Ηρακλειο: «Μικρές ιστορίες της πόλης» την Τετάρτη 3 Απριλίου
αγαπημένα σου στη Google
Θέμα της ομιλίας: «Μουσικοί, αρτίστες και έμφυλες “αταξίες” στο καφέ αμάν στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης».
Η επιτυχημένη σειρά ομιλιών με τον τίτλο «Μικρές ιστορίες της πόλης» που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, συνεχίζεται με την τέταρτη ομιλία την Τετάρτη 3 Απριλίου, με ομιλητή τον Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέα Γιάννη Ζαϊμάκη.
Ο Γιάννης Ζαϊμάκης θα αναπτύξει το πρωτότυπο και ενδιαφέρον θέμα: «Μουσικοί, αρτίστες και έμφυλες “αταξίες” στο καφέ αμάν στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης».
Λίγα λόγια για το θέμα:
Στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης μπουλούκια με αοιδούς, μουσικούς και αρτίστες από λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου επισκέπτονταν τις πόλεις της Κρήτης και μαζί με ντόπιους Μουσουλμάνους και Χριστιανούς μουσικούς διασκέδαζαν το ετερόκλητο κοινό ενός νέου θεσμού οργανωμένης ψυχαγωγίας, του καφωδείου.
Χρονογραφήματα στον τύπο, λογοτεχνικά κείμενα και προφορικές μαρτυρίες για τα ‘ανατολίτικα’ καφέ αμάν και τα δυτικότροπα καφέ σαντάν αποκαλύπτουν τους φόβους της αστικής κοινωνίας για τα περιπαθή ανατολίτικα άσματα, τις ανάλαφρες παραστάσεις στο σκηνικό διάκοσμο των καφέ σαντάν και τις νεωτερικές πρακτικές σεξουαλικής ψυχαγωγίας στα ‘σεπαρέ’ που παραβίαζαν τους κώδικες αστικής ευπρέπειας, απειλούσαν τις εθνικές παραδόσεις και είχαν βλαβερές συνέπειες στην «ζωηράν νεολαία». Ο μικρόκοσμος του καφέ αμάν συνιστά ένα προνομιακό χώρο θέασης της πολιτισμικής καθημερινότητας της Καστρινής κοινωνίας που ανοίγει ρωγμές δοκιμάζει, επιβεβαιώνει ή και υπονομεύει το κυρίαρχο σύστημα ηθικής και αναδεικνύει μια μικρο-ιστορία της έμφυλης καταπίεσης και των απαγορευμένων πόθων που σφίγγονται στο στενό πλαίσιο των ηθών της εποχής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στις «Μικρές ιστορίες της πόλης», αναδεικνύονται και αποκαλύπτονται γεγονότα, ιστορικές περίοδοι, προσωπικότητες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης με τον πλούσιο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και άγνωστες ή ξεχασμένες στιγμές της, που αφηγούνται γνώστες της μικροϊστορίας της.
Οι ομιλίες απευθύνονται σε όλους τους δημότες της πόλης μας και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
-
28 Ιουνιου 2026, 21:17Πανσέληνος: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» - Πότε θα το δούμε, το φαινόμενο της «σεληνιακής ψευδαίσθησης» -
27 Ιουνιου 2026, 22:12Επίδομα παιδιού 150€: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες για την έκτακτη ενίσχυση -
29 Ιουνιου 2026, 09:30Έκτακτο επίδομα παιδιού: Μέχρι αύριο στους λογαριασμούς ενός εκ. δικαιούχων τα 150 ευρώ -
27 Ιουνιου 2026, 13:09Μαλεβίζι: Ανατροπή στην υπόθεση του πυροβολισμού στο σκοπευτήριο – Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα -
28 Ιουνιου 2026, 17:34Αγροτικές πληρωμές: Ποιοι θα δουν χρήματα να μπαίνουν αύριο στους λογαριασμούς τους -
28 Ιουνιου 2026, 17:50Πλημμύρισε με...νεολαία ο Πατσίδερος - Κέφι μέχρι πρωϊας στο παραδοσιακό του Πολιτιστικού Συλλόγου (Φωτο + Βίντεο)
