Μπαρούτι στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ επιθέσεων-Το Ισραήλ χτύπησε πετροχημικό εργοστάσιο στο Ιράν
αγαπημένα σου στη Google
«Μπαρούτι» μυρίζει ξανά στη Μέση Ανατολή όπου καταγράφεται επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου, εν μέσω διπλωματικού αδιεξόδου για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν και μόλις λίγες ημέρες αφότου Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν σε παράταση της κατάπαυσης του πυρός.
Μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής (07/06), το Τελ Αβίβ προχώρησε σε αντίποινα με μπαράζ βομβαρδισμών στην Τεχεράνη, όπου σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις.
Στη συνέχεια, το Ισραήλ «χτύπησε» πετροχημικό εργοστάσιο στην πόλη Μαχσαχέρ στο νοτιοδυτικό Ιράν λίγο πριν τις 8 το πρωί της Δευτέρας.
Tο πετροχημικό συγκρότημα Karun και το Μαχσάχρ θεωρούνται ένας από τους σημαντικότερους ενεργειακούς και πετροχημικούς κόμβους του Ιράν. Η Τεχεράνη απάντησε με την εκτόξευση ενός νέου κύματος βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του «επιτέθηκαν σε αρκετούς στόχους στο πετροχημικό συγκρότημα στο Μαχσάχρ» που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Ιράν.
Με φόντο τον νέο γύρο «ανάφλεξης» στη Μέση Ανατολή και ενώ το Ιράν απειλεί με αποκλεισμό του Στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ, η τιμή του Brent κατέγραψε νέο άλμα της τάξεως του 3,5%.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι στην Τεχεράνη προειδοποιησαν για επέκταση του πολέμου και πέρα από τον Περσικό Κόλπο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.
Κάγια Κάλας: Η Μέση Ανατολή δεν έχει ανάγκη την «κλιμάκωση»
Η Μέση Ανατολή δεν έχει ανάγκη την «κλιμάκωση», δήλωσε τη Δευτέρα (8/6) η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας, μετά τις επιθέσεις Ισραήλ και Ιράν.
«Πιστεύω ότι η περιφέρεια δεν έχει ανάγκη την κλιμάκωση, αλλά αντιθέτως να καθίσουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να φθάσουν σε μια συμφωνία», δήλωσε η Κάλας στη Λευκωσία πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Ιρανός αξιωματούχος: Τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοιχτά... υπό νέους όρους
Ανοιχτά, αλλά υπό νέους όρους θα μείνουν τα Στενά του Ορμούζ, σχολίασε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Ρωσία, την ώρα που τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ για τις επιθέσεις στον Λίβανο πυροδοτούν νέα κλιμάκωση στην περιοχή.
«Φυσικά αυτό το πέρασμα θα είναι ανοικτό, αλλά υπό νέους όρους τους οποίους θα καθορίσουν οι αρχές του Ιράν και του Ομάν», δήλωσε ο πρεσβευτής Καζέμ Τζαλαλί μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia. «Το Ιράν και το Ομάν προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες σε σχέση με το Στενό. Και για αυτές τις υπηρεσίες θα επιβληθούν τέλη», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
-
07 Ιουνιου 2026, 10:45Αντώνης Σαμαράς: Προκλήσεις και προοπτικές για την Ελλάδα του αύριο - Το βίντεο της εκδήλωσης από το «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» -
06 Ιουνιου 2026, 12:35Γιώργος Μενεσιάν: Σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας στις εκλογές της Αρμενίας! (podcast) -
07 Ιουνιου 2026, 09:10Γιάννης Πριόβολος: Γράμμος 1949, η αιματηρή κορύφωση του Εμφυλίου! (podcast) -
07 Ιουνιου 2026, 07:43Νίκος Ανδρουλάκης: Σε Αρκαλοχώρι και Κάτω Καλέσσα σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -
07 Ιουνιου 2026, 09:00Σήμερα στον Πρινιά το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας - 5000 Χρόνια Γεύσεις, Παράδοση, Πολιτισμός -
06 Ιουνιου 2026, 14:45Για 40 χρόνια παραχωρήθηκε το Ξενία Καρτερού προς αξιοποίηση έναντι μισθώματος 715.000 ευρώ ετησίως
