Εκλογές Γαλλία: Τι θα σημάνει μία «συγκατοίκηση» Μακρόν-Λεπέν για τη χώρα
Μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές επιχειρώντας να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν.
Η θέση του Μακρόν δεν θα επηρεαστεί άμεσα, καθώς θα την διατηρήσει μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027, ωστόσο η δυνατότητα να προωθήσει νομοθετικό έργο ή να επιλέξει ομοϊδεάτη πρωθυπουργό θα τεθούν υπό αμφισβήτηση στην εκλογική αναμέτρηση της 30ης Ιουνίου.
Αυτή είναι η έκτη φορά στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της χώρας που πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η τελευταία διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, πριν από αυτήν που αποφάσισε τώρα ο Μακρόν, έγινε από τον Ζακ Σιράκ το 1997, λόγω μη δημοφιλίας του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ. Το αποτέλεσμα ήταν σε βάρος του Σιράκ που έχασε την πλειοψηφία και ο οποίος αναγκάστηκε να ορίσει πρωθυπουργό τον επικεφαλής του αντίπαλου Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το μήνυμα της επερχόμενης κάλπης μπορεί να είναι διττό:
Είτε η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν να κερδίσει περισσότερες έδρες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά όχι ικανές σε αριθμό ώστε να αλλάξουν δραματικά τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες και είτε
ένας ακροδεξιός πρωθυπουργός με ένα κεντρώο πρόεδρο, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη σύγκρουση.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος του Μακρόν είναι να επισπεύσει μια νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης ώστε να εκθέσει την έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας του κόμματος και να το αναγκάσει να αντιμετωπίσει πολιτικά επώδυνες αποφάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.
-
15 Απριλιου 2026, 17:21Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους και άρματα μάχης -
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα νωρίς το απόγευμα στον δρόμο Πεζά –Αρκαλοχώρι με έναν τραυματία
