Αλέκος Στεφανάκης στο newshub.gr: Όλα όσα κρύβονται πίσω από το βοοειδή της Μερκοσούρ
Πώς παράγονται τα βοοειδή της Μερκοσούρ; Ο πλέον ειδικός και απόλυτα καταρτισμένος πρώην πρόεδρος του (ανύπαρκτου μα εντελώς ανύπαρκτου και άχρηστου εδώ και χρόνια Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ…Ο Θεός να το συγχωρέσει) Αλέκος Στεφανάκης, είναι απόλυτα κατηγορηματικός και αποκαλυπτικός. Διαβάστε τι λέει στο newshub.gr.
«Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς είναι δεδομένη. Σήμερα ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου τα αγαθά πάνε κι έρχονται μεταξύ των χωρών. Μεταξύ των ηπείρων, άρα είναι ένα καινούργιο καθεστώς. Σήμερα με βάση με βάση τις γεωπολιτικές και τις οικονομικές αλλαγές που συμβαίνουν, η Ε.Ε. αποφάσισε να επιταγχείνει μια διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, επειδή έχει ένα κομμάτι αυτής και κινδυνεύει να χαθεί ένα κομμάτι της αγοράς που έχουν οι Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαίοι σε αυτή τη συνεργασία, εξάγουν στις χώρες του Μερκοσούρ αυτοκίνητα, μηχανήματα, τεχνολογία και μεταποιημένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Μεταξύ αυτών το ελαιόλαδο, τα τυριά ΠΟΠ και άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί μεταποίηση.

Οι χώρες της Μερκοσούρ έχουν τη δυνατότητα και ασφαλώς πέρα από την ενέργεια που έχουν, πέρα από το ότι είναι μια πολύ δυνατή περιοχή παραγωγής σόγιας και σογιελαίου και σογιαλεύρου που είναι απόλυτα εξαρτημένη η Ευρώπη, έχουν και παράγουν με έναν εκστατικό τρόπο βοοειδή γιατί έχουν πλούσια βλάστηση και έχουν πλούσιας ελευθέρας εκτροφής.

Άρα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ποιοτικά. Από την άλλη όμως, οι Ευρωπαϊκοί περιορισμοί που υπάρχουν στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων που είναι αυστηρά, γιατί έχουν απαγορευτεί οι Γενετικοί Τροποποιημένοι Οργανισμοί, έχουν απαγορευτεί μια συστάδα από φυτοφάρμακα και αυξητικούς παράγοντες στα ζώα, θα πρέπει λοιπόν ό,τι εισάγεται από αυτές τις χώρες να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα προϊόν για να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή Αγορά».
- Ναι αλλά οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί.
«Οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί. Αλλά τι γίνεται. Κάθε φορά που μπαίνουν περιορισμοί όταν αποφασίσουμε να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι, βοηθούν στο να υπάρχει ισορροπία. Και σε συνεργασία με τον καταναλωτή, ο οποίος πρέπει να αρχίσει να διαβάζει τις ετικέτες και να ενδιαφέρεται για το προϊόν που στην περίπτωση μας είναι το τρόφιμο που αγοράζει και που του καθορίζει την ποιότητα της ζωής του και την υγεία του, μπορεί να εξασφαλίσουμε μια ισορροπία στην αγορά για αμοιβαίο καλό. Διαφορετικά ασφαλώς, ο αγροτοδιατροφικός τομέας των χωρών της Ευρώπης, θα πάθει πολύ μεγάλες ζημιές».
-Εδώ οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, έχουν εγκρίνει να μπαίνουν έντομα και σκουλήκια στα τρόφιμα. Γιατί να τους εμπιστευτούμε;
«Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και είναι και μια μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει η κοινωνία με τους θεσμούς και με τις επιχειρήσεις. Γιατί σήμερα στην Ε.Ε. δυστυχώς αλλά έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ όπου έχουν βάλει το κέρδος μπροστά κέρδος από τα θέματα της υγείας των ανθρώπων και της προστασίας του περιβάλλοντος, αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τον παράγοντα άνθρωπο».
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Έριξαν μπογιές στο ιδιωτικό ΚΕΠ, ο ιδιοκτήτης του οποίου εμπλέκεται στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων (Φωτο) -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων
