Ηράκλειο: Υποψία για κρούσμα ευλογιάς των προβάτων έφερε προληπτικά μέτρα στο νομό
Προληπτικά μέτρα για να μην εξαπλωθεί η ευλογιά των προβάτων σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου αποφάσισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Τα μέτρα αφορούν, μεταξύ άλλων στην απαγόρευση εξόδου αιγοπροβάτων από τα όρια της ΠΕ Ηρακλείου και, όπως τονίζεται πάρθηκαν καθώς υπάρχει υποψία για κρούσμα της ασθένειας των αιγοπροβάτων σε περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.
Από χθες είναι σε ισχύ η απαγόρευση εξόδου ζώων, υλικών και αντικειμένων που ενδέχεται να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλες περιοχές.
Παράλληλα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ξεκινούν έλεγχο με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα.
Στην απόφαση αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Απαγορεύεται η έξοδος από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ζώντων αιγοπροβάτων, κρεάτων ή πτωμάτων αιγοπροβάτων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρωμνής, κόπρου ή άλλων αντικειμένων που ενδέχεται να μεταδώσουν την ευλογιά του προβάτου.
Επίσης απαγορεύεται η έξοδος από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου οποιουδήποτε άλλου είδους ζώντος ζώου που ενδέχεται μηχανικώς να μεταδώσει την ευλογιά του προβάτου.
Την εφαρμογή της απόφασης αυτής αναθέτουμε στις οικίες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, Κοινοτικές Αρχές, ως και τα όργανα της Αγροφυλακής».


-
21 Απριλιου 2026, 22:00Ηράκλειο: Το απρόοπτο με τη γυναίκα στο αναπηρικό αμαξίδιο και η άμεση αντίδραση τουριστών και οδηγού mini bus -
21 Απριλιου 2026, 15:24Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνονται αύριο από τον Μητσοτάκη μετά το «υπερπλεόνασμα» από ΕΛΣΤΑΤ -
21 Απριλιου 2026, 20:55Ηράκλειο-Τραγωδία: Γυναίκα εντοπίστηκε απαγχονισμένη -
22 Απριλιου 2026, 10:20Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
22 Απριλιου 2026, 17:49Τραγικό τέλος στην αναζήτηση της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη-εντοπίστηκε νεκρή στο όχημα της -
22 Απριλιου 2026, 21:40Γαύδος: Έντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις πρόχειρων κατασκευών-Πρώτη φορά το νησί είδε ΜΑΤ
