Σύνοδος Κορυφής: Τροποποιήσεις που ικανοποιούν Ελλάδα και Κύπρο στο κείμενο για την Τουρκία
αγαπημένα σου στη Google
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.
Ειδικότερα, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.
Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.
Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.
Ο Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο της ΕΕ
Στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών θα συμμετέχει απόψε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Επιπλέον ο Αμερικανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
-
07 Οκτωβριου 2026, 09:30Έντονη διαμαρτυρία από το Δήμο Χερσονήσου για το κυκλοφοριακό χάος στον ΒΟΑΚ στο τμήμα Καστερός-Γούρνες -
07 Οκτωβριου 2026, 10:30Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
07 Οκτωβριου 2026, 08:10Γιάννης Μπασιάς: Γιατί η ενεργειακή ανελαστικότητα είναι το εμπόδιο στη πτώση τιμών ενέργειας! Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα! (podcast) -
07 Οκτωβριου 2026, 07:00Οροπέδιο Λασιθίου: Πάνω από 20.000 τόνοι πατάτας θάφτηκαν στα νερά - Περισσότερα από 20 εκ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά -
07 Οκτωβριου 2026, 07:06Κολυμβητήριο Ηρακλείου: Η έγκριση για τη χρηματοδότηση της νέας πισίνας και το «αγκάθι» της κατανομής του χρόνου -
07 Οκτωβριου 2026, 20:03Νέα απάτη στο… όνομα του δήμου Ηρακλείου
