Φάκελος κτήρια του Ηρακλείου: Η σεισμική απειλή και τα 300 ετοιμόρροπα
Οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν το Ηράκλειο τις προηγούμενες ημέρες, μπορεί να μην προκάλεσαν καταστροφές, αλλά επανάφεραν με τρόπο απόλυτα ανησυχητικό ένα πρόβλημα γνωστό, αλλά ανεπίλυτο: την παλαιότητα και επικινδυνότητα των κτηρίων, ειδικά στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μέσω του newshub.gr, μεταφέροντας με ωμότητα μια πραγματικότητα που –αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα– μπορεί να αποδειχθεί τραγική: εκατοντάδες κτήρια σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου βρίσκονται σε κατάσταση επικινδυνότητας, ο χρόνος τα καταπονεί, και σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό, η κατάρρευσή τους είναι πολύ πιθανή.
740 κτήρια στο μικροσκόπιο – 60% στο ιστορικό κέντρο
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από προγραμματική σύμβαση του ΤΕΕ/ΤΑΚ με τον Δήμο Ηρακλείου, έχει γίνει αποτύπωση σε 740 κτήρια, με το 60% εξ αυτών να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ανάμεσά τους πολλά διατηρητέα και ιστορικής σημασίας.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ:
«Από τότε που έγινε η καταγραφή έχουν υπάρξει μερικές κατεδαφίσεις, ενώ κάποιοι προχώρησαν σε ανακαινίσεις. Όμως τα κτήρια αυτά, είτε ανακαινισμένα είτε όχι, συνεχίζουν να καταπονούνται. Ο χρόνος τα αδυνατίζει, και όσο περνάει ο καιρός, ειδικά στα παλιά ακίνητα, η στατικότητα γίνεται όλο και πιο προβληματική.»
300 κτήρια χαρακτηρισμένα ως ετοιμόρροπα
Τα πιο ανησυχητικά στοιχεία αφορούν τα 300 κτήρια που έχουν ήδη χαρακτηριστεί επίσημα ως ετοιμόρροπα, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς παρεμβάσεις, παρά τη σαφή επικινδυνότητα που παρουσιάζουν.
«Πλέον βρισκόμαστε σε σημείο που απαιτείται νομοθετική παρέμβαση. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τα παλιά κτήρια να αφήνονται στην τύχη τους. Πρέπει οι ιδιοκτήτες να υποχρεώνονται να τα συντηρούν, με αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται. Είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας.»
Πρόκειται για πολυκατοικίες και μονοκατοικίες που χρονολογούνται κυρίως πριν το 1985, έτος που άλλαξε ο αντισεισμικός κανονισμός στην Ελλάδα, ενισχύοντας σημαντικά τις προδιαγραφές δόμησης.
«Όσα κτήρια έχουν χτιστεί με τους παλιούς κανονισμούς, ακόμα και του 2000, σήμερα είναι εκτεθειμένα. Δεν μιλάμε για ένα πρόβλημα “αισθητικό”, αλλά δομικό. Ένα παλιό, αδύναμο κτήριο μπορεί να σταθεί στη θέση του μετά τον σεισμό, αλλά να πέσει από μόνο του δύο μέρες αργότερα», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Ανησυχία και για τα δημόσια κτήρια – Το παράδειγμα του Τελωνείου Ηρακλείου
Η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στα ιδιωτικά κτήρια. Τα δημόσια κτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι παλαιάς κατασκευής, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλειά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Τελωνείο Ηρακλείου, όπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του newshub.gr (δείτε ΕΔΩ), τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη έλεγχος για την καταλληλότητά του.
Αυτή η καθυστέρηση στον έλεγχο ενός τόσο σημαντικού δημόσιου κτηρίου αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών Δόμησης με προσωπικό και πόρους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξημένες απαιτήσεις ελέγχου και συντήρησης των δημόσιων υποδομών.
«Η γήρανση του κτηριακού αποθέματος είναι βόμβα στα θεμέλια της πόλης. Δεν είναι ζήτημα αισθητικής, αλλά ζήτημα δημόσιας ασφάλειας», υπογραμμίζει το ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Τα σχολεία
Ένα ζήτημα που έχει επίσης δημιουργήσει ανησυχίες αφορά τα σχολεία της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σχολεία της Νέας Αλικαρνασσού που παρουσίασαν κάποια προβλήματα μετά τον πρόσφατο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο Ηράκλειο πριν από μερικές ημέρες, στα οποία εμφανίστηκαν ρωγμές, την ίδια ώρα που φορείς συνεχίζουν να φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των σχολείων.
Με δεδομένη την σεισμική δραστηριότητα, η ανάγκη για πρόληψη, ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και πολιτική βούληση σε επίπεδο κράτους είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
-
20 Απριλιου 2026, 10:25Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
20 Απριλιου 2026, 08:15Ηράκλειο: Σήμερα το προσυνέδριο ΝΔ με Κυριάκο Μητσοτάκη και... έμφαση στα μεγάλα έργα -
20 Απριλιου 2026, 07:15Ιπποκράτης Δασκαλάκης: ΗΠΑ-Ιράν, ποια σημεία θα κρίνουν τον νικητή και τον ηττημένο! (podcast) -
19 Απριλιου 2026, 20:38Η «αποκέντρωση» του ελληνικού τουρισμού – Οι νέοι προορισμοί που ανταγωνίζονται επιλογές όπως η Κρήτη -
20 Απριλιου 2026, 10:25Κώστας Γιαννόπουλος: «Να προλάβουμε πριν να είναι αργά»-Ξεκινά το Παγκρήτιο “οδοιπορικό πρόληψης” για την προστασία παιδιών-εφήβων (podcast) -
21 Απριλιου 2026, 15:24Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνονται αύριο από τον Μητσοτάκη μετά το «υπερπλεόνασμα» από ΕΛΣΤΑΤ
