Η αγωνία γιατρών και πολιτών μεταφέρθηκε εντός Λότζιας- Ο Δήμαρχος ζήτησε την επανεξέταση της χωροθέτησης της Δομής εξαρτημένων
αγαπημένα σου στη Google
Το ζήτημα της νέας δομής του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων ατόμων τεθηκε στη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλιου Ηρακλείου.
Οι πολίτες ζητησαν από το Δήμο να τους ακούσει και να στηρίξει το αίτημα τους για να μην προχωρήσει το εγχείρημα της νέας δομής εξαρτημένων ατόμων επι της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ζητησαν επίσης απαντήσεις, επισημαίνοντας στο Δήμαρχο Ηρακλείου και στο Σώμα ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να επιστρέψει ο δρόμος, αλλά και η Αγία Τριάδα στην πρότερη - υποβαθμισμένη - κατάσταση του.
Να δημιουργηθεί δηλαδή ένας πυρήνας ατόμων που θα προκαλούν προβλήματα, μιας και όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς - συμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους - από τη λειτουργία τέτοιων Δομών σε άλλα μέρη της Ελλαδας, γυρω από αυτά τα Κέντρα υπαρχουν προβλήματα παραβατικοτητας.
Φυσικά έθεσαν επί τάπητος, τοσο το μέλλον των ιατρείων και των επιχειρήσεων, όσο και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία, των πολιτών που διερχονται το δρομο και διαμένουν στην Αγία Τριάδα, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των ίδιων των εξαρτημένων ατόμων.
Μετά από μια πολύωρη συζήτηση άκουσαν το Δήμαρχο Ηρακλείου να διαβάζει ένα σχέδιο -πρόταση με την προτεινόμενη θέση της Δημοτικής Αρχής, μέσα απο την οποία ουσιαστικά ζητείται η επανεξέταση συνολικά του ζητήματος χωροθέτησης της Δομής στο επίμαχο κτίριο.

Η Δέσποινα Συγγελάκη
Οπως ειπώθηκε αρχικά δια στόματος της δικηγόρου των διαμαρτυρόμενων, μιλάμε για μια δομή σπουδαία ως προς το σκοπό της «η οποια όμως θα έπρεπε να δημιουργηθεί σε έναν χώρο που δε θα προκαλεί αντιδράσεις, καθώς οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα, χωρίς να προκαλούνται δυσάρεστες συνέπειες στους υπολοιπους κατοίκους και σε μια ολόκληρη Κοινοτητα».
Συμφωνα με την ίδια, οι γιατροί που εργάζονται εχοντας τα ιατρεία τους επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, εξυπηρετούν πολλές εκατοντάδες ασθενείς, την ώρα που μιλάμε για μια περιοχή, αυτή της Αγίας Τριάδας, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται επιχειρηματικά, συνδέοντας την πρόοδο της αυτή και με την εμπορικότητα της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Ο πυρήνας της όμως παραμένει υποβαθμισμένος, με τους κατοίκους -με αγώνα και προσπάθεια- να επιχειρούν να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ενώ λοιπον, όπως επισημάνθηκε, γίνονται τα πρώτα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, έρχεται αυτή η Δομή να οδηγήσει πολλά βήματα πίσω την όλη προσπάθεια.
«Ολοι ξέρουμε τις επιπτώσεις που υπαρχουν, όπου εχουν δημιουργηθεί τέτοιες Δομές, αφού προσελκύουν άτομα τα οποια κατα κύριο λόγο είναι παραβατικά», είπε η κ. Συγγελάκη, που συμπλήρωσε πως την ίδια ώρα και τα άτομα αυτά δε θα προστατεύονται ως προς την ιδιωτικότητα τους, αφου θα πρεπει να χρησιμοποιουν την ίδια είσοδο με τους άλλους πολίτες.
