Φαράγγι της Σαμαριάς: Σε ισχύ η εφαρμογή που προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα
αγαπημένα σου στη Google
Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο φαράγγι της Σαμαριάς για την τοποθέτηση της εφαρμογής nowcasting, που προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων εντός δύο ωρών, σε συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία του φαραγγιού. Πρόκειται για τρεις μετεωρολογικούς σταθμούς, που έχουν τοποθετηθεί, ένας στην είσοδο, ένας στην έξοδο και ένας περίπου στη μέση της διαδρομής, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της ΕΡΤ Χανίων.
Επίσης, στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, όσοι επισκέπτες επιθυμούν, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν κράνη ασφάλειας, τα οποία αφήνουν στην έξοδο της Αγίας Ρουμέλης. Πρόκειται για μια νέα παροχή που προστέθηκε φέτος από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για να ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας εντός του εθνικού δρυμού. “Είναι πολύ χρήσιμο μέτρο” μας είπε ο Μανώλης Μανατάκης, 30 χρόνια εργαζόμενος στο φαράγγι, καθώς ακόμα και ένα πουλί να καθίσει σε μια πέτρα μπορεί να προκαλέσει την πτώση της.
Με την κάμερα της ΕΡΤ βρεθήκαμε στον εθνικό δρυμό την τρίτη μέρα λειτουργίας του για τη φετινή σεζόν και από νωρίς το πρωί άνθρωποι κάθε ηλικίας και εθνικότητας έρχονταν για να το επισκεφτούν. Ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι από την Γερμανία μόλις ενός έτους, σε ειδικό καθισματάκι στην πλάτη του πατέρα της. Όπως μάλιστα μας είπε ο ίδιος, δεν είναι η πρώτη φορά που η μικρή διασχίζει φαράγγι καθώς πέρασε και το φαράγγι του Βίκου που βρίσκεται στην Ήπειρο.
Ο εθνικός δρυμός ανοίγει στις 07.00 το πρωί και μέχρι τις 13.00 επιτρέπεται να μπουν από το Ξυλόσκαλο όσοι θέλουν να κάνουν όλη τη διαδρομή και των 13 χιλιομέτρων. Μετά τις 13.00 επιτρέπεται να μπουν μόνο όσοι επισκέπτες περπατήσουν τα δύο πρώτα χιλιόμετρα και επιστρέψουν. Όπως μας είπε ο Αλκιβιάδης Πενταράκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέσα στον εθνικό δρυμό βρίσκονται 22 εργαζόμενοι. Οκτώ άτομα επιτηρούν το μονοπάτι, υπάρχουν τέσσερις αγωγιάτες με τέσσερα μουλάρια, υπηρεσία καθαριότητας, τεχνική υπηρεσία και οι συντονιστές στην είσοδο. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας από το Ξυλόσκαλο μπήκαν 1.200 άτομα, τη δεύτερη 780 ενώ μέχρι τις 09.00 το πρωί της Πέμπτης είχαν περάσει από τα εκδοτήρια 250 άτομα. Φέτος, το εισιτήριο από πέντε ευρώ αυξήθηκε στα δέκα και οι επισκέπτες μπορούν να το προμηθευτούν είτε ηλεκτρονικά είτε στο εκδοτήριο της εισόδου.
ertnews
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο)
