Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Κρήτης: Επίσημοι και Ιερείς στον Αγιο Μηνά - Η δήλωση Ανδρουλάκη (φωτογραφίες+βίντεο)
αγαπημένα σου στη Google
Η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου, βρίσκεται στο επικεντρο. Ολοι είναι στη θέση τους, τη στιγμή που καταφθάνουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, επίσημοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Ιερείς.




Εκτός του Ναού, βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις από νωρίς, την ώρα που στον προαύλιο χώρο, οι κληρικοί που είναι εκεί, ελέγχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η τελετή θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.



Με βάση λοιπόν τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φθάσει στον Άγιο μηνά στις 11.55 το πρωί.

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα υπάρξει εκπροσώπηση από το Μητροπολίτη Αυστρίας, καταγόμενο από τη Γέργερη, κ. Αρσένιο και από το Μέγα Πρωτοσύγκελο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Ηρακλειώτη κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη.
Από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα παραστεί ο Μητροπολίτης Λεοντουπόλεως κ. Γαβριήλ ενώ από την Εκκλησία της Ελλάδος ένας εκπρόσωπος μαζί με έξι αρχιερείς.
Από τη Μονή Σινά θα έχουμε εκπροσώπηση από τον Αρχιμανδρίτη κ Πορφύριο ενώ εκπρόσωπο έχει αποστείλει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Εκκλησία της Κύπρου.




Η άφιξη και η τελετή
Η άφιξη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου αναμένεται στις 12.00 το μεσημέρι.
Αρχικά στην πλατεία του Αγίου Μηνά, όπου θα τον υποδεχθούν οι πιστοί, θα υπάρξει υποδοχή με ολιγόλεπτη προσφώνηση - καλωσόρισμα εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και ομοίως ολιγόλεπτη αντιφώνηση από πλευράς του κ. Ευγενίου.
Η συνέχεια θα δοθεί εντός του Ναού όπου όμως θα περάσουν μόνο οι έχοντες πρόσκληση, επίσημοι, κληρικοί και μοναστικές κοινότητες.
Η τελετή ενθρόνισης με τις προσφωνήσεις Αρχιερέων, επισήμων και τον ενθρονιστήριο λόγο του κ. Ευγενίου υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.
Ακολούθως ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα παραθέσει γεύμα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης στους επισήμους.
Λόγω των μέτρων μη διασποράς του κορωνοϊού οι πιστοί που δεν θα μπορέσουν να δουν από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο μετά το πέρας της ενθρόνισης έχει προβλεφθεί το να μπορέσουν να του ευχηθούν και να συναντηθούν μαζί του είτε στις 6 το απόγευμα στον Εσπερινό που θα τελέσει στον Άγιο Τίτο ή αύριο Κυριακή, μετά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, στο Μητροπολιτικό Ναό του Ηρακλείου.
Διαβάστε επισης:
Hράκλειο: Ολα έτοιμα για την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης (φωτογραφίες)
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
29 Μαΐου 2026, 12:15Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
29 Μαΐου 2026, 13:00Νίκος Μαρκοβίτης: Καζάνι που βράζει η Τουρκία λόγω CHP - Βυθίζεται η τουρκική λίρα! (podcast)
