Ηράκλειο: Ένα χωριό - φάντασμα στα νότια του Νομού, με στόχο να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό (Φωτο)
αγαπημένα σου στη Google
Μια περιοχή στα νότια του Νομού Ηρακλείου, στην οποία καταγράφεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι ο Δήμος Βιάννου.
Οπως έχει γράψει το newshub.gr μέσα από ρεπορτάζ του, το ενδιαφέρον είναι τέτοιο, ώστε κάποιοι χαρακτηρίζουν το Δήμο Βιάννου ως «Ελντοράντο» των επενδύσεων.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Το ενδιαφέρον, όπως αναφέρει πηγή ενημέρωσης, είναι μεγάλο. Οχι μόνο για τα παραλιακά μέρη του Δήμου, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και για τα ορεινά. Μάλιστα υπαρχουν και περιπτώσεις όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται και σε κάποια χωριά που είναι είτε εγκαταλελειμμένα, είτε υπό εγκατάλειψη. Οπως είναι χαρακτηριστικά το χωριό Καλάμι.
«Το χωριό αυτό έχει εγκαταλειφθεί, γιατί οι τελευταίοι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν τη δεκαετία του 80, κατεβαίνοντας στην Ψαρη Φοράδα, όπου και δραστηριοπιήθηκαν. Αυτό το χωριό θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον ενα τοπο που θα αναπτυχθεί μεσα από τον εναλλακτικό τουρισμό. Είναι μέσα σε μια καταπράνιση πλαγιά που συνδυαζει και το βουνό και τη θάλασσα», σημειώνει παράγοντας της περιοχης
Ο ίδιος, μιλώντας για την τουριστική αναπτυξη στο Δήμο αναφέρει: «Βλέπουμε ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στο Δήμο μας. Τόσο στα παραλιακά μέρη, μιας και ο Δήμος μας έχει 45 χιλιόμετρα ακτογραμμή, όσο και στα ορεινά μέρη. Και στα ορεινά χωριά εχουμε επενδυτικό ενδιαφέρον και ήδη γίνονται επενδύσεις με στόχο να δημιουργηθούν πόλοι έλξης για επισκέπτες.
Εχουμε έναν ορεινό όγκο με το μοναδικό πευκοδάσος στο Ν. Ηρακλείου και σε συνδυασμό με το έργο του αεροδρομίου Καστελίου που κατασκευάζεται, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε τουριστικά. Μέσα από μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, που θα είναι εναρμονισμένη κάθε επένδυση με την τοπική κοινωνία και διασυνδεδεμένη με την τοπική οικονομία, μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στον Τουρισμό στην περιοχή μας. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα. Θέλουμε ο κάθε επενδυτής να «δέσει» με την τοπική οικονομία και την τοπική παραγωγή και ο επισκέπτης να έχει μια βιωματική εμπειρία».
Το Καλάμι
Σήμερα στο Καλάμι η εικόνα της εγκατάλειψης είναι εμφανής σε σημείο που το αποκαλούν ακόμη και χωριό-φάντασμα ενώ παλαιότερα αριθμούσε 600 κατοίκους. Ενα χωριό που γνώρισε μεγάλη ζωντάνια αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του και ερήμωσε. Όταν κοιτάς τις εικόνες από ψηλά νομίζεις ότι θα δεις κάποια νοικοκυρά να βγαίνει από ένα παράθυρο ή ότι ξαφνικά ο δρόμος θα ζωντανέψει και παιδιά θα αρχίζουν να παίζουν εκεί.
Το Καλάμι βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Βιάννου. Θα το συναντήσεις κάνοντας μια διαδρομή 31 χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα. Πρόκειται για ένα πραγματικά γραφικό και όμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο σχεδόν 500 μέτρων στην άκρη ενός μικρού λεκανοπεδίου. Περιβόλια, λόφοι και ποτάμια το περιτριγυρίζουν με τα πέτρινα σπίτια να δημιουργούν ένα σκηνικό σαν βγαλμένο από ταινία. Ωστόσο αυτή η ερημιά το κάνει συχνά να το αποκαλούν ως το χωριό - φάντασμα.
Καθώς κοιτά κανείς τις εικόνες της εγκατάλειψης και της ερήμωσης τού δημιουργείται ένα μελαγχολικό και κάποιες φορές ανατριχιαστικό συναίσθημα. Ο θεατής νομίζει ότι πίσω από τις πόρτες κρύβονται οικογένειες που ξαφνικά θα εμφανιστούν και θα δώσουν πάλι ζωντάνια στο χωριό Καλάμι.
Η δημιουργία αυτού του οικισμού μοιάζει λίγο πολύ με την ιστορία πολλών χωριών στην Ελλάδα μιας και δεν είναι λίγα τα χωριά που χτίστηκαν γιατί οι κάτοικοι έψαχναν τρόπο να προστατευθούν. Έτσι και το ελληνικό αυτό χωριό, το Καλάμι θεωρείται ότι χτίστηκε ανάμεσα στα τέλη της ενετοκρατίας και τις αρχές της τουρκοκρατίας. Ο πιο βασικός λόγος για την κατασκευή του και μάλιστα σε τέτοιο σημείο ήταν η προστασία των ανθρώπων από εχθρικές επιδρομές. Γι' αυτό και επιλέχθηκε να χτιστεί σε μια τέτοια ημιορεινή περιοχή.
Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι ανάγκες των ανθρώπων άλλαξαν και κατά τη δεκαετία του '70 οι οικογένειες άρχισαν να το εγκταλείπουν σταδιακά. Το αποτέλεσμα είναι πλέον να βλέπουμε ακόμη και μισάνοιχτες πόρτες λες και οι άνθρωποι έφυγαν βιαστικά και τα άφησαν όλα πίσω τους.
Οι εικόνες από το κανάλι Sarantos Nikos στο Youtube δείχνουν ακριβώς αυτή την εγκατάλειψη και την ερημιά αυτού του χωριού-φαντάσματος όπως συνηθίζουν πια να το αποκαλούν.
-
27 Οκτωβριου 2026, 15:10Σε αναμονή για νέα παράταση στο ΟΣΔΕ αλλά και για προκαταβολή βασικής ενίσχυσης -
27 Οκτωβριου 2026, 12:10Στα σκαριά οι επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες -
27 Οκτωβριου 2026, 08:48Εφορία: Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις – Τι αλλάζει: Ποια είναι τα οφέλη για τους οφειλέτες -
28 Οκτωβριου 2026, 11:50ΟΦΗ: Στη Λάρισα για το Κύπελλο Ελλάδας – Στις 19:30 η αναμέτρηση με την ΑΕΛ, ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα -
28 Οκτωβριου 2026, 12:10Ηράκλειο: Παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης-Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις τιμής (φωτο + βιντεο) -
27 Οκτωβριου 2026, 15:40Στη σκιά των σοβαρών προβλημάτων στο τούνελ του Σεληναρίου έρχεται Κρήτη ο Χρ. Δήμας-Παραδίδει σε κυκλοφορία τα πρώτα 10 χιλ του ΒΟΑΚ