Σημειώνεται ότι στο πλευρό των γιατρών της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου βρίσκεται - όπως έχει γράψει το newshub.gr- ο Ιατρικός και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου. Μέσα από το newshub.gr εχει επισης επισημανθεί πως πλησίον του κτιρίου που μεθοδεύεται η λειτουργία της Δομής, υπαρχουν σχολεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, σουπερ μάρκετ, τράπεζα, το «Μητέρα», πολλές άλλες επιχειρήσεις, τα τείχη που αποτελούν πόλο έλξης σχολικών εκδρομών και επισκεπτών, αλλά και ολόκληρη η συνοικία της Αγίας Τριάδας.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από ολους όσους έλαβαν το λόγο στη διάρκεια του ΔΣ, εκπροσωπώντας τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, γιατρούς και επιχειρηματίες.
Κίνδυνος για ολους
Αξιοσημείωτη ήταν η θέση της κ. Μπετεινάκη, ψυχολόγου που έχει το ιατρείο της στην επίμαχη πολυκατοικία, η οποία μέσα απο την τοποθέτηση της αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η Δομή στα γραφεία και τα ιατρεία του κτιρίου, στο πρόβλημα που υπαρχει με την κοινή πρόσβαση στο κτίριο, αλλά και στα προβληματα που αντιμετωπίζουν τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα κάνοντας λογο, πρώτα από όλα, για τα αλκοολικά άτομα. Στάθηκε μάλιστα στο πόσο επικίνδυνη είναι η προσπάθεια απεξάρτησης απο το αλκοόλ που είναι και η πρώτη αιτία θανάτου (άμεσα ή έμμεσα), μιας και ο ασθενής μπορεί να πέσει σε ντελίριο, κάτι που είναι επικίνδυνο για τη ζώή του.
Αλλα έξαρτημένα άτομα, όπως είπε η κ. Μπετεινάκη θα είναι οι ναρκομανείς. Συμφωνα με όσα τόνισε η γιατρός, το στάδιο της σωματικής απεξάρτησης είναι εξίσου επικίνδυνο. Ενώ έκανε αναφορά και σε άλλες κατηγορίες εξαρτημένων ατόμων που έχουν εθιστεί σε ουσίες, το τζόγο, πάσχουν από κατάθλιψη κτλ.
Ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κ. Αλεξανδρος Πατριανάκος τοποθετήθηκε, σε συνέχεια όσων ειπώθηκαν αλλά και σε συνέχεια της ανακοινωσης που είχε εκδώσει ο Ιατρικός Σύλλογος.
«Μια ευνομούμενη κοινωνία κρίνεται απο την προστασία, τη φροντίδα και την υπεράσπιση που δείχνει στις ευάλωτες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Στα πλαίσια αυτά και βλέποντας τη ζοφερή πραγματικότητα του Ηρακλειου, εννοείται ότι αυτές οι Δομές πρέπει να γίνουν. Οι εξαρτημένοι οφείλουν να έχουν μια Δομή στην οποία να βρίσκουν φροντίδα.
Οι ενστάσεις όμως εχουν να κάνουν καταρχήν με το γεγονός οτι γίνεται σε μια πολυκατοικία. Τίθενται λοιπον θέματα υγείας και θέματα ιατρικής φροντίδας, καθώς δε θα μπορεί να υπαρχει 24ωρη προσοχή αυτών των ασθενών.
Επίσης πρέπει να σεβαστούμε τους ιατρούς που εχουν τα ιατρεία τους εκεί, όπου οι ασθενείς τους θα προαυλίζονται στον ιδιο χώρο με τους εξαρτημένους, με ό,τι αυτό σημαίνει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πατριανάκος, που είπε ότι η αγωνία είναι να προστατευθουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εξαρτημένοι.
Και ο κ. Πατριανάκος έκλεισε λέγοντας πως ο ιδανικός χώρος θα ήταν κάποιο σημειο, ανεξάρτητο και όχι μέσα σε μια πολυκατοικία.
Οι κάτοικοι
Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας ο κ. Βαγγέλης Γρηγοράκης, ο οποίος μετέφερε την αγωνία των κατοίκων για τη Δομή, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται ενάντια στην προσπάθεια κοινωνικης επανένταξης. Ωστοσο όπως τονισε, τέτοια εγχείρηματα απαιτούν διαφάνεια, συνεργασία όλων των πλευρών, εμπιστοσύνη και συνεχή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Γιατί όπως επισήμανε οι κάτοικοι δεν μετείχαν στην όποια απόφαση ή έστω διαβούλευση, αλλά ενημερώθηκαν εκ των υστέρων, που προωθείται σε μια περιοχή όπως η Αγια Τριάδα, που έχει πολλές ιδιαιτερότητες, όσο και προβλήματα.
