Τα "γεράκια" Ελλάδας και Αιγύπτου πέταξαν πάνω από την Κρήτη
αγαπημένα σου στη Google
Επιχειρησιακή Εκπαίδευση με την ονομασία «GRC EGY T15», μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών Ελλάδας και Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε την Τριτη εντός FIR Αθηνών σε περιοχή νότια της Κρήτης.
Η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) το οποίο υπεγράφη μεταξύ αντιπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 2021 (πατήστε εδώ).
Η Ελλάδα συμμετείχε με 4 αεροσκάφη F-16 και 1 αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) ενώ η Αίγυπτος με 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52, 2 αεροσκάφη RAFALE και 1 αεροσκάφος E-2C.Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση στα συμμετέχοντα πληρώματα, σε περιβάλλον υψηλής απειλής με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης γενιάς.

Η «GRC EGY T15» διεξήχθη σε 2 φάσεις όπου εκτελέστηκε εκπαίδευση στην εναέρια μάχη 4 εναντίον 6 μαχητικών (Offensive Counter Air – OCA, Defensive Counter Air). Μεταξύ των 2 φάσεων τα αεροσκάφη και των δύο χωρών προσγειώθηκαν για επαναεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Σούδας. Καθόλη την διάρκεια της «GRC EGY T15» το E-2C της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσε εντός FIR Καΐρου.

-
30 Ιουνιου 2026, 22:18Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται -
01 Ιουλιου 2026, 21:19Πολιτική καταδίκη για τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη -
01 Ιουλιου 2026, 11:28Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
01 Ιουλιου 2026, 13:46Βασίλης Λεβέντης: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών -
30 Ιουνιου 2026, 19:26Φραγκοκάστελο, Δυτική Τάφρος και Καζάρμα ανάμεσα στα μνημεία που διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού με 1000-1500 ευρώ την ημέρα για ιδιωτικά τραπεζώματα -
30 Ιουνιου 2026, 19:06Ξεκινά την 1η Ιουλίου το Φεστιβάλ «Ηράκλειο-Καλοκαίρι» 2026
