Σε Ρώμη και Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Γεμάτη ατζέντα με Μελόνι και Μερτς

Να κόψει στη μέση κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να μπει μέσω Ρώμης και Βερολίνου στην ευρωπαϊκή άμυνα επιχειρεί η ελληνική πλευρά, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθρια για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Την Δευτέρα 12 Μαΐου θα συναντηθεί τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζώρτζια Μελόνι, στην Ρώμη.
Στόχος της Αθήνας είναι να «κόψει» στη μέση κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να μπει… μέσω Ρώμης και Βερολίνου στην ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθρια για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Εξού και η σαφής προειδοποίηση που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες με φόντο την ιταλοτουρκική σύμπλευση, όπως αυτή διαφαίνεται να εξελίσσεται μετά τη θερμή συνάντηση που είχαν η Τζόρτζια Μελόνι και ο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τρίτη στην ιταλική πρωτεύουσα.
Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της διακυβερνητικής διάσκεψης Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη. Ωστόσο, η ακύρωσή της από την πλευρά της Ιταλίας, λόγω αναδιάρθρωσης στο πρόγραμμα της κ. Μελόνι, προκάλεσε τότε αμηχανία στην Αθήνα, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς σε διπλωματικό επίπεδο.
Η αναβολή είχε κατά πολύ να κάνει με τις αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας μας και τις αντιδράσεις για τα Τέμπη, καθώς είχε προηγηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο του Ιανουαρίου που επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα, δημιουργώντας κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.
Επί προσθέτως το «σφιχταγκάλιασμα» Ιταλίας – Τουρκίας στον ευρύτερο τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, με την τουρκική εταιρεία κατασκευής drone, Baykar να αγοράζει αρχικά την ιταλική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών Piaggio Aerospace, ενώ υπέγραψε και μνημόνιο με την ιταλική αμυντική εταιρεία Leonardo για να εξοπλίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της με ιταλικά ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα.
Ολα τα παραπάνω έχουν ενοχλήσει την Αθήνα και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο άκουσμα της εξαγοράς της Piaggio Aerospace από την εταιρία του γαμπρού του Ερντογάν χωρίς να έχει ενημερωθεί η Ε.Ε., εξέφρασε την ενόχλησή του.
real.gr
-
14 Μαΐου 2025, 01:54Μεταμεσονύχτιος - πολύ ισχυρός - σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη (Φωτο + Βίντεο)
-
13 Μαΐου 2025, 15:30Κηδεία "Χαζήρη": Οι Κρήτες καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν τον επιχειρηματία Μιχάλη Χατζηδάκη στο «παλάτι» του (φωτο)
-
13 Μαΐου 2025, 15:20Ηράκλειο: Νέα καραμπόλα στον κόμβο Σκαλανίου προκάλεσε αναστάτωση (Φωτο)
-
14 Μαΐου 2025, 09:50Το μνημόσυνο του Μητροπολίτη Χανίων Δαμασκηνού και η κρίσιμη εβδομάδα της απόφασης για το διάδοχο του
-
12 Μαΐου 2025, 20:20Λαγός Πεδιάδος: Απελπισμένοι οι κάτοικοι από βοσκό που αφήνει τα πρόβατα του να σουλατσάρουν μέσα στον οικισμό (Φωτο)
-
13 Μαΐου 2025, 07:27Ηράκλειο: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από τα ενετικά τείχη αργά το βράδυ της Δευτέρας