Κυβερνοεπίθεση εκθέτει τα δεδομένα περίπου 19 εκατομμυρίων πολιτών στην Πολωνία
αγαπημένα σου στη Google
Οι πολωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τη μαζική διαρροή ιατρικών και προσωπικών δεδομένων που αφορούν περίπου 19 εκατομμύρια πολίτες, σε κυβερνοεπίθεση κατά ενός προμηθευτή ιατρικών λογισμικών. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακών Υποθέσεων Κρζισλόφ Γκαβκόφσκι, πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα» περιστατικά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας των 37 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Τίποτα δεν δείχνει σήμερα ότι έχουμε να κάνουμε με μια επίθεση από το εξωτερικό... που να προήλθε από τη Ρωσία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος», διευκρίνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της εκδοχής ότι κυβερνοεγκληματίες δρουν με οικονομικό στόχο, εκτίμησε ο υπουργός, ο οποίος απέκλεισε την πληρωμή οποιωνδήποτε λύτρων και υποσχέθηκε την «αυστηρή» δίωξη των δραστών τη επίθεσης.
Τα δεδομένα που εκλάπησαν έχουν μέγεθος περίπου δύο τεραμπάιτ και περιέχουν κυρίως πληροφορίες που έχουν σχέση με ιατρικές επισκέψεις, συνταγογραφήσεις και άλλα έγγραφα που χρησιμοποιούνται κατά την παρακολούθηση των ασθενών.
Η φύση και το εύρος των δεδομένων που παραβιάστηκαν ποικίλλουν από το ένα πρόσωπο στο άλλο, δήλωσε ο υπουργός ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση μηχανισμού που επιτρέπει στους πολίτες να εξακριβώσουν εάν τα δεδομένα τους εκλάπησαν ή όχι.
Περίπου 12.0000 ιατρικές δομές χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της εταιρίας που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.
protothema.gr
-
12 Οκτωβριου 2026, 22:20Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Χανίων στη Μαρία Στρατουδάκη για την τριπλή χρυσή διάκρισή της -
13 Οκτωβριου 2026, 07:06Βιάννος: Χρονιά υπερβεντέμας για το ελαιόλαδο, αλλά... προβληματισμός για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού -
13 Οκτωβριου 2026, 19:50Στον Μυλοπόταμο ο Αλέξης Τσίπρας – Επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές -
13 Οκτωβριου 2026, 10:57Χερσόνησος: Με χειροπέδες 52χρονη-Πουλούσε στο μίνι μάρκετ κάνναβη, τσιγαριλίκια και αέριο γέλιου -
13 Οκτωβριου 2026, 09:10Ξεκινά την Τετάρτη η δίκη για το κύκλωμα της αμαρτωλής κλινικής εμπορίου βρεφών στα Χανιά-Στο σκαμνί 33 κατηγορούμενοι -
12 Οκτωβριου 2026, 21:28Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου τιμά τον Άγιο Μελέτιο Πηγά