Η πλευρά των ιδιοκτητών
Από την πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρείας του κτιρίου, ο δικηγόρος κ. Αντώνης Επιτροπάκης πήρε το λόγο λέγοντας πως προσερχεται στο ΔΣ τέσσερις μέρες μετα την απόφαση του Μονομελούς πρωτοδικείου Ηρακλείου για την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων 60 κατοίκων συν ενός παρακείμενου νοσοκομείου μετα απο μια τρίωρη ακροαματική διαδικασια.
«Απορρίφθηκε το αίτημα της προσωρινής διαταγής. Δεν ισχύουν οι αιτιάσεις ότι δεν είναι κατάλληλο το κτιριο. Υπαρχουν έγγραφα από την Πολεοδομία Ηρακλειου, που λένε ότι δεν υπαρχει πρόβλημα για την εγκατάσταση της συγκεκριμενης χρήσης που υπαγορεύεται απο τον ΕΟΠΑΕ», είπε ο δικηγόρος. Ενώ όλες οι εργασίες γίνονται σύμφωνα με το νόμο, είπε ο κ. Επιτροπάκης, που σχολίασε και τη χθεσινή συζήτηση, λέγοντας ότι γίνεται σε έναν χωρο που δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως είναι ο Δήμος Ηρακλείου, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία - όπως σημείωσε - είναι σύμφωνη και επιδοτεί το έργο.

Το λόγο πήρε επίσης η κ. Ευαγγελία Καλογήρου, συντονίστρια της Κινητής Μονάδας του ΕΟΠΑΕ, λέγοντας με τη σειρά της ότι η ίδρυση ενός Κέντρου Ημέρας θα ωφελήσει την Κοινότητα. Είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη, το Ηράκλειο, όπου δημιουργείται μια τέτοια Δομή.
«Το εγχείρημα αυτό διαθέτει την επισημη έγκριση του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνοντας ότι πληρούνται στο ακέραιο όλες οι προύποθέσεις ασφάλειας και καταλληλότητας», είπε η κ. Καλογήρου μεταξύ άλλων που είπε ότι θα υπαρχει σεβασμός προς τα ιατρεία και δεν θα υπαρξει επι της ουσίας κανένα πρόβλημα συνύπαρξης.
Το λόγο έλαβαν αμέσως μετά επικεφαλής και δημοτικοί Σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Ανάμεσα τους ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Μιχάλης Καραμαλάκης, ο οποιος, αφού είπε ότι ευθύς εξαρχής συμφωνεί με όσα είχε επισημάνει ο Δήμαρχος στη διάρκεια της συνάντησης που ειχε με τους γιατρούς και τους κατοικους, σταθηκε στο γεγονός ότι η διακήρυξη για τη Δομη είχε αναρτηθεί στο Διαύγεια απο τις 30 Οκτωβρίου 2025 και σε αυτήν φαίνεται ως προϋπόθεση να δημιουργηθεί σε αστικό περιβάλλον, αλλά χωρίς ιδαίτερη εμπορική κίνηση. Ενώ έκλεισε ζητώντας μια συνάντηση ολων των εμπλεκόμενων πλευρών, για να συζητήσουν το θέμα.
Ο Καλοκαιρινός
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, στην τοποθέτηση του με την οποία έκλεισε και η συζήτηση, έκανε αρχικά μια γενικότερη αναφορά στο πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών και στην πόλη του Ηρακλείου λέγοντας πως ένα Δημοτικό Συμβούλιο δε θα μπορούσε να θέσει προσχώματα στη δημιουργία Δομής όπως αυτή.
