Αριστοτέλης Σκουντάκης: «Στα αντιικά φάρμακα έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Φυσικά και κινδυνεύει η δημόσια Υγεία»!

Τα φάρμακα για τις ιώσεις στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πλέον κάτι παραπάνω από δυσεύρετα, με τους ασθενείς να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο όλη μέρα για να βρουν και αν θα βρουν, το φάρμακο που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τη γρίπη. Και την ίδια ώρα παραμένουν σε μεγάλη έλλειψη και πολλά άλλα είδη φαρμάκων, ακόμα και αυτά των ογκολογικών ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία!
Αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, αποκαλύπτει στο newshub.gr o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.
«Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων που με το νέο σύστημα είχαν οι γιατροί προβλήματα, πλέον φαίνεται πως η κατάσταση έχει σχετικά ομαλοποιηθεί. Το θέμα όμως το σοβαρό έχει να κάνει με τις ελλείψεις των φαρμάκων. Υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση που δεν έχει αντιμετωπιστεί καθόλου μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχουν φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις, για κάποιες κατηγορίες, ναι. Δεν έχουμε φάρμακα», λέει με αγανάκτηση ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.
Στο ερώτημα μας ποια είναι τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες ελλείψεις, ο Αριστοτέλης Σκουντάκης απαντάει:
«Είναι σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες. Έχουμε στις αντιβιώσεις. Έχουμε σε εισπνεόμενα. Έχουμε σε κολλύρια και οφθαλμολογικές αλοιφές όπου έχουμε μια τραγική κατάσταση. Ελλείψεις σε νευρολογικά ή ψυχιατρικά φάρμακα. Ογκολογικά φάρμακα»...
Στο ερώτημα της ιστοσελίδας μας, αν υπάρχουν κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού Ηρακλείου τόνισε χαρακτηριστικά:
«Κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή όταν δε δίνουμε ένα φάρμακο, ναι υπάρχει. Μπορεί να είναι κίνδυνος για την υγεία. Κίνδυνος για τη ζωή. Δεν ξέρω. Μπορεί να υπάρξει μια διαβάθμιση ανάλογα με το περιστατικό. Τώρα ας πούμε έχουμε αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και έχουμε έλλειψη στα αντιικά φάρμακα. Και γυρίζουμε γύρω – γύρω τα φαρμακεία για να βρούμε και το τελευταίο κουτί. Αυτά είναι απαράδεκτες καταστάσεις για ευρωπαϊκή χώρα. Δεν το συζητάμε. Βέβαια φταίει και ο κόσμος που δεν εμβολιάστηκε όταν έπρεπε να εμβολιαστεί. Φταίμε κι εμείς οι υγειονομικοί που δεν τους πιέσαμε αρκετά. Ίσως κι εμείς χαλαρώσαμε. Έχει χαλαρώσει και ο κόσμος και δεν θέλει πια τα εμβόλια γιατί έχει ακούσει πολλά αρνητικά για τα εμβόλια. Αλλά τώρα το ό,τι είναι γεμάτες οι εντατικές με άτομα που πάσχουν από γρίπη, αυτό δεν το σχολιάζει κανείς»…
Έχουν όμως ληφθεί από το επίσημο κράτος μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης είναι κατηγορηματικός: «Μέτρα μπορεί να έχουν ληφθεί αλλά απ΄ό,τι φαίνεται δεν είναι προς την κατεύθυνση που θα θέλαμε. Δεν έχει τακτοποιηθεί η κατάσταση σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων»…
Όσο για τη συνεργασία των φαρμακοποιών, πλέον και αυτή η διαδικασία δεν φαίνεται να αποδίδει όπως παλιότερα. «Ούτε αυτό μπορεί να γίνεται γιατί πλέον δεν μιλάμε για ελλείψεις που υπάρχουν στα φαρμακεία. Υπάρχουν ελλείψεις παντού. Και στις αποθήκες και τις εταιρείες. Ούτε η ίδια η εταιρεία δεν έχει πλέον φάρμακα να μας στείλει»!
