Ένα βήμα πριν την ΚΥΑ για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Πώς θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και για την Κρήτη

Το πράσινο φως του υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από μέρα σε μέρα – όπως τονίζουν πηγές από το ΥΠΕΝ στο ypodomes.com – η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα βάζει σε τροχιά υλοποίησης τον σχεδιασμό για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές «το υπουργείο είναι έτοιμο και περιμένει την τελική έγκριση από το Εξωτερικών ώστε να εκδώσει αμέσως την ΚΥΑ».
Μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, το οποίο αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Μετά την έγκριση, η διαδικασία προβλέπει ότι θα οριστικοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο και θα οριστούν οι περιοχές για τις οποίες η ΕΔΕΥΕΠ θα ολοκληρώσει ξεχωριστές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έπειτα με την σειρά τους θα εγκριθούν και αυτές.
Ακολούθως, αναμένεται η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των έξι πρώτων περιοχών ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να συσταθεί και η εταιρεία του οχήματος ειδικού σκοπού που θα «τρέξει» τους διαγωνισμούς για τα απαραίτητα δεδομένα. Από τις μετρήσεις που θα προκύψουν από τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα μπορούν σε δεύτερο χρόνο να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Στόχος είναι οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των μελετών να προκηρυχθούν και να υλοποιηθούν μέσα στο έτος, ώστε το 2026 να παραδοθούν.
Που θα γίνουν τα πρώτα αιολικά πάρκα
Όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με το οικόπεδο «Κρήτη 1» (απέναντι από τη Σητεία, σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου).
Παράλληλα, υπεράκτια θα γίνουν σε Γυάρο (με τη χωροθέτηση να γίνεται δυτικά του νησιού, προς την Κέα), ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης – Αλιβερίου), στο Βόρειο Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και το Ακρωτήριο Αράξου), στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι) και στη Δονούσα.
Υπενθυμίζεται πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα καθυστέρησε γιατί στα τέλη καλοκαιριού το υπουργείο Πολιτισμού είχε βάλει προσωρινό φρένο στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.
-
26 Μαρτιου 2025, 17:29Διπλό φονικό στ' Ανώγεια: Με ένταση ξεκίνησε το Εφετείο - Ποιοι κατέθεσαν - Πότε συνεχίζεται η δίκη
-
26 Μαρτιου 2025, 11:00Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
27 Μαρτιου 2025, 07:00Κρήτη: Έρχονται επιτέλους τα 430 εκατομμύρια ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων – Τι άλλες πληρωμές θα γίνουν στους παραγωγούς
-
26 Μαρτιου 2025, 13:40Θλίψη από τους γείτονες για την καταστροφή του εργοστασίου Κοπιδάκη – Τι λένε οι άνθρωποι της ευρύτερης περιοχής
-
27 Μαρτιου 2025, 21:00Κρήτη: Τα 430 εκατομμύρια ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων και οι πληρωμές που θα γίνουν στους παραγωγούς
-
27 Μαρτιου 2025, 07:10Μ. Κοττάκης: Ο θυμός της κοινωνίας είναι η περιφρόνηση στο πολιτικό σύστημα, που δίνει παλαιές απαντήσεις σε νέα ερωτήματα! (podcast)