Ιούλιος-φωτιά: Ρεκόρ καύσωνα με 15 καυτές μέρες – «Έλιωσε» η Ελλάδα, δεν γλίτωσε ούτε η Κρήτη
Ο Ιούλιος του 2025 μπήκε στις σελίδες των μετεωρολογικών αρχείων ως ένας από τους πιο ακραίους και επίμονους μήνες ζέστης των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), καταγράφηκαν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα ένα δίωρο κύμα καύσωνα που διήρκεσε από τις 14 έως τις 28 Ιουλίου.
Η Βόρεια και η Στερεά Ελλάδα επηρεάστηκαν πιο έντονα, καταγράφοντας τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο από το 2010, με τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες να ξεπερνούν συστηματικά τα κανονικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα από 53 μετεωρολογικούς σταθμούς που λειτουργούν αδιάλειπτα τα τελευταία 15 χρόνια, ο φετινός Ιούλιος παρουσίασε σταθερή και εκτεταμένη απόκλιση από τις κλιματικές κανονικότητες, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το +2°C πάνω από τα φυσιολογικά όρια.
Στην Αθήνα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν κατά +2,1°C υψηλότερη από τα συνήθη επίπεδα, ενώ 25 από τις 31 ημέρες του μήνα χαρακτηρίστηκαν «θερμικά ανώμαλες».
Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες καταγράφηκαν με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, με μέση απόκλιση +1,3°C.
Η Κρήτη δεν έμεινε πίσω – Από τις υψηλότερες τιμές της τελευταίας 15ετίας
Η Κρήτη, αν και γεωγραφικά πιο νότια, δεν έμεινε εκτός του θερμικού χάρτη. Αντίθετα, καταγράφηκε ως ο 4ος θερμότερος Ιούλιος από το 2010, με σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και η Μεσαρά, όπου η θερμοκρασία άγγιξε ή και ξεπέρασε τους 41°C.
Η παρατεταμένη διάρκεια της ζέστης προκάλεσε πιέσεις σε γεωργία, κατανάλωση ρεύματος και δημόσια υγεία, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου χρειάστηκε επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας για ευάλωτους πολίτες.
Τοπικά ρεκόρ σε κάθε γωνιά της χώρας
Η θερμική πίεση δεν περιορίστηκε μόνο στον ηπειρωτικό κορμό:
-
Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Αιγαίο & Δωδεκάνησα: 3ος θερμότερος Ιούλιος από το 2010.
-
Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο: 5ος θερμότερος.
Η διάρκεια και η ένταση του φετινού κύματος καύσωνα επιβεβαιώνουν αυτό που οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια: η κλιματική αλλαγή δεν είναι μακρινό σενάριο – είναι η νέα πραγματικότητα.

-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
17 Απριλιου 2026, 07:15Γιώργος Καραμπελιάς: Ο Όρμπαν, ήταν σε ρόλο 5ης φάλαγγας, για την αποσύνθεση της ΕΕ! Η ήττα του, μεγάλη ήττα και για τους Τραμπ - Πούτιν! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:53Εσπερίδα για την ιστορία του ελληνικού βιβλίου ανά τους αιώνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
