Μάρκος Τρούλης: Η επιθετική ρητορική του Τραμπ και ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας Τουρκία! (podcast)
αγαπημένα σου στη Google
«Η ρητορική Τραμπ είναι ουσιαστικά μία σκληρή υπενθύμιση για όλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους!»
Ο Μάρκος Τρούλης Καθηγητής Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ και Καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, είναι καλεσμένος σήμερα στο και με αφορμή το τελευταίο άρθρο του, με τίτλο «Υπομνήσεις» (διαβάστε το ΕΔΩ) μας κάνει μία πρώτη εκτίμηση ενόψει της ανάληψης της προεδρίας από τον Τραμπ.
«Με όρους διεθνούς πολιτικής, οι αναφορές περί Γροιλανδίας όσο και και αυτές για τη Διώρυγα του Παναμά ή τον Καναδά, σκιαγραφούν μία στροφή προς τις γεωπολιτικές σταθερές όπως τις γνωρίζουμε εδώ και ένα αιώνα»
Ο Τραμπ πρεσβεύει την λογική υπόθεση, ότι ο βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ είναι η Κίνα
Άρα κάθε άλλη αντιπαράθεση με άλλη σημαντική χώρα (βλέπε Ρωσία) θεωρεί ότι είναι σοβαρό λάθος, αφού την στρέφει επι της ουσίας, προς τη μεριά της Κίνας.
Η άποψη αυτή πρεσβεύεται από τον Τραμπ ως μία νέα αμερικανική γεωστρατηγική. Σε αυτή την κατεύθυνση διατύπωσε όσα διατύπωσε προς τον Καναδά, τον Παναμά, γιατί αυτή η μετάβαση απαιτεί μία κινητοποίηση όλων των εταίρων των ΗΠΑ ανά τον πλανήτη, προκειμένου να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην εξισορρόπηση της Κίνας.
Ο παράγοντας Τουρκία
Με τις υπομνήσεις του ο Τραμπ προσπαθεί να θυμίσει ότι το δόγμα Μονρόε είναι ενεργό, ότι το για το ΝΑΤΟ σαν ένα όργανο ασφάλειας που είναι, θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι στη λειτουργία του.
Η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν έχουν πάρει τα εύσημα από τον Τραμπ γιατί απέδειξε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει γεωπολιτικά ρίσκα στην ευρύτερη περιοχή. Πράγμα που θεωρείται πολύ σημαντικό.
Αυτό είναι αποτέλεσμα συστηματικής προετοιμασίας τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η παρουσία της άλλωστε τόσο σε επίπεδο πρεσβειών όσο και σε επίπεδο στρατιωτικών βάσεων, είναι εντυπωσιακά μεγάλη, πράγμα που δίνει μόχλευση στην ευρύτερη διπλωματική επιρροή της.
Πως πρέπει κάποιος να σταθεί απέναντι σε μία τέτοια Τουρκία; Η ελληνική διπλωματία οφείλει να εκμεταλλευτεί τα πολλαπλά λάθη της Τουρκίας που αναπόφευκτα συμβαίνουν λόγω των πολυεπίπεδων και επιθετικών πολιτικών της. Πρέπει να αναδεικνύουμε την αποσταθεροποιητική της δράση σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο.
https://www.newshub.gr
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr
-
16 Ιουνιου 2026, 09:30Τι βλέπει η Chevron στην Ελλάδα και «μαζεύει» οικόπεδα για έρευνες σε Κρήτη, Ιόνιο και Πελοπόννησο; -
15 Ιουνιου 2026, 23:05Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου: Εντυπωσιακή αύξηση της ΔΗΠΑΚ -
15 Ιουνιου 2026, 10:20Αναβρασμός στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων για τη δομή μεταναστών-Αντιδράσεις και εντός της ίδιας της Δημοτικής Αρχής-Επιστολή από τουριστικούς φορείς -
15 Ιουνιου 2026, 21:08«Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων»: Η αναφορά μετά τις προφυλακίσεις για το θάνατο του Δασκαλάκη -
15 Ιουνιου 2026, 12:15Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
15 Ιουνιου 2026, 20:27Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης: Η Κρήτη στα 8 νησιά που ξεχώρισαν