«Αλλά εδώ ερχόμαστε πάλι στα ζητήματα που μας επαναφερουν στο κύριο αντικείμενο αυτής της συζήτησης»., δήλωσε και έθεσε μια ακομη διάσταση του ζητήματος, ως επιτιμο μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ επί τρεις διετίες, απο το 2003 ως το 2009, η οποία δεν ηταν άλλη από την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ και την απορρόφηση του από τον ΕΟΠΑΕ.
Οπως σημείωσε για τη Δομή, «δεν πρέπει να εκφράζεται αντίρρηση από ένα Δημοτικό Όργανο, όμως τα υπολοιπα ζητήματα έχουμε υποχρεώση να τα θέσουμε. Θεωρώ όπως μάλιστα ειπώθηκε, ότι στο ειδικότερο ζήτημα της χωροθετησης της Δομής δε θα μπορούσαμε παρα να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την αποψη του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Συνεπως θεωρώ ότι μας δίδεται η βάση για να εκφράσουμε εδω μια γνώμη. Εχει συνταχθεί οπως επισήμανε ένα σχεδιο το οποίο προτείνεται προς το Σώμα ως έκφραση γνώμης για τη δημιουργία της Δομης», ανέφερε ο κ. Καλοκαιρινός που διάβασε προς ολους τους παρευρισκόμενους το κείμενο που συνετάχθη.
«Μέσα απο το σχέδιο αυτό η ουσία είναι ότι ο Δήμος ενθαρρύνει τη δημιουργία Δομής, σε χώρους με συγκεκριμένα κριτήρια που δε θα οδηγούν στην περιθωριοποίηση των ουσιοεξαρτημένων. Το ΔΣ σημειωνει ότι τις ενέργειες του ΕΟΠΑΕ για την ίδρυση της Δομης, τις πληροφορήθηκε μέσω του Τύπου. Ενώ το σχέδιο τονίζει ότι το ΔΣ ενίσταται για την έλλειψη πληροφόρησης και προηγούμενης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς εκφραστες της, η οποία όφειλε να δημιουργηθεί. Το ΔΣ κρίνει ότι ο χειρισμός τέτοιων θεμάτων χρήζει διαβουλευσης ενώ διαπιστώνει ότι ο χειρισμός γίνεται απο τα Κέντρα των Αθηνών αφήνοντας εκτός την κοινωνία. Το ΔΣ σημειωνει ότι συμμερίζεται τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί απο τον Ιατρικό Σύλλογο σχετικά με τη χωροθέτηση και την διευκρινηση για τα κριτήρια. Ετσι σε συμφωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο, το ΔΣ ζητά την επανεξέταση της συγκεκριμένης χωροθέτησης και την αναζήτηση καταλληλότερης λύσης, εφοσον η επιλεγείσα θέση δεν πληροί όλα τα κριτήρια για όλες τις πλευρές και τη Δημόσια Υγεία», επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην πρόταση η οποία ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία από το Σώμα.
Διαβάστε επισης:
-
01 Νοεμβριου 2026, 19:02Κρήτη: Μέσα στο Δεκέμβριο πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων - Το χρονοδιάγραμμα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης -
01 Νοεμβριου 2026, 07:34Τέλος το ψηφιακό δίπλωμα για αυτούς τους οδηγούς -Τι αλλάζει στο Gov.gr Wallet -
01 Νοεμβριου 2026, 20:30Κωνσταντίνος Φιρινίδης: Αυτός είναι ο 37χρονος πίσω από την απάτη με την ΜΚΟ «Παιδική Χαρά» -
01 Νοεμβριου 2026, 09:53Αεροδρόμιο Ηρακλείου: "Έσπασε" το φράγμα των 10 εκατομμύριων επιβατών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά -
01 Νοεμβριου 2026, 10:52Αγροτικό πετρέλαιο: Φθηνότερο κατά 50,84 λεπτά το λίτρο από σημερα – Πώς θα γίνεται η αγορά -
01 Νοεμβριου 2026, 07:11Σουβλάκι: Πού θα βρεις το φθηνότερο και πόσο κάνει το ακριβότερο το 2026 – Οι τιμές σε Κρήτη και υπόλοιπη Ελλάδα
