H ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης (LIVE)
αγαπημένα σου στη Google
Σπουδαία ημέρα η σημερινή για την Εκκλησία της Κρήτης καθώς αλλάζει σελίδα και τυπικά με την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ευγενίου.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, λαμβάνει χώρα η τελετή με το νέο Ιεράρχη να καταφθάνει στον προαύλιο χώρο και να τυγχάνει θερμής υποδοχής

Την προσφώνηση του νέου Αρχιεπισκόπου εκανε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, και ακολούθησε η αντιφώνηση του κ. Ευγένιου.
Κατά την αντιφώνηση του ο κ Ευγένιος, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο για την υποδοχή και το δώρο του αναφέρθηκε στην οικογένεια και τη μικρασιατική του καταγωγή. «Έρχομαι», είπε, «ως πατέρας της μεγάλης μας Εκκλησιαστικής Οικογένειας, η οποία είναι ανοικτή για όλους. Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε», πρόσθεσε ζητώντας τη συνδρομή των προσευχών όλων με πρώτη εκείνη του προκατόχου του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου
O νέος Αρχιεπισκοπος Κρήτης προσκύνησε την εικόνα του Αγίου Μηνά και το ιερό λείψανο του Αγίου και μπήκε έπειτα μέσα στον Ιερό Ναο. Στο Ιερό προσκύνησε την Αγία Τράπεζα και του φόρεσαν το επιτραχήλιο και το ωμοφόριο με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς τους.
Στη συνέχεια εισηλθαν στο εσωτερικό του ναού, όπου παρουσία περίπου 250 προσκεκλημένων, τελείται η ακολουθία της ενθρόνισης. Την ακολουθία τελει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, επικουρούμενος από 4 κληρικούς και 4 διακόνους.
Στην τελετή ψάλλονται τροπάρια της Πεντηκοστής καθώς η εκλογή του θεωρείται πως έγινε με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος.
Ο Μέγας Πρωτοσυγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεόδωρος Μειμάρης διάβασε το Πατριαρχικό Γράμμα και τη Συνοδική Πράξη Εκλογής. Αμέσως μετά ο Επίσκοπος Κνωσού διάβασε το ΠΔ αναγνώρισης και εγκατάστασης του νέου Αρχιεπισκόπου.
Ακολούθησε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη το οποίο ανέγνωσε ο Κρητικός Μητροπολίτης Αυστρίας κ Αρσένιος


Στη συνέχεια του δώρισε εκ μέρους του Πατριάρχη μια ποιμαντορική ράβδο ο Μέγας Πρωτοσύγγελος. Ο Μητροπολίτης κ Γαβριήλ, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ανέγνωσε στη συνέχεια μήνυμα του Κρητικού Πατριάρχη κ Θεοδώρου. Ενώ δώρισε έναν σταυρό ευλογίας στον κ Ευγένιο.

Το λόγο πήρε μετά για να χαιρετίσει το νέο Αρχιεπίσκοπο ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ Χρισοστόμου
Δώρισε ασημένιο δίσκο με ανάγλυφες μορφές των Αποστόλων Πέτρου και Βαρνάβα ιδρυτών της Κυπριακής Εκκλησίας
Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών χαιρέτισε ο Μητροπολίτης ΚασσαEleni
Δώρισε ποιμαντορική ράβδο
Ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ Ειρηναίος «παρέδωσε» την Αρχιεπισκοπή στα χέρια του νέου Ποιμενάρχη. Μίλησε για τον προκάτοχο του κ Ειρηναίο που θα βρίσκεται κοντά του και τον κάλεσε να λειτουργήσει με ενότητα
Τον κ Ευγένιο καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης λέγοντας πως μεταφέρει στο Ηράκλειο τον πλούτο των αρετών του. Το καλωσόρισμα εκ μέρους του Κλήρου και λαού της Κρήτης έκανε ο Πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής κ Μεθόδιος




Θα ακολουθήσουν οι προσφωνήσεις των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών καθώς και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με τον ενθρονιστήριο λόγο του νέου Αρχιεπισκόπου.
Η άφιξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη

Με βάση λοιπόν τον προγραμματισμό που εγινε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εφτασε στον Άγιο μηνά στις 11.55 το πρωί.
Στην τελετή είναι παρούσα επίσης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπαρχει εκπροσώπηση από το Μητροπολίτη Αυστρίας, καταγόμενο από τη Γέργερη, κ. Αρσένιο και από το Μέγα Πρωτοσύγκελο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Ηρακλειώτη κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη.
Από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας παρίσταται ο Μητροπολίτης Λεοντουπόλεως κ. Γαβριήλ ενώ από την Εκκλησία της Ελλάδος ένας εκπρόσωπος μαζί με έξι αρχιερείς.
Από τη Μονή Σινά έχουμε εκπροσώπηση από τον Αρχιμανδρίτη κ Πορφύριο ενώ εκπρόσωπο έχει αποστείλει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Εκκλησία της Κύπρου.
Η τελετή ενθρόνισης με τις προσφωνήσεις Αρχιερέων, επισήμων και τον ενθρονιστήριο λόγο του κ. Ευγενίου υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.
Ακολούθως ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα παραθέσει γεύμα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης στους επισήμους.
Λόγω των μέτρων μη διασποράς του κορωνοϊού οι πιστοί που δεν θα μπορέσουν να δουν από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο μετά το πέρας της ενθρόνισης έχει προβλεφθεί το να μπορέσουν να του ευχηθούν και να συναντηθούν μαζί του είτε στις 6 το απόγευμα στον Εσπερινό που θα τελέσει στον Άγιο Τίτο ή αύριο Κυριακή, μετά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, στο Μητροπολιτικό Ναό του Ηρακλείου.


Ο Εσπερινός
Ο κ. Ευγένιος θα τελέσει εσπερινό στον ναό του Αγίου Τίτου, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το πρωί της Κυριακής θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Μετά το πέρας του, οι πιστοί, που για λόγους δημόσιας υγείας δεν θα μπορούν να παραστούν στο εσωτερικό του ναού κατά την ενθρόνιση, θα έχουν τη δυνατότητα να χαιρετήσουν και να ευχηθούν στο νέο Αρχιεπίσκοπο.
Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
Από το Σάββατο, ημέρα ενθρόνισης του κ. Ευγένιου, τίθεται σε χηρεία η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τοποτηρητής θα αναλάβει ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του κ. Ευγένιου, ο οποίος αποχωρεί από τον μητροπολιτικό θώκο. Μάλιστα, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου δεν αποκλείεται να γίνει κατά την πρώτη συνοδική συνεδρίαση υπό τον νέο Αρχιεπίσκοπο, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ποιος είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τίς εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάϊο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή ‘Αγιου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στις 24 Δεκεμβρίου 1991.
Από το 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 -1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη. Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος».
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26 Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέα της. Η Χειροτονία του είχε τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά το Σάββατο 28 Μαΐου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 11 Ιανουαρίου 2022.
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
29 Μαΐου 2026, 12:15Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
29 Μαΐου 2026, 13:00Νίκος Μαρκοβίτης: Καζάνι που βράζει η Τουρκία λόγω CHP - Βυθίζεται η τουρκική λίρα! (podcast)

