Ηράκλειο: Με βήμα σημειωτόν ο τουρισμός-Ανοικτά τα μισά ξενοδοχεία-Ούτε "σεφτές" στα Μάλια
αγαπημένα σου στη Google
Σχεδόν νεκρός μήνας τουριστικά είναι και ο Ιούνιος για το Νομό Ηρακλείου καθώς παρά τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν στο ξεκίνημα της περιόδου για μια καλύτερη σεζόν, σε σχέση με πέρυσι, τα δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.
Μπορεί στην περιφέρεια του Ηρακλείου να έχει ανοίξει το 50%-55% των ξενοδοχείων, σε αντίθεση με τα Χανιά όπου σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Newshub.gr τα ποσοστά δεν ξεπερνούν το 20% (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) όμως αυτό δεν σώζει την «παρτίδα».
Όπως μας περιέγραψε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, οι ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν μπει σε λειτουργία στον τόπο μας διαθέτουν αυτή τη στιγμή πληρότητες της τάξης του 40%-50%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Χανιά βρίσκονται σε χειρότερη θέση από το Ηράκλειο λόγω των βρετανικών περιορισμών, μια και οι Βρετανοί είναι η βασική πηγή τουριστικής ροής στο νομό της δυτικής Κρήτης ενώ την ίδια ώρα οι Σκανδιναβοί, που επίσης είναι δύναμη για τα Χανιά, ταξιδεύουν ελάχιστα.
Στο Ηράκλειο ωστόσο, εξηγεί ο κ. Χαλκιαδάκης, έχουμε τη δεδομένη στιγμή απώλειες από τους Βρετανούς που είναι η δεύτερη σε δυναμική πηγή ροής τουριστών, έχουμε απώλειες από τους Ρώσους που ήταν τέταρτη δύναμη, από τους Ολλανδούς που ήταν πέμπτη και από τους Βέλγους που κατατάσσονταν παραδοσιακά στην έβδομη θέση ροής τουριστών στο Ηράκλειο.
Όλες αυτές οι απώλειες δεν είναι αμελητέες για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου την οποία, κατά κάποιο τρόπο, σώζουν φέτος οι Γερμανοί.
Οι ροές και οι κρατήσεις για διακοπές από τους Γερμανούς είναι αυξημένες με τη συγκεκριμένη εθνικότητα σταθερά να φιγουράρει πρώτη στην επιλογή του Ηρακλείου για τις καλοκαιρινές διακοπές της εδώ και χρόνια.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου, έχουμε καλά ποσοτά αφίξεων από Πολωνία, Τσεχία και Ελβετία ενώ ξεκίνησαν να έρχονται και Ιταλοί.
Από βδομάδα φαίνεται να ανοίγει και η ροή από Ολλανδία ενώ αν όλα πάνε καλά ίσως δούμε και βρετανούς από τον ερχόμενο μήνα.
Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως εντός των ορίων του νομού Ηρακλείου βρίσκονται και περιοχές όπου κυριαρχούσαν οι τουρίστες από Βρετανία, όπως τα Μάλια για παράδειγμα, τα οποία αντιμετωπίζουν φέτος οξύτατο πρόβλημα, εξαιτίας των περιορισμών που θέτει η βρετανική κυβέρνηση στους πολίτες της σε ότι αφορά στα ταξίδια.
Σε γενικές γραμμές πάντως την εξέλιξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου κανείς δεν μπορεί να την προβλέψει, αφού η πανδημία δε λέει να υποχωρήσει, παρά την εξέλιξη των εμβολιασμών.
Και μπορεί η Κρήτη πέρυσι, που δεν υπήρχαν τα εμβόλια, να πέρασε με άριστα τη δοκιμασία του κορωνοϊού στις ξενοδοχειακές μονάδες της όμως φέτος μοιάζει οι κυβερνήσεις να ορθώνουν εμπόδια στους πολίτες τους για ταξίδια στο εξωτερικό, βάζοντας δυστυχώς και την Κρήτη στον "κουβά".
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο)
