Αλλαγή "σκυτάλης" στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη σε κλίμα χαράς και συγκίνησης (ΦΩΤΟ)
αγαπημένα σου στη Google
Στην κατάμεστη από προσκυνητές Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη και σε κλίμα συγκίνησης, ανήμερα της εορτής των Αγίων Πάντων, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Κασιμάτη.
Προ της απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ενθρόνισε τον αγαπητό σε όλους Αρχιμανδρίτη, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί ηγούμενος από την αδελφότητα την Μονής στις 11 Μαΐου.
Παρέλαβε τη σκυτάλη από τον εορτάζοντα εκείνη την ημέρα και επί 19 έτη Ηγούμενο της Μονής, τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου, που πλέον είναι Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Όλοι μαζί αναφώνησαν πολλές φορές Άξιος αφότου ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τις σχετικές ευχές και παρέδωσε στον ενθρονιζόμενο τον Ηγουμενικό Σταυρό, τον ενέδυσε με τον Ηγουμενικό Μανδύα, και τον ενθρόνισε προχειρίζοντάς του την Ηγουμενική Ράβδο.
Στην ενθρονιστήρια ομιλία, αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος, με πατρική αγάπη, τόνισε το βαρύ φορτίο που αναλαμβάνει ο νέος ηγούμενος το οποίο και έως ενός σημείου δικαιολογεί, όπως είπε, και την απροθυμία του π. Διονυσίου να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, επεσήμανε με έμφαση πως ο Θεός κι όχι οι πατέρες της Μονής ήταν εκείνος που τον εξέλεξε και τον οδήγησε εκεί.
«Ήλθαμε για να διακονήσουμε την Εκκλησία και το έργο που θα κάνεις θα αξιολογηθεί όχι με ανθρώπινα κριτήρια αλλά από εκείνον που στο εμπιστεύτηκε.
Σημασία έχει τι θα πει ο Θεός, μια και τα λόγια του κόσμου πολλές φορές είναι μακριά από την αλήθεια», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στο νέο ηγούμενο και συμπλήρωσε «Δεν θέλω αυτός ο ενθρονιστήριος λόγος να έχει τις συνήθεις διαστάσεις όταν ενθρονίζεται κάποιος. Ηγούμενος δεν έγινες επειδή το ήθελες αλλά επειδή σε ήθελε η χάρη του Χριστού».

Ο ίδιος εξήγησε πως προσδοκά να τον βλέπει να οδηγεί το Μοναστήρι του Επανωσήφη από δόξα σε δόξα, παροτρύνοντας τον να μην αναλωθεί με άλλα πάρεργα, με τα οποία συχνά ασχολούνται οι ηγούμενοι.
Μάλιστα στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος διάβασε ένα μεγάλο εδάφιο από βιβλίο του Αγίου Ιωάννου, συγγραφέως της Κλίμακος, λέγοντας με νόημα να το ακούσουν και οι άλλοι που προσβλέπουν να γίνουν ηγούμενοι, και το οποίο παραλλήλιζε έναν ποιμένα ανθρώπων με ένα γιατρό που θεραπεύει ψυχές και βοηθά εκείνους που χρήζουν θεραπείας πνευματικής.
«Τα μοναστήρια δεν είναι τίποτα άλλο από θεραπευτήρια», είπε, και «σήμερα σε κάνουμε γιατρό, γέροντα σε κάνουμε, πνευματικό πατέρα και οδηγό κι όχι διοικητικό υπάλληλο».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ζήτησε από το νέο ηγούμενο να γίνει «ο τέλειος οικονόμος της χάριτος του Θεού, να γίνει ένας γιατρός ακόμα κι αν χρειαστεί να πονέσει κάποιες φορές κάποιους προκειμένου να τους θεραπεύσει».
Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο νέος ηγούμενος ανέφερε πως ουδέποτε σκέφτηκε ή επεδίωξε αυτό που συνέβη στη ζωή του 20 χρόνια αφότου μπήκε στη Μονή και χειροτονήθηκε μοναχός. «Ήθελα να παραδώσω όλη την ύπαρξη μου στο Θεό και μόνο» είπε, και συμπλήρωσε «Συντάραξε όλο μου το είναι η εκλογή μου, διαισθάνθηκα το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω».
Σύμφωνα με τον ίδιο, Ηγούμενος της Μονής είναι ο Άγιος Γεώργιος κι εκείνος αναλαμβάνει απλά τη διοίκηση της. Επιθυμώ, πρόσθεσε, «να γίνω θυσία για τους αδελφούς μου και πατέρες καθώς και για κάθε πονεμένο άνθρωπο».
«Μέλημα μου να μην χαθεί η μεταξύ μας αγάπη στο Μοναστήρι» υπογράμμισε και υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του.