Όσο για την ανάγκη απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στην Ελλάδα, ο Αριστοτέλης Σκουντάκης εξηγεί:
«Δεν είναι μόνο οι εξαγωγές το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται σε άλλους λόγους. Έχει να κάνει και με παράγοντες που είναι έξω από τα όρια της Ελλάδας, όπως, η ενεργειακή κρίση. Το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί. Έλλειψη δραστικών ουσιών σε κάποιες χώρες όπου γίνεται η παραγωγή των φαρμάκων. Η τεράστια αύξηση της ζήτησης στην Αμερική και την Ευρώπη, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού σε πολλά φάρμακα… Όλα αυτά συντελούν στις ελλείψεις. Αν βάλουμε και την τιμολόγηση στην Ελλάδα. Την αποζημίωση που δίνει το ασφαλιστικό ταμείο στην Ελλάδα για συγκεκριμένα φάρμακα, που είναι το 1/10 της αποζημίωσης που προσφέρει η Γερμανία, η Αγγλία, ή η Γαλλία, καταλαβαίνετε ότι τα φάρμακα δεν θα έρχονται στην Ελλάδα. Θα πηγαίνουν κάπου αλλού εκεί που τα πληρώνουν αρκετά καλύτερα. Δεν φεύγουν από την Ελλάδα. Η κάθε εταιρεία κατευθύνει ένα μέρος της παραγωγής της στις χώρες που έχει και την καλύτερη τιμή το φάρμακο της. Μιλάμε για πολυεθνικές, οπότε καταλαβαίνετε. Το κράτος δεν μπορεί να απαγορεύσει σε μια πολυεθνική απολύτως τίποτα»…
Οι δικές μας βιομηχανίες
Στο ερώτημα μας, για το αν θα μπορούσε η Ελλάδα να αυξήσει την παραγωγή της όπως παλιότερα, ο Αριστοτέλης Σκουντάκης μας είπε:
«Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Καμία εταιρεία δεν μπορεί να παράγει για παράδειγμα ινσουλίνες. Δεν μπορεί να φτιάξει τα φάρμακα τα νευρολογικά που γίνεται εισαγωγή από το εξωτερικό. Και δεν το λέμε μόνο για την Ελληνική βιομηχανία. Σε καμία βιομηχανία στον κόσμο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Εμείς παράγουμε παλιά δοκιμασμένα φάρμακα γενόσημα τα οποία καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών μας. Εκτός του ό,τι στηρίζουμε την εθνική μας οικονομία είναι και φάρμακα πολύ καλύτερης ποιότητας σε σχέση με την ποιότητα άλλων χωρών. Από κει και πέρα, η κάθε εταιρεία που έχει το μονοπώλιο σε ένα φάρμακο, εκείνη κανονίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό, για το πού θα πάει το φάρμακο».
-
21 Μαρτιου 2025, 17:52Μεσαρά: Οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκίνητου - Σοβαρό τροχαίο σε τούνελ
-
21 Μαρτιου 2025, 10:00Στο Αρκαλοχώρι αύριο η Μαρία Καρυστιανού - Μαθητές ανεβάζουν παράσταση για τα Τέμπη (Βίντεο)
-
22 Μαρτιου 2025, 14:15Μοντέλο από την Ουκρανία εξαφανίστηκε μετά από πάρτι στο Ντουμπάι και βρέθηκε 8 μέρες μετά ετοιμοθάνατη
-
22 Μαρτιου 2025, 09:20Φωτιές άναψε η μαντινάδα-ύμνος Κρητικού λυράρη για τον Παύλο Ντε Γκρες (Βίντεο)
-
21 Μαρτιου 2025, 12:06Τραγωδία στο Γεροπόταμο: «Η απόφαση αυτή δικαίωσε τα παιδιά», αναφέρει ο τραγικός πατέρας στο newshub.gr
-
22 Μαρτιου 2025, 18:28Κρήτη: Μεγάλη φωτιά σε βιοτεχνία – Καταστροφές και κινητοποίηση της Πυροσβεστικής