Ενδοχώρα Ηρακλείου: Οι αγρότες αναζητούν νερό, την ώρα που στερεύουν οι γεωτρήσεις
αγαπημένα σου στη Google
Ο αγώνας για το νερό στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου συνεχίζεται, προκειμένου να μην ξεραθούν οι καλλιέργειες.
Περιοχές, όπως αυτές της Μεσαράς, του Αρκαλοχωρίου και της Βιάννου για παράδειγμα, βιώνουν πρωτοφανείς συνθήκες, με τους αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν με επάρκεια τα χωράφια, τα θερμοκήπια και τις ελαιοκαλλιέργειες τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα - μεταξύ άλλων - αποτελεί η περιοχή της Βιάννου. Εκεί οι αρμόδιοι αναζητούν λύσεις, τη στιγμή που ο Δήμος ήταν από τους πρώτους που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτή τη στιγμή επτά γεωτρήσεις έχουν στερέψει, με τη Δημοτική Αρχή να εχει ήδη προχωρήσει σε λύσεις και δράσεις προκειμένου να μην ξεμείνουν από νερό οι αγρότες.
Στη Βιάννο, έχουμε δυναμικές καλλιέργειες, με τους αγρότες αυτή την περίοδο να φυτεύουν τα θερμοκήπια με το εξαγωγιμο αγγούρι, τις ντομάτες, αλλά και τα άλλα κηπευτικά προϊόντα, κάτι που σημαίνει ότι εχουν ανάγκη από νερό.
Την ίδια ώρα όμως έχουμε σε εξέλιξη και τη διαδικασία της ελαιοκαλλιέργειας, όπου και εκεί απαιτούνται σημαντικές ποσότητες νερού, φτάνοντας έτσι το σύστημα σε οριακό σημείο, μιας και νερό δεν υπαρχει σε αφθονία. Είναι δηλαδή συγκεκριμένες οι ποσότητες που μπορούν να διατεθούν και να διαμοιραστούν, από τη στιγμή που δεν έχει βρέξει επί της ουσίας καθόλου, με συνέπεια να εξαντλούνται τα αποθέματα.
Πρόκειται για μια εκρηκτική κατάσταση, η οποία θα λυθεί μόνο με τη λήψη μέτρων και την κατασκευή έργων υποδομής, όπως είναι οι λιμνοδεξαμενές, αλλά και τα μικροφράγματα, προκειμένου να συγκεντρώνεται εκεί το νερό και να διαχερίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μεσαρά
Εφιαλτικές όμως είναι και οι καταστάσεις που βιώνουν φέτος πολύ περισσότερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια οι παραγωγοί της Μεσαράς, όπως είχε γράψει το newshub.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Τυμπακίου Ιπποκράτης Σκαντζάκης ειχε περιγράψει στο newshub.gr με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί.
«Από πέρυσι έχει να βρέξει ουσιαστικά στην περιοχή μας και να κάνει αξιόλογα νερά. Πέρασε ο περυσινός χειμώνας και νερά δεν έκανε. Και τώρα μετά και το καλοκαίρι που περάσαμε, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον χειμώνα που έρχεται. Αν ούτε αυτό το χειμώνα πέσουν αξιόλογες βροχές, τότε πλέον θα μιλάμε από του χρόνου για εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις», ειχε τονίσει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Ιπποκράτης Σκαντζάκης.
Στο μεταξύ είναι «στεγνό» το φράγμα της Φανερωμένης. Και ταυτόχρονα πολλές γεωτρήσεις έχουν στερέψει εντελώς. «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Πολλοί παραγωγοί έμειναν ξαφνικά χωρίς νερό από τη μια στιγμή στην άλλη και τώρα βλέπουν τις καλλιέργειες τους να ξεραίνονται χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να βρουν μια λύση», σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Ιπποκράτης Σκαντζάκης.
«Το σίγουρο είναι», όπως ειχε πει ο κ. Σκαντζάκης, ότι «δεν έκλεισαν το φράγμα στο όριο ασφαλείας των 5-6 χιλιάδων κυβικών νερού. Συνέχισαν να το εκμεταλλεύονται επειδή υπήρχε πρόβλημα και τώρα το φράγμα δεν έχει καθόλου νερό».
«Πώς να καλλιεργήσουμε»;
«Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες του Τυμπακίου», σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «αντέχουν ακόμα γιατί στηρίζονται πλέον μόνο στις γεωτρήσεις. Αλλά όσο κατεβαίνει η στάθμη των γεωτρήσεων, η άντληση τους δημιουργεί προβλήματα. Άσε που από την άλλη, χρειάζεται και περισσότερη ενέργεια για την άντληση του νερού και αυτό δημιουργεί την παραπέρα αύξηση του ενεργειακού κόστους σε σχέση με το παρελθόν».
Έτσι λόγω της κατάστασης αυτής, η παραγωγή των κηπευτικών στη Μεσαρά είναι μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρυσι. Και για το λόγο αυτό είναι και οι τιμές παραγωγού αυξημένες,
αλλά δεν έχουμε ένα σπουδαίο οικονομικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς.
-
14 Ιουνιου 2026, 22:43Τζόκερ: Τζακ ποτ στην κλήρωση της Κυριακής για τα 1,7 εκατ. ευρώ -
14 Ιουνιου 2026, 07:20Αντώνης Μπενάκης: Η ιστορία ενός πραγματικού «θρύλου» και το εθνικό όραμα που υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του! (podcast) -
13 Ιουνιου 2026, 21:08Η Δανάη Μπάρκα παντρεύτηκε τον αγαπημένο της, Φάνη Μπότση (φωτος) -
14 Ιουνιου 2026, 07:00Αποστολή Αγάπης: Έξι χρόνια εξαιρετικής ανιδιοτελούς εθελοντικής δράσης χωρίς καμία κρατική βοήθεια -
13 Ιουνιου 2026, 22:24Κρήτη: Ένας 17χρονος και ένας 24χρονος συνελήφθησαν για τη μεταφορά 81 αλλοδαπών την Παρασκευή στη Γαύδο -
15 Ιουνιου 2026, 10:20Αναβρασμός στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων για τη δομή μεταναστών-Αντιδράσεις και εντός της ίδιας της Δημοτικής Αρχής-Επιστολή από τουριστικούς φορείς