Ο Πανοσιολογιωτάτος Αρχιμανδρίτης και ηγούμενος πλέον ζήτησε απ όλους να προσευχηθούν για την αναξιότητα του αυτή την ιερή στιγμή ενώ τέλος ευχαρίστησε τον Άγιο Γεώργιο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον εφησυχάζοντα Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο και πολλούς άλλους που τον βοήθησαν στην πορεία και την εξέλιξη του από τότε που ήταν μικρό παιδί στα Καλέσα μέχρι σήμερα.
Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του κατάφερε να το ολοκληρώσει με μεγάλη δυσκολία καθώς η συγκίνηση τον είχε κυριεύσει. Οι αναφορές στην οικογένεια του του έφεραν δάκρυα στα μάτια και διέκοπτε για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει.
Η μητέρα του Ελένη, ο αδελφός του Μιχάλης, η γιαγιά του και οι συγγενείς του με δάκρυα στα μάτια τον αγκάλιασαν με την ολοκλήρωση της τελετής.
Πλήθος κόσμου παρέστη για να τιμήσει τον νέο Καθηγούμενο αλλά και πολλοί ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, μοναχοί και μοναχές, μιας και ο νέος ηγούμενος χαίρει της αγάπης, εκτιμήσης και σεβασμού όλων.
Μετά το πέρας της ενθρόνισης ένας προς ένας οι πιστοί ευχήθηκαν «Άξιος» στον Ηγούμενο λαμβάνοντας αναμνηστικό δώρο ενώ ακολούθησε πλούσιο κέρασμα.





-
14 Σεπτεμβριου 2026, 22:10Μαζωνάκης: Τα τελευταία λεπτά - Το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης έβγαζε αλεπάλληλα alarm και η Γάκα πατούσε επανεκκίνηση -
15 Σεπτεμβριου 2026, 09:00Στον Εσπερινό για την γιορτή του Αγίου Νικήτα στις Μεσαμπελιές ο Μητροπολίτης Αγκύρας Γρηγόριος Φραγκάκης -
14 Σεπτεμβριου 2026, 08:02Γιώργος Μαζωνάκης: Χιλιάδες άνθρωποι στο τελευταίο αντίο για τον τραγουδιστή – Οι διάσημοι που πήγαν στην λαϊκή αγρυπνία -
14 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Αμπέλια: Χωρίς προηγούμενο η φετινή κατάσταση - Ο Π. Ιερωνυμάκης καταγγέλλει καταστροφικές εισαγωγές σταφίδας και κρασιών! -
14 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Παναγιώτης Λιαργκόβας: Στη ΔΕΘ κυριάρχησαν οι παροχές και απουσίασε η έμφαση στη παραγωγή! (podcast) -
14 Σεπτεμβριου 2026, 12:16Ιατρείο όπου πέθανε ο Μαζωνάκης: Τι αποκαλύπτουν μαρτυρίες ασθενών για τον τιμοκατάλογο και τι ψάχνει τώρα η ΑΑΔΕ
