Ηράκλειο: Εκτόξευση του χειμερινού τουρισμού – Ρεκόρ διεθνών πτήσεων και ιστορική ζήτηση για την Κρήτη
αγαπημένα σου στη Google
Κύμα αισιοδοξίας φέρνουν τα νέα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς η Κρήτη δείχνει πλέον να μεταμορφώνεται σε προορισμό 12 μηνών, με ζήτηση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο για τους χειμερινούς μήνες.
Για την περίοδο Νοέμβριος – Μάρτιος 2025–2026, καταγράφονται 130.433 διαθέσιμες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις, αριθμός που μεταφράζεται σε εντυπωσιακή αύξηση 76,1% σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη σταδιακή – αλλά πλέον ισχυρή – μετατόπιση του τουριστικού μοντέλου της Κρήτης από καθαρά καλοκαιρινό σε πολυεπίπεδο και διαρκές.
Δεκέμβριος με… 431% αύξηση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο φετινός Δεκέμβριος, όπου οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις εκτοξεύονται κατά +431%. Η ζήτηση ενισχύεται τόσο από ξένους επισκέπτες που επιλέγουν την Κρήτη για χειμερινές διακοπές, όσο και από Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενοι τις νέες απευθείας πτήσεις του χειμερινού προγράμματος.
Όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, η κινητικότητα αυτή έχει διπλό όφελος: γεμίζει τα αεροσκάφη προς Κρήτη, αλλά και κρατά ενεργή τη συνδεσιμότητα του νησιού ακόμη και στις «παραδοσιακά νεκρές» περιόδους.
Ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό – Ο Νοέμβριος στους κορυφαίους μήνες
Το εισερχόμενο ρεύμα προς Ηράκλειο ενισχύεται σταθερά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, ο οποίος τονίζει στο newshub.gr, ότι «ο φετινός Νοέμβριος συγκαταλέγεται ήδη στους καλύτερους μήνες που έχουμε δει ποτέ για χειμώνα».
Τα ξενοδοχεία πόλης και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης εμφανίζουν σημαντική άνοδο στις κρατήσεις, με ορισμένα να καταγράφουν πληρότητες που μέχρι πρότινος συναντούσε κανείς μόνο στους μήνες αιχμής.
Οι Κρητικοί ταξιδεύουν περισσότερο – Ευρωπαϊκοί χειμερινοί προορισμοί στην κορυφή
Η αύξηση δεν αφορά μόνο όσους έρχονται στην Κρήτη. Μεγάλο μέρος της κίνησης προέρχεται από Κρητικούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά τις γιορτές. Οι απευθείας πτήσεις προς ευρωπαϊκές πόλεις έχουν αυξήσει θεαματικά τη ζήτηση για χειμερινούς προορισμούς, από γιορτινά city breaks μέχρι ταξίδια σε χιονοδρομικά κέντρα.
Το Καστέλι αλλάζει τον χάρτη – Το 2028 η καθοριστική χρονιά
Καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση του χειμερινού τουρισμού αναμένεται να παίξει η έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, η οποία εκτιμάται για το 2028. Το νέο αεροδρόμιο αναμένεται να πολλαπλασιάσει τη συνδεσιμότητα, να μειώσει περιορισμούς του υπάρχοντος αεροδρομίου Ηρακλείου και να προσφέρει οριστικά στην Κρήτη το «διαβατήριο» που χρειάζεται για να καθιερωθεί ως προορισμός όλου του χρόνου.
Η τουριστική σεζόν δεν κλείνει πια
Τα δεδομένα του Airdata Tracker λειτουργούν ως ισχυρή επιβεβαίωση μιας νέας πραγματικότητας: η σεζόν στην Κρήτη δεν τελειώνει τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, η δυναμική των διεθνών πτήσεων, οι αυξημένες κρατήσεις σε ξενοδοχεία και Airbnb και η κινητικότητα των ίδιων των Κρητικών ξεκλειδώνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.
Η φετινή χειμερινή περίοδος δείχνει ότι ο δρόμος προς έναν σταθερό, 12μηνο τουρισμό δεν είναι απλώς πιθανός — έχει ήδη αρχίσει.
-
19 Αυγουστου 2026, 09:45Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές -
19 Αυγουστου 2026, 07:00Β. Ανδρεαδάκης στο newshub.gr: Επιτακτική η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών - «Μια φωτιά... σβήνει πριν καν εκδηλωθεί» -
19 Αυγουστου 2026, 08:44Ηράκλειο: Εκρήξεις τη νύχτα σε στύλους της ΔΕΗ και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, εξαιτίας της υγρασίας -
20 Αυγουστου 2026, 07:19Αδελιανός Κάμπος Ρεθύμνου: Νεκρός 21χρονος μοτοσυκλετιστής μετά από τροχαίο -
19 Αυγουστου 2026, 21:30Απελευθέρωση αγοράς ΚΤΕΛ: Έληξε σήμερα η προθεσμία για την Κρήτη -
19 Αυγουστου 2026, 14:51Κρήτη: Το Φοινικόδασος του Πρέβελη άρχισε να αναγεννάται μετά τη φωτιά (Φωτο)
