρούσης, αφού κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του ή δεν τραυματίστηκε βαριά.

Φωτογραφία αρχείου από άνδρες της Delta Force
Η διείσδυση των τμημάτων κρούσης και ασφαλείας έγινε με ελικόπτερα Blackhawk και Chinook, πιθανότατα του 160th SOAR (Special Operations Aviation Regiment) και η εξόρμηση έγινε τόσο από βάσεις στο αμερικανικό έδαφος όσο και από το ελικοπτεροφόρο Ιβοζίμα (LHD-7 USS Iwo Jima), όπου και μεταφέρθηκε σε πρώτη φάση το ζεύγος Μαδούρο, πριν οδηγηθεί σε ομοσπονδιακό χώρο κράτησης στο έδαφος των ΗΠΑ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ομάδες από διάφορες μονάδες και διαφορετικούς κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και σύνδεσμοι και πράκτορες από διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το ελικοπτεροφόρο Ιβοζίμα
Ο Κρις Κουντουριώτης, που έχει υπηρετήσει μέσα στα τελευταία 20 χρόνια σε διάφορες θέσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την ανατολική Ασία, είναι πατέρας πέντε κοριτσιών, ενώ η συζυγός του Μισέλ είναι και αυτή στρατιωτικός, απόστρατη πλέον με 21 χρόνια υπηρεσίας. Η αποκάλυψη του ονόματος και της ιδιότητάς του από τον ερευνητή δημοσιογράφο Σεθ Χαρπ στο "Χ" ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλοί εγείρουν θέματα ασφαλείας για τον Ελληνοαμερικανό συνταγματάρχη και την οικογένειά του.
Γ.Χ.
-
23 Ιουνιου 2026, 21:33Θλίψη για το θάνατο της 28χρονης Ράνιας -
24 Ιουνιου 2026, 20:32Κερατέα: Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο στη Λεωφόρο Λαυρίου -
24 Ιουνιου 2026, 12:08Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο -
23 Ιουνιου 2026, 14:47Κατερίνα Σπυριδάκη: «Στη Βουλή οι αποκλεισμοί των ατόμων με αναπηρία από το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους» -
23 Ιουνιου 2026, 17:00Ηράκλειο: Απάντηση στην Μαρία Καρυστιανού για τον όρο «γυναικοκτονία» από τη δικηγόρο Φαίδρα Καρούτσου -
23 Ιουνιου 2026, 07:27Διάθεση 500 δελτίων ελεύθερης εισόδου για τις εκδηλώσεις στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας
