Ηράκλειο: Σε καλό δρόμο το Φράγμα Λαδούκου - Αγγίζει τα 7 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός των τριών υποέργων

Ο Δήμαρχος Ηρακλειου για το Φράγμα Λαδούκου, απαντώντας κατά την ειδική συνεδρίαση Λογοδπσιας της Δημοτικής Αρχής στη Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης «Ηράκλειο η πόλη μας» Μαρία Αντωνακάκη τόνισε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει βάλει ψηλά έργα όπως αυτό που συνδυάζουν την άρδευση ακριβώς γιατί την ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας και το Ηράκλειο είναι αγροτικός Δήμος.
Για την άρδευση της ενδοχώρας είναι γνωστό ότι εκπονείται ένα μεγάλο πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την χρήση των υδάτων από την τριτοβάθμια επεξεργασία, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος.
Παράλληλα τόνισε πως τα ζητήματα των φραγμάτων έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι συνδυάζουν την δυνατότητα της άρδευσης με την πολιτική προστασία και τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας συναρτώνται και με τα ζητήματα της οριοθέτησης ποταμών και ρεμάτων που με τη σειρά τους συναρτώνται με τα σχέδια πόλης.
«Το φράγμα του Λαδούκου προκρίθηκε κατά την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής με τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη διότι ήταν το πλέον ώριμο μελετητικά σε σχέση με άλλα φράγματα όπως το φράγμα των Δαφνών. Το φράγμα του Λαδούκου θα καταλάβει μια επιφάνεια κατάκλισης σχεδόν 70 στρεμμάτων με ένα όγκο κατάκλισης σχεδόν στα 300.000 κυβικά μέτρα νερού.
Ωστόσο, η αρχική του μελέτη ήταν ως αμιγώς αντιπλημμυρικού και θα έπρεπε να μετατραπεί και σε αρδευτικό για τον λόγο χρηματοδότησης του από τους πόρους όπου πράγματι υπάρχει η ευχέρεια, δηλαδή το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει αρκετά μεγάλες χρηματοδοτικές δυνατότητες οι οποίες υφίστανται και σήμερα.
Τον Μάρτιο του 2024 δεν εκδόθηκε η πρόσκληση γιατί δεν θα έπρεπε να εκδοθεί αν δεν υπήρχε η δυνατότητα κατάθεσης της πρότασης. Το έργο δεν ωρίμασε σε δύο μήνες όπως εκτιμούσαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί.
Δεν ισχύουν οι πληροφορίες περί αδυναμίας ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Στη συνάντηση που πραγματοποίησα στα μέσα Νοεμβρίου 2024 με τον Γενικό Γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη και νυν Υπουργό κ. Τσιάρα επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του Υπουργείου να εντάξει το έργο», επισήμανε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι σύμφωνα με την εργασία την οποία έχει κάνει ο ΟΑΚ η κατασκευή του φράγματος Λαδούκου περιλαμβάνει 3 υποέργα. Το κύριο υποέργο είναι η κατασκευή του φράγματος, το δεύτερο είναι η παραλίμνια οδοποιία και το τρίτο είναι το αρδευτικό δίκτυο το οποίο προϋποθέτει και κάποιες συνοδές μελέτες ορισμένες από τις οποίες έχουν προστεθεί από το 2018 μέχρι το 2025 που βρισκόμαστε τώρα. Το 2024 που ξεκίνησε η συζήτηση τα δεδομένα είχαν αλλάξει, απαιτείται μια γεωοικονομοτεχνική μελέτη και μια μελέτη θραύσης. Πρόκειται για μικρές μελέτες.
Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;
Συμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό εχει ολοκληρωθεί η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του βασικού έργου.
«Ο προϋπολογισμός του πρώτου υποέργου προσδιορίζεται στα 4.625.200 ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί επίσης το δεύτερο υποέργο, ο σχεδιασμός της παραλίμνιας οδοποιίας με τα τεύχη δημοπράτησης που προϋπέθετε και κτηματογράφηση και το αντικείμενο του δεύτερου υποέργου προσδιορίζεται στο 1.333.490 ευρώ. Το τρίτο και μικρότερο υποέργο ολοκληρώνεται σύμφωνα με την διαβεβαίωση από τον ΟΑΚ. Ο προϋπολογισμός για το αρδευτικό δίκτυο θα κυμανθεί περίπου στο 1 εκατομμύριο. Αυτό μας κάνει αθροιστικά 7 εκατομμύρια. Ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του τρίτου υποέργου είναι 31/3/2025.
Στο τέλος του μήνα είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε και περιμένουμε να ανοίξει η σχετική πρόσκληση. Το πότε θα ανοίξει η πρόσκληση δεν μπορούμε να το πούμε τώρα καθώς στη συζήτηση με τους κ. Παπαγιαννίδη και Τσιάρα συζητούσαμε για προσκλήσεις που θα ανοίξουν σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή και το φθινόπωρο του 2025. Θεωρώ ότι είμαστε σε ασφαλές έδαφος για να προχωρήσουμε στην ένταξη και πραγματοποίηση του έργου.
Ο δημιουργός του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Ο Δήμος είναι επισπεύδων, ενδιαφέρεται, παρακινεί, μεσολαβεί αλλά το έργο θα γίνει από την Περιφέρεια», κατέληξε.
-
19 Μαρτιου 2025, 12:10Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο του 48χρονου Γιώργου
-
19 Μαρτιου 2025, 15:10Τραγωδία στο Γεροπόταμο: Έφτασε η ώρα των απολογιών για πρώην δήμαρχο και αντιδήμαρχο Φαιστού
-
17 Μαρτιου 2025, 20:35Αστυνομικό θρίλερ που γυρίστηκε στην Κρήτη με ηρωίδα, την «επιθεωρητή Ελένη Θεοδωράκη», σάρωσε σε τηλεθέαση στη γερμανική τηλεόραση
-
18 Μαρτιου 2025, 13:56Γρηγόρης Πασπάτης: Εξελέγη καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Ένας μαχητής της Ιατρικής κατακτά την κορυφή
-
18 Μαρτιου 2025, 07:00Κρήτη: «Κλειδώνει» για του χρόνου η παραγωγή σε ελιές και αμπέλια – Τι λένε οι γεωπόνοι
-
19 Μαρτιου 2025, 10:16Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!