Γιώργος Μακράκης: "Έχουμε να δούμε τόσα κενά στην εκπαίδευση πάνω από δέκα χρόνια" – Ανησυχητική εικόνα σε όλη τη χώρα
αγαπημένα σου στη Google
Σε τοπικό επίπεδο, στο Ηράκλειο έχουν γίνει μέχρι σήμερα 700 με 800 προσλήψεις δασκάλων, νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, ωστόσο τα κενά παραμένουν μεγάλα.
Με σημαντικές ελλείψεις ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, καθώς τα κενά στα σχολεία είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο newshub.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομ. Θεοτοκοπουλος», Γιώργος Μακράκης, «έχουμε να δούμε τέτοια έκταση κενών πάνω από δέκα χρόνια σε πανελλαδικό επίπεδο».
Η α΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αποδείχθηκε κατώτερη των αναγκών. Από τις 40.000 θέσεις που απαιτούνταν πανελλαδικά, καλύφθηκαν μόλις 22.000. Στην Κρήτη η κάλυψη περιορίστηκε περίπου στο 50% για δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης κάτι που σημαίνει ότι πολλά ολοήμερα τμήματα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα ενώ χαρακτηρίζει ισχνό τον αριθμό προσλήψεων ειδικοτήτων.Στο Ηράκλειο προσλήφθηκαν γύρω στους 700 με 800 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, όμως τα σχολεία συνεχίζουν να έχουν μεγάλες ελλείψεις. Μάλιστα όπως τονίζει ο Κ. Μακράκης, σε αρκετά σχολεία της υπαίθρου η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων.
Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη ανακοινώσει ότι η β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί άμεσα, στις 25 Σεπτεμβρίου, και όχι τον Οκτώβριο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή , σύμφωνα με τον κ. Μακράκη, ερμηνεύεται ως προσπάθεια του κράτους να αποφύγει την καταβολή μισθοδοσίας για τον τρέχοντα μήνα, εφαρμόζοντας μια διαχείριση περιορισμένων προσλήψεων, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες των σχολείων ήταν γνωστές από το καλοκαίρι.
Διαβάστε Επίσης:
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
