"Τό στρατιωτικόν ἡμερολόγιον τοῦ Ἐμμ. Γ. Φαϊτάκη ἐκ Νεαπόλεως Λασηθίου Κρήτης"
αγαπημένα σου στη Google
Ο Εμμανουήλ Γ. Φαϊτάκης (1900-1951) υπήρξε επιφανές μέλος της νεαπολίτικης κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθότι υπηρέτησε ως φιλόλογος σε πολλά σχολεία του ν. Λασιθίου και ολοκλήρωσε το βίο του ως Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Νεάπολης.
Το προσωπικό του ημερολόγιο την περίοδο του στρατιωτικού του βίου (1919-1922), καταγεγραμμένο με λεπτομέρειες και οργανωμένο υποδειγματικά μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συμβολή των νέων στους εθνικούς αγώνες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο , στην διαφύλαξη των νεοαποκτηθεισών περιοχών της Μακεδονίας και στη Μικρασιατική εκστρατεία ως το Σαγγάριο ποταμό.
Το αυτοβιογραφικό αυτό κείμενο του Φαϊτάκη αποτελεί τεκμήριο της περιόδου 1919-22, μιας περιόδου έντονων διεργασιών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και μια σημαντική μαρτυρία για τη Νεάπολη , το Μιραμπέλλο και τους ανθρώπους τους.
Η παρουσίαση του πονήματος σε έκδοση της ΠΛΕΑΜ με την ευγενική χορηγία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Αυγούστους και ώρα 20.00 στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, ο αρχιτέκτων κ. Οδυσσέας Σγουρός ο οποίος προλογίζει το βιβλίο, ο ιστορικός και μέλος του ΔΣ της ΠΛΕΑΜ κ. Παπαγιαννάκης Δημήτρης, η επιμελήτρια της έκδοσης φιλόλογος κ. Ιωάννα Φούσκη ενώ θα παρέμβει η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη, η οποία μετέγραψε και σχολίασε το ημερολόγιο. Ενδεικτικά αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός κ. Μαρία Στεφανάκη, και η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά με μικρό αντιπολεμικό αφιέρωμα από τον Άρι Φούσκη, κιθάρα-φωνή.
-
09 Σεπτεμβριου 2026, 11:15Νέα κρίση προ των πυλών στη σχέση Κρητικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου εξαιτίας των Σταυροπηγιακών Μονών -
09 Σεπτεμβριου 2026, 17:50ΣΟΚ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Eξέπνευσε στο νοσοκομείο «Ελπίς» -
09 Σεπτεμβριου 2026, 23:25Αρνείται κάθε σχέση με το θάνατο Μαζωνάκη, ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ιατρείου- Καταθέτει η γυναικολόγος σύζυγός του -
09 Σεπτεμβριου 2026, 09:11Γονείς 4ου και 50ού Δημοτικού Ηρακλείου: «Μα γιατί δεν ανοίγουν τα παράθυρα;» -
09 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Γιώργος Αϋφαντής: Το Ισραήλ θα χτυπήσει… και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στο εφιαλτικό σενάριο, τυχόν πολεμικής σύγκρουσης Ισραήλ-Τουρκίας (podcast) -
09 Σεπτεμβριου 2026, 10:52ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Εξ Απορρήτων: Η ιστορία της ΕΥΠ (Μέρος 4ο) - Ο Καλεντερίδης στην Τουρκία, ο Οτσαλάν στην Κένυα! (podcast)
