ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Γιατί πρέπει να υπαρξουν εγκαταστάσεις του συστήματος 112 στην Κρήτη – Ο Γ. Λεονταράκης στο newshub.gr

Κάτι παραπάνω από απαραίτητη κρίνεται από πολλούς η ύπαρξη εγκαταστάσεων του 112 στην Κρήτη. Μια θέση, η οποία βρίσκει πολλούς σύμφωνους, καθώς το νησί μας, με τον τόσο ιδιόμορφο γεωγραφικό προσανατολισμό, το μέγεθος του, αλλά και τον όγκο των επισκεπτών που δέχεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι ένας τόπος που συνεχώς έχει περιστατικά έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπαρξει τέτοιου είδους εγκατάσταση στην Κρήτη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να υπάρχουν μια σειρά από συνέπειες και επιπτώσεις, οι οποίες δυσκολεύουν ενίοτε το έργο των σωστικών συνεργείων. Βασικό πρόβλημα σύμφωνα με πηγή που μιλά στο newshub.gr είναι το γεγονός πως, χάνεται σε πολλές περιπτώσεις πολύτιμος χρόνος για μια διάσωση ή παρέμβαση των Αρχών.
Μέχρι σήμερα, όταν κάποιος αποφασίσει να καλέσει στο 112 για ένα έκτακτο περιστατικό, λαμβάνει απάντηση από εργαζόμενο που εδρεύει στην Αθήνα και όχι στην Κρήτη.
Απαντά ένας εργαζόμενος, ο οποίος σε τελική ανάλυση δε γνωρίζει ούτε τη γεωγραφία του νησιού. Αν όμως υπάρχει ένας τέτοιος σταθμός στο νησί και ακόμη καλύτερα σε κάθε Νομό του, τότε ο εργαζόμενος, έχει καλύτερη γνώση και πληροφόρηση, ενεργώντας κατά συνέπεια πιο γρήγορα και κινητοποιείται όλο το σύστημα και οι Υπηρεσίες με μεγαλύτερη ταχύτητα.
«Χωρίς το 112 στην Κρήτη, το «επείγον» υπολειτουργεί», σημειώνει μεταξύ άλλων, γνώστης του προβλήματος που τονίζει ότι για ένα σοβαρό τροχαίο που έγινε έξω από το χωριό του προ ημερών, έπρεπε να μιλά στον εργαζόμενο του 112 σχεδόν 20 λεπτά για να του δώσει να καταλάβει ότι το χωριό του δεν ήταν στην… Πελοπόννησο, αλλά στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στη Μεσαρά!
Όταν όμως Κέντρο του 112 βρίσκεται και στην Κρήτη, τότε δε χάνεται πολύτιμος χρόνος με εξηγήσεις και πληροφορίες από την πλευρά του καλούντος για να αντιληφθεί ο υπάλληλος του, από ποιο σημείο του νησιού και για ποιο λόγο καλεί.
Μια σημαντική λεπτομέρεια, πέρα από την ανάγκη για τη λειτουργία του Κέντρου στο νησί, είναι πως, εφόσον αυτή γίνει τελικά, τότε θα πρέπει να στελεχωθεί με άτομα ειδικά εκπαιδευμένα και καταρτισμένα.
Για το θέμα αυτό μίλησε στο newshub.gr ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει πως η τοποθέτηση υποδομής 112 στο νησί, μόνο ωφέλιμη θα είναι προς όλους, και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αλλά και τους πολίτες.
«Μια τέτοια πρόταση, είναι βέβαιο πως αν υλοποιηθεί, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο το έργο των Υπηρεσιών, που συμβάλλουν και μετέχουν σε επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, με στόχο τη διάσωση των πολιτών.
Θα ήταν ευχής έργο να υπαρξει ένα τέτοιο σύστημα στην Κρήτη, γιατί είναι η ιδιομορφία του νησιού τέτοια, αλλά και ο όγκος των περιστατικών που καταγράφονται τόσος, ώστε θα βοηθούσε πραγματικά», σημειώνει ο κ. Λεονταράκης.
Ειδικά το καλοκαίρι, όπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης, λόγω του Τουρισμού, δεν περνάει μια εβδομάδα που να μην έχουμε περιστατικά.
«Μπορεί να υπαρξει ο αντίλογος, καθώς θα πει κάποιος ότι από όπου κι αν καλέσει το 112, θα λάβεις απάντηση. Υπαρχει αλλωστε ο γεωεντοπισμός και με το σήμα του κινητού μπορεί να εντοπιστεί ο πολίτης. Αλλά επειδή, έχουμε τον ορεινό όγκο της Κρήτης για παράδειγμα, που είναι επισκέψιμος, δε θα ήταν κακή ιδέα να υπαρχει και εδώ ένα Κέντρο για όλο το νησί, διότι οι ανάγκες μας είναι μεγάλες», καταλήγει ο κ. Λεονταράκης.
Γιατί το 112
Την ίδια ώρα, κάθε πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει την ύπαρξη του αριθμού εκτάκτων αναγκών 112. Γιατί δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη και τώρα αρκετοί που το αγνοούν, ή δεν έχουν καταλάβει το ρόλο ύπαρξης του.
Δεν είναι τυχαίο που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κάποιος επιλέγει αντί για το 112, να καλέσει την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα ή το ΕΚΑΒ μεμονωμένα. Δε γνωρίζει ότι καλώντας στο 112 και περιγράφοντας το πρόβλημα, τότε από το συγκεκριμένο Κέντρο, φεύγουν σήματα προς όλες τις Υπηρεσίες που πρέπει να εμπλακούν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.
Αν για παράδειγμα γίνει ένα τροχαίο ατύχημα, με τραυματισμό ενός ατόμου και το ξέσπασμα φωτιάς στο αυτοκίνητο, τότε είναι προτιμότερο να τηλεφωνήσει κάποιος στο 112, παρά σε μια από τις Υπηρεσίες που θα μπορούσαν να εμπλακούν.
Τι γίνεται όμως σε αυτές τις περιπτώσεις; Έστω ότι καλούν το «100». Το περιπολικό φτάνει στο σημείο, βλέπει τα δεδομένα και καλεί με τη σειρά του την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Χάνεται όμως πολύτιμος χρόνος έτσι…
-
30 Μαρτιου 2023, 12:30Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά του Ηρακλείου με τον ερχομό της τουρκικής Waikiki
-
30 Μαρτιου 2023, 14:08Κρήτη: Τροχαίο με απεγκλωβισμό γυναίκας στο Μυλοπόταμο- 2 τραυματίες στο νοσοκομείο
-
30 Μαρτιου 2023, 22:27Δυνατός σεισμός έγινε αισθητός στο Ηράκλειο
-
30 Μαρτιου 2023, 20:11Ηράκλειο: Σε κόντρα ανιψιός και γαμπρός του λυράρη: «Αν το ξέραμε, θα καταγγέλλαμε»
-
30 Μαρτιου 2023, 07:44Βολές στο κέντρο... της Πέμπτης
-
31 Μαρτιου 2023, 09:05Ηράκλειο: Παράσυρση 13χρονου από όχημα στη Λ. Ικάρου